L’Ajuntament d’Oriola i l’Associació d’Espanya Creativa han organitzat una trobada poètica de caràcter solidari en el qual participaran més de 30 escriptors de diferents punts d’Espanya, i que tindrà lloc dissabte que ve 26 d’octubre a l’Auditori de la Fundació Caixa del Mediterrani. D’aquesta manera, es recaptaran fons per a les zones afectades a través d’una entrada solidària de 5 euros que anirà a benefici de Creu Roja Espanyola, que serà l’encarregada de fer arribar aquests fons als municipis.
El recital de poesia començarà a les 20.00 hores, mentre que a les 19.00 hores els escriptors desplaçats atendran els mitjans de comunicació per a realitzar les entrevistes que consideren d’interés.
Escriptors de Madrid, Màlaga, Còrdova, Ceuta, Múrcia, Alacant i d’Orihuela, es donaran cita amb l’ànim de donar suport a la ciutat d’Orihuela, després de patir importants danys després de les inundacions del passat mes de setembre.
Així, se succeiran recitals de poesia amb figures de la talla de Javier Lostalé, José Cereijo, Alberto Caride, Marga Clark, Beatriz Russo, Pepa Nieto, Francisco Caro, Balbina Prior, Juana Vázquez, Carles D’Ors, María Jesús Fuentes, Rafael Soler, Jesús del Real, Ilia Galà, Sandi García, Manuel Neila, Jorge Eliecer (Colòmbia), Gloria Díez, Nerea Sánchez i Nuria de Pablo, Socors Marbre Brís, Miguel Losada, Antonio Fuentes, José Luis Zerón, Ada Soriano, Francisco Javier Catalán, Charo González Casas, Ió Andión (cantautor), Elena Tabachkova, José Antonio Sabater Albertus, José Manuel Ramón, Antonio Galiano Correa, Alejandro López Pomares, Manuela García Gómez, o paraules del exdirector general d’UNESCO Federico Mayor Zaragoza.
Així mateix, també estarà present la Ciutat Creativa de la Literatura UNESCO de Granada, amb la participació del seu coordinador, l’escriptor Jesús Ortega, ja que Espanya compta amb dues ciutats creatives de la Literatura, Granada i Barcelona.
El disseny del cartell d’aquest esdeveniment és obra del dissenyador Manuel Estrada, Premi Nacional de Disseny 2017, qui ha col·laborat amb aquesta imatge de manera solidària.
Aquesta trobada es desenvolupa en el marc d’activitats de suport a la Candidatura d’Orihuela a Ciutat Creativa de la Literatura UNESCO (www.orihuelacreativecity.com) , que va passar ja el tall nacional per primera vegada, al costat d’altres tres ciutats, Valladolid, Llíria i Lucena, i actualment, es troba concursant a nivell internacional a París. S’espera que en aquest mes de novembre es done a conéixer el resultat per a conéixer si Orihuela obtindrà aquest distingit guardó.
Candidatura Unesco
La candidatura d’Orihuela contempla un Pla Estratègic de Transformació Urbana a través de la Literatura (2020-2024), amb un Pla d’Acció que s’articula en sis Programes que es desenvolupen al seu torn en dotze Projectes, tot això dirigit a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) Agenda 2030 i de la Xarxa Ciutats Creatives UNESCO.
Orihuela contribuirà així a millorar la convivència i integració social, l’accés a la cultura, de manera específica a la lectura i creació literària; s’afavorirà la participació ciutadana; s’atendrà la sostenibilitat del patrimoni cultural i natural, i es generaran aliances entre governs, sector privat i societat civil. El Projecte Literari d’Orihuela, és doncs, un “Projecte Ciutat” orientat al creixement de les indústries creatives com a motor de la seua activitat econòmica i ocupació i, de manera especial, a la indústria cultural de la Literatura.
Suports a la Candidatura
A més de la Comissió Espanyola d’UNESCO i de tots els agents socials principals de la ciutat, la Candidatura d’Orihuela compta amb el suport d’importants organitzacions reconegudes en l’àmbit de la Literatura com l’Institut Cervantes, FESABID (Federació Espanyola de Societats d’Arxivística,
Biblioteconomia, Documentació i Museística), ACE (Associació Col·legial d’Escriptors d’Espanya), CEGAL (Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters), la Fundació SGAE (Societat General d’Autors i Editors) o del Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines.
A més de prestigioses institucions associades a l’àmbit literari i als valors d’UNESCO, com la Fundació Cultura de Paz presidida per l’Excm. Sr. Federico Mayor Zaragoza, Exdirector General d’UNESCO; la Federació de Centres i Clubs UNESCO d’Espanya; Centre UNESCO València Mediterrani; Associació Espanya Creativa i Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya; Xarxa UNESCO Rutes de la Seda i el Cercle Intercultural Hispà Àrab (CIHAR).
Donació a la Biblioteca Municipal
Els escriptors donaran un parell d’exemplars a la Biblioteca Municipal María Moliner, mentre que d’altra banda, està previst que visiten la Casa Museu del Poeta Miguel Hernández. El diumenge 27 realitzaran una signatura de llibres en la Llibreria Codex.
Comentarios