Cultura de la Generalitat ofereix dues propostes imprescindibles en el Teatre Arniches. L’Institut Valencià de Cultura continua apostant per una programació de qualitat que acosta al públic una cuidada selecció de propostes de primer nivell procedents de tot el país, i que aconsegueixen dibuixar un nodrit mapa del panorama escènic al llarg de tota la temporada, en aquest cas des de Madrid i Euskadi. En paraules de la delegada territorial de l’IVC a Alacant: “La qualitat i la diversitat tornen a ser el nostre lema aquest cap de setmana en què disfrutarem del millor teatre i la millor dansa. Pensem que són dues cites perfectes tant per als espectadors habituals com per a aquells que busquen noves alternatives per al seu oci”.
El divendres 27, a les 20.30 hores, l’Arniches rep dos dels grans talents de l’escena estatal. Francesco Carril i Fernando Delgado-Hierro dirigeixen la proposta ‘El mal de la montaña’, sota la producció del Teatro Español i Buxman Producciones. Una cita imprescindible amb el teatre d’autoria contemporània, en aquest cas a través d’un text del director i guionista de cinema i televisió i dramaturg argentí Santiago Loza.
‘El mal de la montaña’ és el relat encreuat de quatre joves que es busquen anhelant consol als quals donen vida Ángela Boix, Francesco Carril, Fernando Delgado-Hierro i Luis Sorolla. L’immens talent dels actors i directors d’aquesta producció s’uneix per a construir una proposta carregada d’humor i amargor, que retrata la crisi d’identitat de bona part dels joves, a partir del relat d’una ruptura. És un relat cru dels nostres dies, de nosaltres, de la part més fosca de la nostra quotidianitat.
Fernando Delgado-Hierro va començar escrivint i representant teatre durant la seua adolescència. El seu interés per l’escriptura sempre ha estat present en el seu desenvolupament professional. Ha aprés i aprofundit en la seua visió de l’escena i la dramatúrgia amb mestres com Pablo Messiez o Alfredo Sanzol. ‘Los Remedios’ va ser la seua primera obra representada com a autor. Per la seua banda, Francesco Carril compagina la seua tasca interpretativa amb la direcció teatral. Com a actor ha treballat a les ordres de Pablo Remón, Alfredo Sanzol, Pablo Messiez, Miguel del Arco, Eduardo Vasco, Ernesto Caballero, Helena Pimenta, Josep Maria Mestres i Álvaro Lavín, entre altres, i ha sigut integrant de la segona i la tercera promoció de la Jove Companyia Nacional de Teatre Clàssic.
El dissabte 28 a les 20.30 hores, l’IVC ofereix ‘Dead’ de LASALA, companyia de dansa contemporània dirigida per Judith Argomaniz, que se centra en la contínua indagació per a generar un llenguatge físic i una estètica actual. ‘Dead’ conta la vida de quatre dones que podrien ser-ne una sola, o qualsevol dona de la nostra societat, i reflexiona sobre els factors que determinen el nostre desenvolupament. A través del llenguatge del cos, Garazi Etxaburu, Miren Lizeaga, Paula Parra, Jone Amezaga i Puy Barral parlen sobre la soledat i les accions forçades per por de sentir l’abandó, sobre la càrrega que genera assumir obligacions i responsabilitats de forma automàtica i sobre l’energia que es perd perseguint un cànon de bellesa o de ‘saber estar’ per ser dona. ‘Viure abans de morir’ és la reflexió que ofereix, des d’una perspectiva de gènere, la companyia LASALA en la seua peça ‘Dead’.
Judith Argomaniz ha format part de les companyies Ballet Biarritz Junior i Amaury Dance. En 2013, crea LASALA, companyia formada per artistes procedents de la dansa i la fotografia. L’any 2017 rep el premi revelació per l’Associació de Professionals de Dansa de Gipuzkoa “pel seu potencial amb un futur prometedor en el món de la coreografia i interpretació”.
Venda d’entrades:
‘El mal de la montaña’
https://taquilla.ivc.gva.es/janto/main.php?Nivel=Evento&idEvento=230127elmaldelam
‘Dead’
https://taquilla.ivc.gva.es/janto/main.php?Nivel=Evento&idEvento=230128dead
Comentarios