El Museu Paleontològic d’Elx fa un balanç positiu de l’època estival gràcies a les accions i activitats desenvolupades al llarg d’aquests últims tres mesos. Així, durant juny, juliol i agost de 2019 unes 4.300 persones han visitat el museu il·licità per a gaudir dels atractius de la paleontologia. L’interés per descobrir el món dels dinosaures ha sigut el que ha motivat a molts turistes internacions i nacionals.
Les nombroses iniciatives posades en marxa pel MUPE englobaven investigació, conservació i difusió del patrimoni geològic i paleontològic. Entre elles es trobaven tallers d’estiu amb visites guiades i activitats didàctiques. Prop de 200 xiquets i xiquetes de 6 i 10 anys van participar en huit jornades didàctiques, realitzades en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elx.
Així mateix, aquest estiu es va dirigir un camp de treball en el jaciment paleontològic de Cova Victoria, a Cartagena. Allí es van formar a deu joves geòlegs i biòlegs en l’àmbit del patrimoni paleontològic, a més de fer treballs de conservació i preparació fòssil. Una fita per a la Fundació Cidaris, gestora del MUPE, en tractar-se d’un jaciment declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) i un Global Geosite per part de la UNESCO. En aquesta intervenció es van identificar prop de 100 tàxons diferents, restes d’un homínid i les úniques restes del primat Terophitecus que es coneixen en tota Europa. Aquestes troballes van ser possibles gràcies a una subvenció de la Direcció General de Béns Culturals de la Regió de Múrcia, a l’Ajuntament de Cartagena i a la pròpia Fundació Cidaris.
Des del punt de vista de la investigació, cal destacar que el Projecte FOPALI (Fòssils i Patrimoni d’Alacant) del Museu Paleontològic d’Elx ha sigut publicat en l’últim número de la revista ‘Spanish Journal of Palaeontology’ de la Societat Espanyola de Paleontologia. Es tracta de l’eina de gestió del patrimoni paleontològic que utilitza el museu il·licità.
D’altra banda, donat el conveni existent entre la Fundació Cidaris i GeaLand Patrimoni, s’han dut a terme pràctiques d’empresa durant el mes de juliol, en la qual ha participat una alumna del grau de Geologia de la Universitat d’Alacant. És ja el cinqué any consecutiu que s’ofereix aquest tipus de pràctiques, sent fonamentals en la formació de l’alumnat.
En definitiva un estiu a ple rendiment, en un museu que al desembre complirà 15 anys, i que ja prepara noves activitats per a celebrar-lo amb tota la societat.
Comentarios