MARQ
www.marqalicante.com
HORARI ESPECIAL 9 I 12 D’OCTUBRE
El MARQ oferirà jornades de portes obertes, tant en el Museu com en els jaciments arqueològics i la Torre de l’Almudaina, en horari de 10.00 a 14.00 hores. Durant tots dos dies se suspendran les visites guiades.o Exposició permanent
El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
Dissabte i diumenge: 11.00 hores

o Exposició ‘La princesa dels Carpats’
La mostra ‘La princesa dels Carpats. Una excepcional sepultura argàrica de Sant Antón (Oriola, Alacant)’ es podrà contemplar fins a abril de 2024 en el vestíbul del museu. En aquest espai expositiu el MARQ exhibeix algunes de les peces arqueològiques més rellevants trobades en les excavacions dels seus projectes d’investigació i, en aquesta ocasió, mostrarà un excepcional conjunt d’objectes de l’Edat del Bronze que compten amb 4.000 anys d’antiguitat.
o Exposició ‘El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els guerrers de Xi’*an’
El MARQ acull fins al 28 de gener de 2024 l’exposició internacional ‘El Llegat de les Dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’*an’, que inclou cinc rèpliques i 130 peces originals, moltes de les quals mai han sigut exposades fora de la Xina. Entre els originals, destaquen nou guerrers i un cavall de terracota, deu elements d’enorme singularitat i valor que són el número màxim que pot eixir del país.
L’exposició es distribueix en les tres sales temporals del museu i la Biblioteca. Amb més de 1.100 metres quadrats, la mostra disposa dels últims avanços tecnològics, accions interactives, recursos audiovisuals i didàctics, elements sonors, tàctils i olfactoris, pictogrames i textos adaptats al sistema de lectura fàcil i al llenguatge de signes per a permetre que els continguts siguen accessibles per a tots els públics.
Visita guiada en castellà:
– Dimarts a divendres: 10.30, 12.30, 13.00, 13.30, 16.00, 16.30, 17.00 i 17.30 hores
– Dissabte: 10.30, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30 i 17.00 hores
– Domingo i festius: 10.30, 11.30, 12.30 i 12.45 hores

Visita guiada en valencià:
– Dimarts a divendres: 16.30 hores
– Dissabte i diumenge: 11.00 hores

Visita guiada en francés:
– Dissabte i diumenge: 10.30 hores

Visita guiada en anglés:
– Dimarts a divendres: 16.00 hores
– Dissabte i diumenge: 11.00 hores

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:
De dimarts a diumenge: 12.00 hores
Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets
Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:
De dimarts a diumenge: 12.00 hores
Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores


o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or
Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.
Visita guiada al jaciment i al centre d’interpretació, prèvia concertació:
– Dissabtes: de 09.00 a 14.00 hores. Eixides a la cova: 09.00 i 11.30 hores.
– Diumenges i festius: de 09.00 a 14.00 hores. Eixides a la cova: 09.00 i 11.30 hores.


o Torre Almohade d’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:
De dimarts a divendres: 11.30 hores
Dissabte: 11.30 i 16.30 hores
Domingo: 11.30 hores

o Cava Gran d’Agres
Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.


MUBAG
www.mubag.es


EXPOSICIÓ PERMANENT
NOTA: La mostra romandrà TANCADA durant el mes d’octubre degut a les obres de condicionament del museu
HORARI ESPECIAL: El dilluns 9 d’octubre el Museu romandrà TANCAT i el dijous 12 d’octubre obrirà en horari de 10.00 a 14.00 hores.
o El segle XIX. La col·lecció a la llum
A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. A més, a través de la proposta “L’obra comentada” s’analitzarà mensualment al detall una de les obres presents en la mostra.
El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.
El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG


o La finestra de l’art. Javier Lorenzo
El cicle ‘La finestra de l’art’, en la seua segona edició, s’ha dedicat a Javier Lorenzo (Alacant, 1950) i a la seua obra Espectador de les estacions (2009), donada al museu l’any 2021. Una pintura amb la qual a més homenatja el seu gran amic, el també pintor Vicente Rodes (Villena, 1948 – Alacant, 2022). En el llenç, el recognoscible perfil del rostre de Rodes apunta expectant en una fosca atmosfera marítima creada per un esplèndid Lorenzo. En l’espai a més un Autoretrat, propietat de l’artista, i un audiovisual, elaborat pel Departament d’Imatge de la Diputació d’Alacant, en el qual el pintor des del seu estudi ens fa partícips de la seua trajectòria vital i artística.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània
El MUBAG ha recuperat com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges.
Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, així com pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela; i un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco.

