Altea i el municipi de Vilafranca, a la comarca dels Ports, es van estrenar el dijous, 25 d’abril, com a capitals culturals de la Comunitat Valenciana 2019-2020. Els dos municipis substitueixen Sagunt i Potries en aquest segell de qualitat i aposta cultural que des de fa tres anys atorga la Generalitat.
Quan es va donar a conèixer la decisió, igualment, es va destacar la elecció d’un municipi de més de 5.000 habitants, com és el cas d’Altea, i d’un de menys de 5.000 habitants, en referència a Vilafranca.
El Consell valora la diversitat i la qualitat de l’oferta cultural d’Altea, que uneix a la seua vessant turística una àmplia programació d’arts plàstiques, música, espectacles, arts escèniques, lletres i patrimoni. I de Vilafranca es destaca l’existència d’una oferta cultural que disposa de la col·laboració del teixit associatiu del municipi i d’altres entitats.
La capitalitat cultural d’Altea es basa en el projecte ‘’Altea mar de cultures’’ que integra les diferents disciplines artístiques que es donen en el municipi.
‘’Altea mar de cultures’’ presenta un contingut basat en un text narratiu que recrea un món, Altea, que és una mar que té 5 filles, totes elles dones perquè el projecte pretenia destacar la figura de la dona. Cada mar representa una disciplina artística que té lloc dins el conjunt del projecte, així tenim una mar de patrimoni, una mar de lletres, una mar d’art, una mar d’espectacles i una mar de música.
El projecte de capital cultural valenciana suposarà per a Altea, entre altres avantatges i reconeixements, l’aposta decidida d’Altea per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic; la potenciació del turisme cultural i l’arribada al municipi de part de l’oferta cultural que es promou des del Consell.
La capitalitat cultural que cada any atorga la Generalitat des de l’any 2016 és un segell amb el qual es pretén estimular i reconèixer la vertebració cultural. Gandia va ser la primera capital cultural valenciana i després va ser el torn dels mencionats Sagunt i Potries.
Comentarios