Els cinc grups amb representació a l’Ajuntament d’Alacant han aprovat, per unanimitat, en el Ple d’aquest dimarts una moció en la qual se sol·licita que el músic i compositor, Rafael Rodríguez Albert, siga distingit com a Fill Predilecte. L’homenatjat va nàixer a Alacant en 1902 i va morir a Madrid en 1979. El text de la moció emfatitza sobre els mèrits “artístics, culturals, educatius i socials” de qui “malgrat la seua ceguesa va captar l’essència de la cultura llevantina a través de la música”, com ha defensat en la sessió plenària la instructora de l’expedient, la regidora de Cultura, Nayma Beldjilali.

Rodríguez Albert va patir una ceguesa als huit anys, la qual cosa li va portar a afiliar-se a l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) a la conclusió de la Guerra Civil. És, en aquesta institució, on va destacar amb la transcripció d’obres musicals al sistema Braille o amb l’escriptura de volums com a ‘Història abreujada de la música’, convertit en llibre de text per al Col·legi Nacional de Cecs. Aquesta implicació social li va portar a abordar projectes socials i educatius en les seus de l’Once de Madrid, València i Alacant.

És considerat com un dels compositors més representatius de l’Edat de Plata d’Alacant. Va ser condecorat amb el Premi Nacional de Música en els anys 1952, 1961 i 1976. El seu catàleg abasta obres inspirades en paisatges i personatges llevantins com són els casos de ‘Simfonia del Mediterrani’, ‘Sonata de la mar i el camp’, ‘Ofrena a la Verge del Remei’ i ‘Homenatge a Chapí’, entre altres.

La Corporació Municipal ha destacat la trajectòria de Rodríguez Albert que “ha estat marcada per una incansable dedicació a la música i per una vocació indestructible, que mai es va veure minvada per la seua discapacitat visual”. La moció incideix, al mateix temps, en què “el seu vast coneixement del patrimoni musical popular, la seua habilitat com a intèrpret i el seu profund amor per les arts, han deixat un llegat de més d’un centenar de composicions que abasten diferents formacions i gèneres, que enriqueixen el patrimoni musical i cultural”.

La proposta de l’Ajuntament d’Alacant se suma als reconeixements que el Conservatori Superior de Música ‘Óscar Esplá’ i la Universitat d’Alacant (UA), entre altres institucions, li han dedicat a la figura de Rodríguez Albert. En el cas de la UA, l’organització d’una exposició monogràfica i la publicació de la biografia ‘El compositor Rafael Rodríguez Albert. Vocació, compromís i voluntat’, escrita per la seua filla, Beatriz Rodríguez Fernández.