Els Vins Alacant Denominació d’Origen Protegida, volen reforçar el seu vincle amb la gastronomia, presentant els sarments de vinya com a part d’aquesta. Així ha succeït des de fa segles a les comarques vitivinícoles de la zona, on és habitual cuinar amb llenya, i més específicament amb la dels sarments, per a alguns dels plats més reconeguts i tradicionals. Alguns com l’arròs amb conill, caragols i llenya de sarments s’ha convertit en “sant i senya” i un dels plats més reconeguts. Però també succeeix amb els caragols a la brasa, les verdures, els guisats com a gaspatxos, olletas, etc.
A més, volen reforçar el concepte de la sostenibilitat i reciclatge de la vinya amb aquesta doble aportació a la gastronomia. D’una banda, com a element de cocció dins de les cuines; i d’altra banda, en la taula amb l’assortiment de Vins Alacant DOP per a brindar. Tot en un cercle de proximitat, artesania i identitat.
Els sarments es tallen des de desembre a febrer i s’agrupen en les parcel·les per a ser reutilitzats després a les cases i cuines de la zona. La seua grandària i fusta fibrosa i fràgil, ho fan ideal per a una ràpida i controlada combustió que és important a l’hora de bullir els arrossos a llenya. A més la seua aroma en cremar-se aporten singulars tocs organolèptics de muntanya, espècies, torrats suaus, etc.
La web del Consell Regulador ha incorporat un llistat on es recomanen restaurants que cuinen amb llenya de sarments a la província d’Alacant, així com informació sobre la poda i la importància de la fusta. I el mateix Quique Dacosta (tres estreles Michelin) s’ha sumat a aquesta reivindicació dins de la campanya “Vino para quedarse”.
Comentarios