En l’última sessió del cicle ‘Descobreix una obra d’art a la Casa Bardín’ de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert vam tindre oportunitat de comptar amb l’artista alacantina Luisa Pastor Mirambell dimecres passat 8 de maig.
En aquest sentit, cal destacar que el treball que va presentar Pastor, VIAJAR, va obtindre el primer premi de Pintura en el concurs ‘Mirades a Juan Gil-Albert des de l’Art i les Arts en el centenari del seu naixement’, convocat en 2004 i curiosament el descobreix d’aquesta ocasió forma part dels actes commemoratius del 25 aniversari de la mort del cèlebre escriptor alcoià. L’obra va sorgir després de la lectura del text Fuentes d’una constància de Gil-Albert.
En la seua obra està present la idea de canvi i transformació i ens ho mostra encara que estiga ocult. El canvi produeix aqueixa transformació. Però aquesta obra l’autora ho utilitza com a excusa per a realitzar un repàs exhaustiu als seus últims 15 anys de creació i ens acosta a peces i sèries que àdhuc partint de la mateixa idea original tenen la seua pròpia personalitat.
El azul tiene al poeta és un treball de punts perforats creant una línia sense línia. Una col·lecció de punts blaus que li permeten aconseguir profunditat i moviment i que sorgeix perquè una mirada viatjava a través de les pàgines de l’obra.
En les seues propostes la metàfora és important a partir de la independència de significats i significants i això li permet jugar amb l’humor i la ironia.
Atés que l’art i la música són les seues dues passions va optar a un certamen en homenatge al compositor Chapí i això li va permetre “visitar el silenci” ens va assenyalar.
En moltes de les seues obres la matèria primera són els llibres de comptabilitat, quan més antics millor, que desarticula almenys de forma onírica trencant el valor d’ús i canvi. Destrueix l’objecte amb la finalitat d’aconseguir un altre diferent.
Ens presenta el seu últim treball que vam tindre oportunitat de veure en el MUA fa uns mesos en què una de les parts va denominar “Dones de fil. Xiquets de paper”, dones que tantes hiladuras quasi les converteixen en crisálidas. Un treball que parteix de la realitat de les manufactures més importants de la ciutat d’Alcoi que era el fil i el paper, el paper de fumar.
En definitiva, Luis Pastor arribar a la conclusió que “després de 15 anys del quadre Viatjar, em fa considerar que aquesta transformació m’ajuda a crear el meu nou art”.
Luisa Pastor.
Doctora en Bella Arts per la Universitat Miguel Hernández d’Elx i llicenciada en Belles arts per la Universitat de Granada. Pastor compta també amb la beca postdoctoral en l’Institut d’Investigacions Estètiques de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), la beca d’Excel·lència de Programes Especials del Govern Mexicà “Estades de Creació Artística” o la Beca d’ajuda a la Investigació en Ciències Socials i Humanitats per a tesis doctorals del IAC, entre altres.
Els seus treballs han participat en un bon nombre d’exposicions nacionals i internacionals i romanen en diverses institucions com la Fundació OTAZU, la Col·lecció MICA, la Diputació de Badajoz, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, la Diputació d’Alacant, la Diputació de Màlaga, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández.
Comentarios