La vicealcaldessa d’Alacant i edil de Turisme, Mari Carmen Sánchez, juntament amb el regidor de Cultura, Antonio Manresa han presentat la programació de la primera edició del Festival de Ficció Criminal, Alacant Noir que se celebrarà del 23 al 26 de setembre. A l’acte també han assistit el director del Patronat de Turisme de la Costa Blanca, José F. Mosso, el director del festival, Michel Messina, i la comissària del certamen, Jimena Terra.

El Festival de Ficció Criminal compta amb un programa de dènou activitats gratuïtes en el qual participaran una trentena d’autors de reconegut prestigi nacional i internacional, com a taules redones, entrevistes, jornades literàries amb trobades amb els autors i tallers. Tots aquests actes es realitzaran en diversos recintes singulars de la ciutat com el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), el Palau del Portalet (LAB15) o el Museu d’Aigües d’Alacant Pous de Garrigós.

La vicealcaldessa d’Alacant, Mari Carmen Sánchez, ha indicat que “per a nosaltres és un honor presentar Alacant Noir, que li posarà el fermall d’or a la temporada estival i que situa la ciutat d’Alacant com a referent en el turisme cultural. Aquesta primera edició del festival de ficció criminal naix amb una ferma voluntat de continuïtat, i que no seria possible sense la implicació dels autors i autores participants, i de les editorials”.

D’altra banda, el regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha assenyalat que “amb aquest esdeveniment tenim un afegit més a la cultura alacantina dins del sector literari, i és un autèntic plaer per a nosaltres participar amb la cessió d’algunes de les nostres instal·lacions més emblemàtiques”.

La comissària del festival, Jimena Terra, ha destacat la inclusivitat que atorga aquest festival “donem un paper especial dins del festival a les escriptores en un gènere, el noir, que tradicionalment ha sigut masculí, per la qual cosa és important posar l’accent en els rols igualitaris en la literatura. A més, estem molt contents perquè aquest certamen encara que s’ha vist limitat pel covid, tenim participants internacionals”.

D’aquesta manera, Alacant se suma així als més de cinquanta festivals de literatura criminal que se celebren anualment a tot el món, i ho fa amb la ferma intenció de presentar un esdeveniment de gran impacte cultural i turístic, que en aquest primer lliurament marcarà la diferència amb altres formats, plantejant un projecte amb tots els ingredients perquè siga considerat un referent quant al tracte a la igualtat i la integració.

Programació d’Alacant Noir

El festival compta amb un ampli programa en el qual s’oferiran taules redones que aprofundiran en les diferències entre la ficció criminal, el true crime i el gènere noir, així com tècniques narratives com l’asfíxia al lector o la creació de desenllaços. Totes elles, així com les trobades amb els autors, i les signatures de llibres tindran lloc en el MACA. Les activitats seran amb entrada lliure fins a completar l’aforament via reserva en el correu actividades@alicantenoir.com.

En paral·lel es realitzaran tres tallers orientats a l’escriptura de ficció criminal des de diferents perspectives, impartits per experts del gènere en el Palau del Portalet (LAB15), i un taller infantil amb la col·laboració del Museu d’Aigües d’Alacant Pous de Garrigós. Els tallers tenen un aforament màxim de quinze places que poden sol·licitar-se per petició via correu a talleres@alicantenoir.com.

D’altra banda, Alacant Noir atorgarà tres premis seleccionats pel jurat del festival, i els finalistes del qual són: Elia Barceló i Blas Ruiz Grau en la modalitat Costa Blanca; Graziella Moreno i Marta Robles en la modalitat Nacional; i Joel Dicker i John Banville en la modalitat Internacional. Els premiats es donaran a conéixer durant el festival.

Autors del gènere negre

Alacant Noir compta amb un ampli cartell d’autors de la ficció criminal com Manuel Avilés, Elia Barceló, Juan José Braulio, Paz Castelló, Pascual Delegido, José Carlos Domínguez, Ignacio De l’Olmo, José Carlos Domínguez, Gustavo Forero i Eva García Sáenz de Urturi.

A més de comptar amb la presència de Paco Gómez Escribano, Beatriz Gómez Lorenzo, Toni Hill, Evelyn Kassner, Andreu Martín, Cruz Morcillo, Graziella Moreno, Benito Olmo, José Payá Beltrán, Clara Peñalver, Inés Plana, Irene Robles, Marta Robles, Susana Rodríguez Lezaun, Blas Ruíz Grau, María Serra, Jimena Terra, Fernando Ugeda Calabuig i Jorge Zaragoza Gómez.

Així mateix, el Festival ha apostat pel talent alacantí emergent, els qui després de passar un procés de selecció en la convocatòria “Nous talents alacantins”, presentaran la seua primera novel·la de ficció criminal. Els seleccionats són Altea Cantirer, Luis Sala Miquel, J.M Ferri, i la representació de “Literates” amb Adrián Mazón, Raquel González i Marina Pérez.