El projecte global contempla una inversió de 9,6 milions d’euros en un àmbit de 6.000 metres quadrats i està previst que les obres concloguen a l’octubre de 2025
Forma part de l’estratègia de desenvolupament urbà EDUSI, que inclou altres dues actuacions més de gran importància en el complex de Les Cigarreras
Alacant, 4 de gener de 2024. La regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Alacant ha signat la recepció de les obres de la primera fase de rehabilitació de la Casa de la Misericòrdia. Un projecte en el qual s’invertiran 9,6 milions d’euros i del qual ja s’han executat obres per valor de 2,8.
Les obres d’aquest primer projecte de rehabilitació de la Casa de la Misericòrdia van arrancar a l’abril de 2023 i està previst que acaben a l’octubre de 2025. El projecte se centra en la part més antiga de l’edifici situat en el complex de Les Cigarreras. És a dir, aquella que va constituir la primitiva Casa de Misericòrdia amb la seua església i que comprén els cossos de l’edifici que envolten els tres patis, dos rectangulars i un allargat en forma de “L”, més pròxims a l’accés principal d’aquest. En la primera fase del projecte s’ha recuperat la forma original del claustre existent, de manera similar al simètric (ja rehabilitat), així com els arcs del mateix i la recuperació de la forma original del pati corredor central.
La rehabilitació de la Casa de la Misericòrdia s’integra en l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible EDUSI Àrea de Les Cigarreras i està cofinançat per la Comissió Europea amb càrrec al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dins de l’Eix 12 «Desenvolupament Urbà» del Programa Operatiu de Creixement Sostenible, per a la programació 2014-2020. «Una manera de fer Europa». En la intervenció prevista es pretén respectar l’edifici com ben protegit, executant les obres necessàries per a satisfer les necessitats actuals i per a adequar-ho per als nous usos.
L’antiga Casa de Misericòrdia, immoble de titularitat municipal, construït entre l’any 1741 i 1742, albergava l’antic asil i casa de misericòrdia, i va anar adaptant-se a diversos usos, passant de ser convent i casa del bisbe en els seus orígens, a habitatge de l’enginyer de la planta de la Fàbrica de Tabacs. En l’actualitat són allí situades les oficines de gestió de la EDUSI.
L’àmbit d’actuació total del projecte de rehabilitació abasta 6.300 metres quadrats, dels quals 4.741,81 corresponen a superfície útil. El finançament de les obres té caràcter pluriennal del 2023 al 2025. Està prevista una inversió total de 9.649.949 euros, dels quals s’han executat en aquesta primera fase 2,8 milions.
La recepció parcial de les obres una vegada conclosa la primera fase, es va signar el 29 de desembre i és un pas més en l’avanç d’aquest ambiciós projecte, els treballs del qual continuen ara amb la segona fase, per a la qual hi ha previst un pressupost de 6,8 milions d’euros.
La regidora d’Urbanisme, Rocío Gómez, explica que “la recepció d’aquesta primera fase de les obres, que s’han conclòs dins del termini i en la forma corresponent, és una gran notícia per als alacantins, que prompte podran gaudir d’aquest immoble històric rehabilitat per a l’ús ciutadà”. Afig que aquest projecte se circumscriu en el “ambiciós pla de recuperació i posada en valor del complex de Les Cigarreras i del seu entorn, que ha permés convertir aquesta zona de la ciutat en un important punt de referència i un exemple de recuperació urbana”.
Usos previstos
La zona rehabilitada entorn dels dos claustres de l’edifici tindrà diferents usos. En la planta baixa, es proposen àrees administratives per a cobrir les necessitats de la EDUSI, mentre que en la part central se situa un ampli espai expositiu de manera compartida amb altres esdeveniments públics. A més, en la primera planta, es troben espais que donaran resposta a la necessitat d’usos culturals, de formació, ocupació o noves tecnologies, així com un gran aforament a mode de sala polivalent. Finalment, en la segona planta es pot utilitzar la zona diàfana com a suport de la planta inferior per a àrea de cotreball, hub tecnològic o zona de conferències, lectures o descans.
En el sector posterior, s’obri una galeria que albergarà usos més socials, com a aules per a la docència o tallers, inclosa una sala d’arts escèniques i dansa per a assajos. També tindran cabuda sales disponibles per a associacions o zona de descans i restauració ja que es tracta d’una zona ben comunicada, tant amb els altres usos com amb les places de Cuesta de la Fàbrica i Adolfo Blanch i amb connexió a la terrassa inferior on es podrien celebrar esdeveniments i activitats musicals i infantils de xicotet format i aforament reduït.
A l’octubre de 2024 es podrà posar en funcionament la zona corresponent a les obres ja executades i a l’octubre de 2025 la resta.
Projectes de futur en Les Cigarreras
Després de la rehabilitació de la Casa de la Misericòrdia està previst executar altres dos projectes més en el complex de Les Cigarreras. Un d’ells se centrarà en la primera ampliació general que es va produir del complex, i en aquest sentit, engloba a tots els edificis que envolten el primitiu pati rectangular.
Finalment, s’actuarà en les edificacions que ocupen la zona oriental del conjunt. En ella està la zona denominada “l’Assecador”, que actualment funciona com a aparcament cobert i lloc per a esdeveniments, i també està el cos de naus que es prolonga fins a la cantonada sud-est del complex.
Comentarios