‘Alacant a Escena’ se suma a les celebracions del ‘Any Sempere’ amb l’espectacle ‘Sempere. Una altra Dansa’, que obrirà una programació que abasta des del diumenge 24 de setembre al dimarts 7 de novembre, quan conclourà amb la representació de la sarsuela ‘Els Esparvers’. La regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, ha explicat aquest dijous que “la mostra, ja consolidada en les seves set edicions, s’ha convertit en un perfecte aparador que prestigia les creacions que es fan a Alacant en les diferents facetes de les arts escèniques. Un clar exemple de la seva repercussió són les estrenes d’enguany. A més, suposa una brillant manera de commemorar el 176 aniversari de la inauguració del Principal”. L’edil ha reconegut, al mateix temps, “la notable tasca que es realitza des del coliseu alacantí amb la producció de quatre dels espectacles que es podran veure en les pròximes setmanes -’Sempere’, ‘L’Intrús’, ‘Ambulant’ i ‘Els Esparvers’-.
Per part seva, María Dolores Padilla, subdirectora del teatre, ha destacat que “el Principal suma esforços a la mostra ‘Alacant a Escena’ amb quatre propostes de gran format en la seva programació en la qual preval el suport a les produccions alacantines i valencianes”. Manuel Palomar, coordinador de la mostra, l’ha definit com «la perfecta fotografia de la realitat local que reflecteix les diferents iniciatives creatives en teatre, dansa i circ, entre altres».
‘Sempere. Una altra Dansa’ es representa el 24 de setembre en el Teatre Principal. “El moviment, la llum, la vibració i el dinamisme d’Eusebio Sempere prenen forma, en una proposta de Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), sota la perspectiva de la ballarina Asun Noales i el conjunt d’intèrprets”, ha ressenyat Padilla. ‘L’Intrús’, el projecte escènic guanyador de la VI Residència de Producció Teatral ‘José Estruch’, interpretada per María Pastor i Morgan Blasco, arribarà a les taules del Principal el divendres 29 de setembre. Està dirigida per Juan Pastor i produïda per Col.lectíu Intermitent.
El teatre al carrer itinerant tindrà la seva cita el dissabte 30 de setembre, a les 12 i 18 hores, en la Plaça del 25 de Maig -a esquena del Mercat Central- amb ‘Convida´m al teatre, a la dansa, al circ’. Servirà, al temps, per a inaugurar la temporada teatral a la Comunitat Valenciana. La vintena d’intèrprets recorreran, a continuació, les àrees per als vianants pròximes al Mercat Central. La Plaça de la Creu, en Verge del Remei, serà l’escenari triat el 13 d’octubre per a veure ‘Lume’, un espectacle de circ en el qual una de les seves peculiaritats és que el públic podrà aparèixer per dins de l’escena. L’autora és la companyia Cia. Du´K´*to, que dirigeixen Francesca Lissia i Celso Pereira.
‘Ambulant’ arribarà l’1 d’octubre al Principal. Es tracta d’un espectacle circense de gran format de la companyia castellonenca ‘La Fam Produccions’. Serà també en el teatre alacantí on conclogui el certamen el 7 de desembre amb ‘Els Esparvers’, a càrrec de la Companyia Lírica Alacantina, dirigida per Adán Rodríguez, en una producció secundada per la Convocatòria Pública de Subvencions 2023 per al Desenvolupament de Projectes Culturals i Artístics. Col·labora l’Orquestra Simfònica del Vinalopó i dirigeix José Antonio Pérez Botella. És una companyia lírica resident del Principal en la ‘VI Residència Chapí’.
Altres escenaris
‘Alacant a Escena’ s’obre també a altres escenaris com són els centres socials ‘Felicitat Sánchez’, ‘Gastón Castelló’ i ‘Illa de Cuba’, i el Centre Cultural ‘Les Cigarreras’. En el primer d’ells es veurà el 28 d’octubre ‘Gota, mirall. Frontissa’, i el 25 de novembre ‘Caos’.
Una única cita teatral està programada en el ‘Gastón Castelló’. Serà el 18 de novembre quan, amb direcció de Daniel Maciá, es representi ‘Desconvivir’, de la companyia Balsàmic. ‘Perill d’Extinció’ arribarà al Centre Social ‘Illa de Cuba’ el 21 d’octubre. Aquestes quatre produccions estan secundades des del Concurs de Projectes d’Arts Escèniques.
També compta amb aquest aval ‘Màxima Starr’, que podrà veure’s el 20 d’octubre en la Caixa Negra de Les Cigarreras. Es tracta d’una tragicomèdia musical sobre l’ascens i caiguda en 24 hores d’una estrella del pop. Està inspirada en el personatge de Max Estrella, de ‘Llums de Bohèmia’, de Valle Inclán. Qui acudeixi a les Cigarreras des del 6 al 28 d’octubre podrà veure, en la recepció de la Casa de la Música, les 85 fotografies i el material de circ que componen l’exposició del Festival Circarte, d’Alacant. El comissari és Federico Menini.