Alfredo Campello i Ernesto Martín presenten la “Callejero Biográfico del Barrio de Benalúa de Alicante”, un llibre en el qual reconstrueixen carrer per carrer la història de Benalúa des de la seua fundació fins al dia de hui. Marina Vicente, directora del segell Sentit Invers que edita el llibre, acompanyarà als autors en la trobada que tindrà lloc aquest dimarts 7 de juny a les 19:30h a la Sala de Conferències en la Seu UA Ciutat d’Alacant Alacant del carrer Sant Ferran, 40.

Després de 8 anys de treball de recerca, Alfredo Campello i Ernesto Martín, recullen és aquest llibre la biografia en profunditat de cadascun dels 10 amics que van convertir en realitat un somni: crear una barriada modèlica als afores de la seua ciutat, dotada amb tots els serveis del moment en 1883. Aquests amics, i un oblidat onzé, van conformar la societat «Els Deu Amics» que va construir el barri de Benalúa a la ciutat d’Alacant.

“Los Diez Amigos” van apostar, des d’un primer moment, per una barriada higienista, de carrers arbrats, concebuda com un balcó a la mar i dotada de tramvia, església, asil, teatre, mercat i escoles. Pels seus habitatges van passar personalitats de la talla de Gabriel Miró, Daniel Jiménez de Cisneros, Francisco Figueras Pacheco, Remigio Soler o Hermenegildo Giner dels Rius, entre altres. Per desgràcia, aquell somni va anar convertint-se quasi en un malson per a «Els Deu Amics», i en 1896 la societat va abandonar la gestió del barri, que va passar a les mans de l’Ajuntament. No obstant això, el que podria haver sigut la fi de la personalitat pròpia de Benalúa i la seua dissolució en la trama urbana de la ciutat no va ser més que un nou començament.

En “Callejero Biográfico del Barrio de Benalúa de Alicante”, Alfredo Campello i Ernesto Martín han reunit dades i imatges que fins ara eren desconeguts que han fet possible la recuperació de la història del Barri de Benalúa contribuint en el rescat de la seua identitat per a les noves generacions. A més, els autors estenen l’estudi a les barriades annexes a Benalúa com el Racó de la Glòria, Benalúa Sud, Miguel Hernández, Pérez-Cossío (la Banya), Alipark o Francisco Albert.

L’assistència a la presentació del llibre “Callejero Biográfico del Barrio de Benalúa de Alicante” és lliure, estarà limitada a l’aforament de la sala. En finalitzar la trobada, els autors signaran exemplars dels seus llibres, que també es podran adquirir en el propi recinte. L’esdeveniment serà transmés en streaming a través de l’enllaç: https://si.ua.es/es/videostreaming/sede.html

Dos autors, dos amics, per a contar la història del barri de Benalúa

Alfredo Campello Quereda (Alacant, 1979). Va cursar primària i secundària en el col·legi dels Germans Maristes d’Alacant; posteriorment va realitzar estudis d’Arquitectura Tècnica en la Universitat alacantina i treballa actualment en el sector del turisme industrial. En els últims anys s’ha centrat en la investigació i divulgació històrica, especialment en els municipis d’Alacant i Sant Joan d’Alacant. En l’àmbit associatiu és membre de les associacions culturals Lloixa i Alacant Viu.

Ha col·laborat en seccions periòdiques en el diari ABC Alacant, en el suplement cultural Arts del diari El Mundo Comunitat Valenciana, així com a Alacant Plaza. En aquests moments col·labora mensualment amb el diari Informació. Al costat dels seus companys d’Alacant Viu ha participat en els magazins televisius Entre Paraules de InformaciónTV i L’Esplanada de AlacantíTV amb una secció setmanal de divulgació històrica. Amb els companys de l’associació Lloixa edita des de 2007 el butlletí cultural del mateix nom.

Últimament ha format part de la Comissió de Ple per a l’Aplicació de la Llei de Memòria Històrica a Alacant, que ha revisat la llista de carrers de la ciutat.

En la seua faceta d’il·lustrador ha plasmat els seus dibuixos en quatre llibres del Cronista Oficial de Sant Joan d’Alacant, Isidro Buades Ripoll, editats per aqueix Ajuntament.

A més de les seues col·laboracions tant en llibres de festes com en revistes locals i comarcals, són de destacar les seues obres “Callejero biográfico de Sant Joan d’Alacant (2008), “Relatos de una ciudad dormida (en col·laboració amb Alicante Vivo, 2009), “L’Horta al cor, Sant Joan al cap. Isidro Buades, un cronista per a un poble” (en col·laboració, 2011), “Apéndice al callejero biográfico de Sant Joan d’Alacant(2015), “Los nombres de las calles de Alicante. Barrio de las Carolinas (2018) y “Alicante, a pie de calle (2019).

Ernesto Martín Martínez (Alacant, 1979) és professor d’Ensenyament Secundari i Batxillerat. Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat d’Alacant i Graduat com a professor de Música (especialitat piano) pel Conservatori Superior de Música “Óscar Esplá” d’Alacant, és un apassionat de la literatura, el cinema i la història d’Alacant.

La seua primera obra teatral, “Huelga general” (en col·laboració) va ser guardonada amb dos premis en la XVII edició del festival Alacant a Escena (2004). Des de l’any 2010 treballa les arts escèniques a les aules a partir de la creació dels projectes teentheatre, desenvolupant amb adolescents el muntatge de textos originals que caricaturitzen algun aspecte d’actualitat. D’aquesta manera han sorgit Fem TV, Tecnozombies, Maicromachismos, Pedra, paper o gasolinera, Neosainetes còsmics o Centrifugats, entre altres. Els seus textos han sigut representats per diversos grups teatrals a Espanya, França i Itàlia. En 2020 rep un Esment d’Honor en els premis “Carro de Bacus” per la seua obra “Colors d’Amor”. Actualment col·labora amb Projecte Inestable i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en la Trobada de Teatre Jove.

A més de la seua labor com a docent i dramaturg, es dedica a la investigació i divulgació històrica de la ciutat d’Alacant, especialment la referent al barri de Benalúa, al qual dedica habitualment articles en premsa i llibrets, conferències monogràfiques, rutes històriques guiades o reunions per a visionar fotografies (Records Benalúa). És membre de l’associació cultural Alacant Viu i al costat dels seus companys (amb els qui publica en 2009 “Relats d’una ciutat adormida”) ha participat en el magazín “La Explanada” de AlacantíTV amb una secció setmanal de divulgació històrica.