Un total de 283 peces del MARQ inicien el seu primer viatge internacional cap a Teheran juntament amb l’exposició del Museu Nacional d’Iran que es pogut visitar a Alacant des de març fins a setembre, que torna al seu país. Les dues col·leccions estaran custodiades per un fort operatiu de seguretat, segons ha confirmat la vicepresidenta de la Diputació Provincial i diputada de Cultura, Julia Parra, qui ha destacat que “estem davant una gran oportunitat per a consolidar el MARQ com un referent internacional. S’inicia així una etapa d’oberturisme i reconeixement”.

Les 283 peces que conformaran l’exposició ‘Alacant. Tresors del MARQ’ viatjaran per via terrestre fins a Amsterdam i des d’allí es traslladaran amb avió a Teheran, on està previst que arriben el 12 de setembre. Quatre arqueòlegs del MARQ participaran en el muntatge de la mostra, que romandrà en el Museu Nacional d’Iran des de la seua inauguració el 22 de setembre fins al 8 d’abril de 2020.

El director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, ha explicat que tots els tècnics d’aquesta institució han participat en la selecció de les peces seguint una proposta museogràfica que recorre des de l’Edat de Bronze fins a l’Edat moderna. “L’elecció i totes les tasques de taxació i embalatge han requerit 11 dies de treball intensiu”, ha detallat.

L’exposició del MARQ a Iran compta amb l’autorització del Govern central, a través de la Junta d’Exportació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura, i de la Generalitat Valenciana. També ha rebut el suport del Ministeri d’Exteriors i l’estreta col·laboració de l’Ambaixada d’Espanya a Iran. “Gràcies a aquest treball conjunt veurem la primera exposició d’un museu espanyol en un centre tan important en matèria d’arqueologia com és el Museu Nacional d’Iran, tot un reconeixement a la trajectòria del MARQ”, ha agraït Julia Parra.

Tant la manipulació dels objectes, com l’embalatge, transport, correus, seguretat i assegurances “clave a clau”, incloent la cobertura per terrorisme i conflicte bèl·lic, compleixen amb tots els protocols i requisits normatius exigits per a aquest tipus de produccions expositives a l’estranger.

L’Exposició del MARQ és la primera d’un museu espanyol en territori iranià i la cinquena d’un museu europeu, després del British Museum (1972), el Museu Capitolino del Vaticà (2015), el Louvre (2018) i el Drents Museum (2019). Serà inaugurada el pròxim 22 de setembre per Julia Parra i l’ambaixador d’Espanya a Iran, Eduardo López Busquets, acompanyats d’una delegació integrada pel director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, i el director d’exposicions del museu alacantí, Jorge Soler.

‘Alacant. Tresors del MARQ’ inclou en la seua majoria ceràmiques, encara que també hi ha grans conjunts de metall, pedra i taulells que han sigut instal·lats en caixes de fusta fabricades expressament per al transport d’aquesta exposició. Les peces són originals, a excepció de quatre rèpliques: la mà romana de Lucentum, la Dama d’Elx, la làpida commemorativa de la Fundació d’una mesquita del Ribat de Guardamar i la làmina de plom de Serreta amb escriptura grecoibérica. Les caixes, folrades amb espuma de poliestiré, són ignífugues i han sigut sotmeses a més a un tractament especial contra paràsits.

La mostra ha sigut organitzada com a contraprestació a Iran. Bressol de Civilitzacions, una rica representació del patrimoni històric i arqueològic iranià que ha romàs en el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant des del 14 de març fins al passat 1 de setembre visitada per més de 100.000 persones.