MARQ

  • Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.

  • Exposició ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’

El dimecres 29 de gener s’inaugura en el MARQ ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’, un projecte, realitzat al costat del Museu Arqueològic Regional de Madrid (MAR) amb el qual compartirà seu, que reuneix 226 peces procedents d’una vintena de museus d’Espanya i Portugal. La mostra, que es podrà visitar fins al 19 d’abril, exhibeix al llarg de dues sales i el corredor central del Museu Arqueològic d’Alacant una col·lecció de figures antropomorfes conegudes des de la primera meitat del segle XX com a “Ídols”, que s’interpreten com una referència de la gran Deessa Mare Oriental. Es tracta d’un conjunt moble de representacions genuïnes i esquemàtiques del cos i el rostre humà, de diversa naturalesa i forma, que es van concentrar en la meitat meridional de la Península Ibèrica, constituint el millor testimoniatge de creences compartides per col·lectius del Neolític Final i el Calcolític entre el 3300 i el 2500 a. C.

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La seua visita és una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat i de dilluns a dijous es pot concertar en el telèfon 965518067.

o Jaciment El Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.

Estiueja en el MARQ online d’11.00 a 14.00 hores

TEMÀTICA SETMANAL: Prehistòria

  • Dilluns: vídeo de benvinguda per a presentar la temàtica de la setmana i material necessari per a participar activament en les activitats.
  • Dimarts: el personatge de “Lola l’arqueòloga” explicarà, a través d’una sèrie de vídeos, en què consisteixen els objectes representatius del període històric que s’estiga treballant.
  • Dimecres: taller de vestimenta per a aprendre a confeccionar roba i accessoris de cada etapa.
  • Dijous: taller didàctic per a elaborar reproduccions de les peces més significatives del museu corresponents a la Prehistòria.
  • Divendres: conte i jocs.
  • POST I VÍDEOS

Aquesta setmana, els participants es donaran un bany en els hammames musulmans, els testimonis arqueològics dels quals es poden visitar a la Sala de l’Edat mitjana. A més, la proposta se centrarà en els instruments musicals de la Prehistòria. L’Edat Moderna i Contemporània també serà protagonista de les publicacions, així com personatges il·lustres de la província, com Rafael Altamira.

MUBAG

El museu ha reobert les seues portes amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les exposicions. En aquesta nova marxa, anomenada #MUBAGencasa, conviurà el museu de sempre, caracteritzat per la visita presencial, amb el nou museu que ha sorgit de l’experiència del confinament en el qual el públic pot participar en un escenari col·lectiu i segur, com són les seues xarxes socials i la pàgina web.

Activitat en MUBAG:

  • MUS ‘N’ BABIES

A través d’aquesta activitat, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb l’Àrea de Cultura-MUBAG, els/as xiquets/as de 0-3 anys, mitjançant la música, podran experimentar i gaudir dins de l’exposició permanent ‘EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista’.

 

Utem, Escola de Música farà un recorregut musical per la mostra el dissabte 18 de juliol de 18.00 a 19.00 hores. A través de la música explicaran el «viatge de formació» que van viure els pintors alacantins del XIX, es detindran en les obres més inspiradores, musicaran paisatges, escoltaran les teles i ens endinsaran en una altra època de manera sensorial. En definitiva, una experiència artístic-musical en un entorn incomparable per a viure en família.

Per a garantir una visita segura, l’aforament estarà limitat a 4 xiquets/as acompanyats per un adult. La sessió serà gravada per a posteriorment difondre-la online. Per a reservar plaça, els interessats han d’enviar un correu electrònic a mubag@diputacionalicante.es perquè se’ls comuniquen les normes i se’ls entreguen les autoritzacions a emplenar.

Exposicions per a visitar en el MUBAG:

  • “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

  • “L’artista destacat”: Agrasot

Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres del Museu Nacional del Prado: Les dues amigues i Bugadera de la Scarpa.

  • “Reconeixement internacional”: Gisbert

Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, dins de l’exposició del segle XIX. Figura de referència en la pintura d’història, director del Museu del Prado i pintor àulic. La mostra recull tres dels seus principals temes pictòrics, el retrat, la mitologia i la història en tres àmbits dissenyats a aquest efecte per a abrigallar i engrandir les obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, Patrimoni Nacional, Universitat Complutense i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.

  • Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

  • Visita virtual: Gisbert a l’abast d’un clic

Des de la pàgina web del museu mubag.com es pot accedir a la visita virtual de l’espai “Reconeixement Internacional” dedicat a Antonio Gisbert. Una autèntica experiència en la qual a través d’un recorregut 360é, per la sala dedicada al pintor alcoià, es descobreix al detall els cinc llenços exposats que recorren els seus principals gèneres pictòrics: retrat, mitologia i història. Un passeig artístic en el qual el públic es converteix en investigadors actius per mitjà d’un joc compost de preguntes i reflexions.

ADDA

  • Concert: “Vint Vint”

Tots els divendres de juliol s’oferirà un concert de jazz a les 20.30 hores emmarcat en el cicle ‘Acustic Jazz Club’. El divendres 17 de juliol la Sala de Cambra acollirà l’audició de Vint Vint, amb Antonio Serrano (harmònica), Javier Colina (contrabaix), Josemi Carmona (guitarra) i Borja Barrueta (bateria). El quartet oferirà un repertori que transita des dels clàssics fins a l’actualitat.

ÉS OBLIGATORI L’ÚS DE MÀSCARA

INSTITUT JUAN-GIL ALBERT

El contingut cultural estarà disponible per als usuaris en Facebook i Twitter els dies indicats. A través d’un format setmanal fix s’oferirà diàriament un contingut, normalment descargable, per a posar en valor el patrimoni bibliogràfic i documental de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert a través de la seua biblioteca virtual.

  • Art a la Casa Bardín: Exposició ‘Extractes d’un diari màgic’

El dimarts 14 de juliol, l’Institut de Cultura inaugura el projecte “Extractes d’un diari màgic” que mostra el treball de l’alacantí Miguel Sellers i del seu comissari, Bernabé Gómez. Es tracta de la primera activitat que s’organitza de manera presencial després de l’etapa que ha restringit la programació dins de la Casa Bardín.

  • Infantil: Jaume II i la seua època

El dijous 16 de juliol es presenta el llibre dedicat a l’històric rei resultat de l’esforç col·lectiu de l’IES Jaume II d’Alacant. En primer lloc, dels alumnes que es van iniciar en la reflexió històrica sobre el personatge, i en segon lloc, dels professors del departament de Geografia i Història que des del seu treball d’aula van fer possible el projecte.

  • Videoteca: Homenatge a Pérez Pizarro en el XV aniversari de la seua defunció

L’Aula de Cinema del llavors Institut d’Estudis Alacantins va filmar en Súper 8, entre altres treballs sobre patrimoni històric i natural, una sèrie de documentals titulada «Pintura i pintors alacantins (1979-1983. El dissabte 18 de juliol es penjarà en Facebook el vídeo del documental sobre l’artista Francisco Pérez Pizarro.

  • CONVOCATÒRIES I CONCURSOS OBERTS

Ajudes a la Investigació: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol de 2020.

IV Concurs Art a la Casa Bardín: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol.

 

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.

L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

Programació activitats Juliol:

– VII Concurs de dibuixos d’estiu: online i presencial.

– Els dimarts del MuBoma: cita en les xarxes socials del museu (Facebook, Instagram i Twitter).

– Els reptes dels divendres: una cita a través de les RRSS.

– Visites guiades: sota inscripció i amb nombre limitat de places, els dies 18 i 25 de juliol a les 10.30 i a les 12.00 hores.