Casa Mediterráneo ha organitzat una sèrie de jornades, emmarcades en els seus objectius prioritaris d’igualtat i visibilitat de la dona, en les quals posa de manifest el treball femení del Mediterrani. La primera d’elles, una xarxa de dones científiques del Mediterrani que s’ha inaugurat en la seu de la institució diplomàtica i ha comptat amb la presència de 14 investigadores procedents dels països de la ribera mediterrània.
Aquesta xarxa de dones científiques del Mediterrani es troba sota la coordinació de la biòloga i investigadora Josabel Belliure, professora d’Ecologia en la Universitat d’Alcalá i col·laboradora en la Universitat d’Alacant, qui ha posat de manifest “la necessitat de dotar de visibilitat del treball de les investigadores a l’entorn del Mediterrani, així com augmentar la participació de la dona en la ciència”.
La participació de les dones en la ciència es troba en una mitjana del 33%, segons s’arreplega en l’informe ‘Científiques en Xifres 2015’ del Ministeri d’Economia, i quant a nivell mediterrani “imaginem que aquesta participació és encara més baixa”, ha indicat Belliure. Per a açò, aquesta xarxa de dones proposa “portar un seguiment del treball femení mediterrani en la ciència i identificar les traves de l’accés de les dones en aquest àmbit per a identificar els problemes actuals i crear solucions”.
La reunió fundacional d’aquesta xarxa ha comptat amb la presència d’investigadores originàries de centres de recerca a nivell nacional com Rosa Vicente de la Universitat d’Alcalá d’Henares, Pepa Pròsper del Centre d’Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana, Ana Marín de la Universitat de Màlaga, Ester Desfilis de la Universitat de Lleida o Mónica Feriche del Campus de Ceuta de la Universitat de Granada; així com científiques de països de la conca mediterrània com l’algeriana Farida Dechmi del Centre de Recerca en tecnologia d’Aragó, Soumia Fahd de la Universitat de Tetuán, Niham Yazgan de Turquia i Marwa Kechnebou de la Universitat de Tunísia. A més, també s’han donat cita figures femenines de l’entorn local, com Asunción Padilla i Gladys Minvament de la Universitat d’Alacant, i Eva Gracia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
Durant la seua etapa de començament, la Xarxa de Dones Científiques del Mediterrani se centrarà en el perfil mediambiental, ja que es tracta d’una via multidisciplinària que permet desenvolupar projectes i posar en comú coneixements de diferents àmbits com la biologia, la geologia, l’agronomia o l’educació ambiental. A més, la xarxa pretén dur a terme projectes de protecció del medi ambient, ja que és una prioritat a nivell global i, sobretot, en el mediterrani.
Aquesta xarxa de dones s’emmarca dins dels objectius prioritaris de Casa Mediterráneo entre els quals s’estableixen dotar de visibilitat la figura i el treball de la dona en el context mediterrani, així com afavorir l’intercanvi entre països. Per a açò, la institució diplomàtica prepara estades d’un mes a Alacant per a científiques dels països del Mare Nostrum amb la fi afavorir l’intercanvi i desenvolupar projectes de manera conjunta.
Comentarios