La programació setmanal de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert culminarà demà dijous i el divendres amb sengles activitats culturals a Villena i Aspe dedicades a l’art i al patrimoni arquitectònic de la província. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que “amb aquesta programació es pretén arribar a tots els racons la província, municipi a municipi, amb propostes molt diverses i noves adaptades a cada localitat”.
El Museu Navarrés Santafé acollirà hui dijous, 16 de setembre a les 20.00 hores, una conferència impartida per Enrique Mateo Llopis sobre ‘El oso y el madroño’, l’emblemàtica obra situada en la madrilenya Porta del Sol i una de les més conegudes de la capital de l’insigne artista villenense. El divendres, l’arquitecte Mariano Cuevas i l’historiador Gonzalo Martínez analitzaran amb detall les característiques del Teatre Wagner d’Aspe.
Considerat el millor escultor animalístico d’Espanya, Antonio Navarro Santafé (Villena 1906-1983) es va formar en l’estudi del castellonenc José Ortells López, deixeble de Benlliure, realitzant allí la seua primera escultura. Va ser un artista que va cultivar temàtica diversa, des de la imatgeria de verges i sants, en talla i marbre, al retrat en bust, en el qual aconsegueix sensacionals assoliments, tant en pedra com en bronze. Entre els seus reconeixements, a més de la famosa escultura madrilenya, destaca el primer premi al ‘Monument al Bou de lídia’ en el Port de Santa María i al ‘Monument al Cavall’ de Jerez de la Frontera.
Mateo Llopis és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Múrcia i Màster en Museus i Museologia per la Universitat d’Alcalá de Henares. Especialista en Art Contemporani, exerceix com a professor extern en la Universitat CEU Sant Pau de València, és guia de turisme en Thebestdaystours per a serveis de creuers i especialista en taxació d’obres d’art. Així mateix, ha coordinat cursos de promoció educativa, ha sigut coautor del projecte museogràfic “Estudi de públic en el Museu de Belles arts de Múrcia” i ha realitzat els projectes interpretatius per a la col·lecció de retrats del Museu del Prado, exposició temporal realitzada en el Museu de Belles arts de Múrcia.
D’altra banda, dins del cicle ‘Patrimoni. Art en valor’ organitzat també pel IAC i en el marc del Teatre Wagner, Cuevas Calatayud oferirà el divendres a les 20.00 hores una conferència sobre aquest simbòlic edifici aspense d’estil eclèctic, construït en 1922 per José Terol Romero.
La família Terol va mantindre la propietat del teatre fins a 1984, any en què l’Ajuntament el va comprar per a evitar la seua desaparició. Després d’una reconstrucció es va obrir de nou al públic en 1995 respectant els tres cossos propis: vestíbul, sala i escena, així com els símbols modernistes en la façana.
Mariano Cuevas Calatayud, arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, compta amb un ampli recorregut en obres d’intervenció sobre el patrimoni edificat, va ser director de la restauració de la Basílica d’Aspe i de la rehabilitació del Teatre Wagner. Per part seua, de Gonzalo Martínez Español és llicenciat en Geografia i Història i el seu àmbit d’investigació se centra principalment en la història moderna d’Aspe. Des de 2013 exerceix el càrrec de Cronista Oficial de la Vila d’Aspe i en l’actualitat treballa en la xarxa de biblioteques d’Elx.
Comentarios