EXPOSICIONS TEMPORALS

• ‘La inspiració en l’art. La col·lecció de Sara Navarro’
ULTIMA SETMANA ‘L’art com a inspiració. Col·lecció Sara Navarro’ reuneix 53 obres que la dissenyadora alacantina Sara Navarro ha adquirit durant més de 30 anys i prop d’un centenar dels seus dissenys més emblemàtics. En aquesta primera exposició, que es podrà visitar fins al 15 d’octubre, que conjumina art i disseny per primera vegada en el MUBAG, Begoña Deltell, comissària de la mostra s’ha encarregat del discurs expositiu amb els artistes contemporanis de prestigi presents, entre els quals figuren Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Jaume Plensa, Equip Crònica, Alfonso Albacete, Guinovart, Jannis Kounellis, Lucio Muñoz, Rafols Casamada, Yutaka Mori, Max Pam, Joan Miró, Alexanco, Hernández Pijuan, Nicola de María, Jus Juchtmans i Arnulf Rainer, Fuencisla Francés i Pamen Pereira, entre altres.
• ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’
L’exposició ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’ presenta la faceta de dibuixant de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró (1912-1994). Una selecció de més de noranta esbossos, anotacions i dibuixos, executats amb infinitat de tècniques artístiques i datats entre 1934 i 1989, que formen part d’una valuosa col·lecció inèdita composta per quasi dos-cents treballs. La mostra, dividida en set àmbits, evidència, a través d’un atraient recorregut, les temàtiques predilectes desenvolupades per l’artista al llarg de la seua carrera com el paisatge urbà, la figuració i el retrat, en el qual sobreïx. Un eix cronològic completa el recorregut amb notes biogràfiques que connecten les vides de Miguel Abad i Ricardo Fuente, també dibuixant i amic personal, que va anar recopilant aquest valuós fons artístic.

Visites guiades a grups: de dimarts a diumenge en l’horari del museu.

Informació i reserves en www.mubag.es, en el telèfon 663 568 834 o en el correu electrònic mubag@esatur.com.

CONCERTS EN EL MUBAG:
Els joves músics dels diferents departaments musicals del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá i del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás actuen en el MUBAG els dijous a les 18.00 hores.

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:
Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es


• Catàleg exposició temporal ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’
Amb motiu d’aquesta exposició commemorativa de l’Any Sorolla, el MUBAG ha realitzat un catàleg en el qual es recullen els diferents temes que aborda el recorregut de la mostra, així com la referència fotogràfica a totes les obres que la componen.

• Catàleg exposició ‘L’art com a inspiració. La col·lecció de Sara Navarro’
El catàleg d’aquesta mostra compta la trajectòria de Sara Navarro i la seua passió per l’art que discorre per camins de rajoles color cirera, to corporatiu de la marca de calçat de la dissenyadora.

• Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG
– Quaderns del MUBAG 01 Des del Museu es llança el segon nombre de Quaderns del MUBAG, que continua amb la seua labor anual de difondre les activitats desenvolupades en els últims mesos, així com de publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. El número 01 inclou articles dedicats a José Aparicio, Emilio Varela i Javier Lorenzo, entre altres.
– Quaderns del MUBAG – Extra 1 La revista Quaderns del MUBAG s’acompanya, en 2022, d’un suplement. Aquest primer monogràfic titulat Mar Nostre. Una mirada multidisciplinària i oberta aprofundeix en l’estudi de la influència de la mar Mediterrània en diferents disciplines i àmbits acadèmics.

ADDA
https://addaalicante.es/
• Temporada Simfònica: J. Alessi/*ADDA Simfònica/Josep Vicent
Joseph Alessi, ADDA Simfònica i Josep Vicent oferiran una nova sessió de la temporada simfònica el divendres 13 d’octubre, a les 20.00 hores.


• Les nostres Bandes i Orquestres: La Lira de L’Alfàs del Pi
El X Cicle de les Bandes i Orquestres de la província en el ADDA oferirà el diumenge 15 d’octubre, dues sessions, La primera a les 10.00 hores amb la Societat Musical La Lira de L’Alfàs del Pi i la segona a les 13.00 hores amb l’Agrupació Musical Montesinos. Entrada gratuïta.


INSTITUT JUAN GIL-ALBERT
www.iacjuangilalbert.com

• Exposició: ‘Sómnica’
L’artista, empresària i emprenedora, Sómnica Bernabeu exhibeix la seua obra en l’exposició ‘Sómnica’ que es pot visitar a la Casa Bardin.
o Enllaç al portal digital:
https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/


MUBOMA
www.muboma.com

El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.