L’orquestra ADDA Simfónica oferirà un concert en la Cocatedral de Sant Nicolás de Bari per a commemorar la recuperació dde el seu històric òrgan, el procés de restauració del qual, gràcies al mecenatge de la Diputació d’Alacant, ha quedat reflectit en un documental presentat aquest matí.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha presentat l’actuació al costat del rector i degà del temple, Ramón Egío, i el director artístic del ADDA, Josep Vicent. “Per a aquesta institució ha sigut un honor assumir la reparació d’aquesta peça del Renaixement que és tota una icona per a la província i és considerada com un dels instruments musicals més importants de la Comunitat Valenciana des del punt de vista històric, patrimonial i cultural”.
Com ha puntualitzat Ramón Egío, “gràcies al suport de la Diputació hem aconseguit rescatar aquesta obra d’art que complirà amb dignitat no sols la funció d’acompanyament en els serveis litúrgics, sinó que, a més, es convertirà en un atractiu des del punt de vista cultural.”
Durant 18 mesos, un equip de set persones del taller de ‘organería’ de Desmottes ha fet els treballs de rehabilitació de l’òrgan en els quals s’han emprat més de 12.000 hores i el cost de les quals ha sigut de 497.000 euros. Aquest instrument, que data del segle XVI, està format per unes 25.000 peces, que inclouen al voltant de 2.900 tubs, alguns de més de quatre metres d’altura.
Divendres que ve, 21 d’abril, l’orquestra del ADDA, encapçalada pel seu director titular i acompanyada pel cèlebre organista de la Basílica de la Sagrada Família, Juan de la Rossa, interpretarà l’obra de Camille Saint- Saëns, La Simfonia de l’òrgan. Tal com ha explicat Josep Vicent, “es tracta d’una peça extraordinària, la singularitat de la qual requereix un entorn especial i un acompanyament específic i que ara, gràcies a la restauració de l’òrgan, podrem gaudir en el marc de la Cocatedral d’Alacant al costat del millor organista d’Espanya, en un concert únic”. L’entrada serà lliure, limitada a l’aforament del temple.
D’altra banda, sota el títol L’ànima del vent, el departament d’Imatge de la Diputació ha elaborat un documental, dirigit per José Pérez, que recull de forma molt visual i didàctica els complicats i minuciosos passos de la rehabilitació de l’històric instrument. La cinta compta amb la intervenció del mestre organero Frédéric Desmottes i l’organista titular de Sant Nicolás, Luis Egío, entre altres, amb música del mateix Juan de la Rossa.
“Ha sigut un treball artesanal que ha abastat moltes disciplines dibuixe tècnic, artístic, acústica, fusteria, forja, fosa de metalls, física i càlcul”, ha explicat el degà. El projecte ha inclòs, a més, la restauració integral de la caixa plateresca, la més antiga de la Comunitat Valenciana i una de les cinc més antigues d’Espanya.
Comentarios