L’alcalde d’Alacant Luis Barcala ha participat en la signatura de sengles convenis amb la Universitat d’Alacant (UA) i la Miguel Hernández d’Elx (UMH) pels quals l’Ajuntament cedeix gratuïtament el Castell de Santa Bàrbara per a la impartició de cursos d’estiu per part de les dues institucions acadèmiques. La Rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i el Rector de la Miguel Hernández, Juan José Ruiz, han sigut els signants dels acords per part dels dos centres educatius en el transcurs d’un acte celebrat en el saló Felip II, al qual també han assistit el regidor de Cultura Antonio Manresa, la vicerectora de Cultura de la UA, Catalina Illescu i la seua homòloga de la UMH, Tatiana Sentamans.

L’objecte dels acords és regular la col·laboració entre l’Ajuntament i les Universitats d’Alacant i Miguel Hernández d’Elx perquè ambdues puguen realitzar activitats formatives emmarcades dins dels seus Cursos d’Estiu al Castell de Santa Bàrbara, sense que la seua utilització supose cap cost per als campus.

Els convenis també pretenen reforçar la referència i el coneixement de la fortalesa que presideix Alacant com a Bé d’Interés Cultural, així com potenciar el reconeixement docent del castell com un estendard en l’oferta de cursos d’estiu a Espanya.

Així mateix, posen en relleu el compromís de l’Ajuntament amb la dinamització de l’oferta cultural i educativa del territori provincial i amb la potenciació de sinergies entre els principals agents implicats.

“La signatura d’aquests convenis posen el valor el patrimoni històric i cultural de la ciutat d’Alacant, al mateix temps que col·laboren en la seua difusió i converteixen al nostre castell en un privilegiat espai docent de primer nivell”, ha destacat l’alcalde Barcala.

“Amb aquest acord potenciem l’ús del Castell de Santa Bàrbara com un espai d’ús públic sostenible obert a la formació i la docència, sota els paràmetres marcats per la conservació del patrimoni”, ha subratllat, per part seua, l’edil Manresa.

Al seu torn, la rectora de la UA s’ha compromés a comptar en els cursos d’estiu amb “els millors docents i ponents” i ha advocat per crear sinergies amb la Miguel Hernández, “universitat germana, perquè juntes som molt més que separades”. Amparo Navarro ha recalcat que els convenis mantenen i reforcen el concepte de “extensió universitària” creat en el seu moment per Rafael Altamira.

Mentrestant, el rector de la UMH ha subratllat que els acords permeten “estrényer llaços per a oferir serveis de qualitat” i ha emfatitzat que aquesta col·laboració entre les institucions acadèmiques i l’Ajuntament “dinamitza cultural i educativament” la ciutat d’Alacant. “Estic convençut de l’èxit d’aquesta iniciativa, que convertirà al Castell de Santa Bàrbara en un referent dels cursos d’estiu a Espanya”, ha indicat Juan José Ruiz.

L’Ajuntament d’Alacant i les universitats han treballat des de fa anys en aquesta iniciativa, la materialització de la qual es va ajornar per la pandèmia. Les actuals xifres d’incidència de la COVID-19 permeten ser optimistes sobre el desenvolupament d’aquests cursos d’estiu, que es duran a terme sempre que les condicions sanitàries ho permeten.

El consistori posa a la disposició de les universitats l’espai i les infraestructures bàsiques com el mobiliari i els equips de so. La resta de material i mitjans necessaris seran aportats per la UA i la UMH, que també s’encarreguen de la gestió i administració dels cursos, la idoneïtat dels continguts i el professorat i tot el concernent a matriculació, condicions econòmiques d’accés i homologacions.

La vigència dels convenis és de dos anys, prorrogables anualment fins a un màxim de dos anys.