L’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán, i la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, han inaugurat aquest matí la Biblioteca Schubart, situada en les noves instal·lacions del Museu de Villena (MUVI), després de la rehabilitació de l’antiga electro-farinera.
El naixement d’aquesta Biblioteca ha sigut possible gràcies al conveni de cessió, per part de la institució universitària, dels més de 5.000 exemplars de la biblioteca personal de l’arqueòleg i investigador alemany Hermanfrid Schubart.
A l’acte de la signatura han acudit el vicerector d’Investigació, Juan Mora, la secretària general de la UA, Esther Segarra, així com els professors de la UA Mauro Hernández, Aurelio López-Tarruella i María Ángeles Alonso, així com els edils de Cultura, Elena Benítez; de Turisme, Paula García; de Serveis Socials, Alba Laserna, i els edils del Grup Popular, Miguel Ángel Salguero, i María José Hernández.
L’alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán, ha destacat l’obertura a la comunitat científica de la Biblioteca Schubart que “posa a la ciutat de Villena en el mapa de la investigació científica i al nou Museu de Villena en el centre de l’estudi de la història i l’arqueologia de la província, en el nostre intent de consolidar a Villena com a ciutat cultural”. El primer edil va destacar les noves instal·lacions com a centre “de la investigació i la divulgació de la història de la província, gràcies a la presència del Tresor de Villena o al catàleg ingent de material de jaciments com Cabezo Redó, entre altres del terme municipal”.
Per part seua, la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, es mostrat “molt complaguda, ja que estem davant un èxit més que ens donen els companys de les àrees d’Arqueologia, Història Antiga, Prehistòria i Filologia Llatina. Per a la UA, és un dels grups d’investigació més importants i més característics de la universitat, perquè no hi ha un homònim en altres universitats pròximes”, ha comentat. La rectora ha assenyalat també que la presència de la biblioteca de Schubart “atraurà a investigadors de tot el món a visitar aquest museu per a investigar i treballar a la biblioteca”.
Durant l’acte s’ha aprofitat per a presentar el llibre ‘Hermanfrid Schubart, claustral d’honor de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant’, editat pel Servei de Publicacions de la UA. Tal com ha assenyalat el professor de la UA, Lorenzo Abad, durant la seua intervenció, “l’obra recull el pas de l’arqueòleg per les terres alacantines i la seua vinculació amb la UA”. El naixement d’aquesta biblioteca és una fita molt destacada per a la comunitat científica, i està cridada a ser un “lloc de referència per als investigadors, no sols d’Alacant, sinó de tota la comunitat científica”, gràcies al pes també de la biblioteca de José María Soler, ha explicat Abad.
En un vídeo del propi Schubart, l’arqueòleg alemany ha volgut deixar constància de la seua “satisfacció” per la definitiva ubicació de la seua biblioteca personal a Villena, “com a record de la meua presència a Espanya, el meu afecte i aquest país i els arqueòlegs espanyols” amb els quals ha treballat al llarg de la seua dilatada experiència.
Schubart, referent mundial
L’arqueòleg alemany, director de el Institut Arqueològic Alemany a Madrid, va oferir el seu material compost per llibres especialitzats en història i arqueologia, també compta amb treballs inèdits sobre la matèria com a tesi o estudis de postgrau no publicats, que ho fan una font d’investigació de primer nivell per a investigadors del tothom.
El llegat va ser donat a la Universitat d’Alacant, on l’investigador alemany ha mantingut al llarg de la seua trajectòria professional una forta vinculació, però amb el desig que fora allotjada a Villena. En aquesta ciutat, Schubart va tindre una intensa relació professional i personal amb José María Soler i amb el catedràtic de la UA, Mauro Hernández, a través del jaciment de Cabezo Redó.
El material de la biblioteca personal de l’arqueòleg, després dels anys de pandèmia, va ser traslladat a Villena a la fi del 2021 per un equip de professionals de l’Ajuntament, i ha sigut catalogat pel personal de l’arxiu de la biblioteca municipal de la ciutat.
Comentarios