La candidata del PSPV-PSOE a l’Alcaldia d’Alacant, Ana Barceló, ha defensat la necessitat d’avançar cap a un model social que pose en valor la cultura i que garantisca el seu accés a tots els xiquets i xiquetes de la ciutat, amb independència de la seua condició socioeconòmica “Crearem escoles artístiques municipals. Volem que els xiquets i xiquetes d’Alacant puguen iniciar-se en les diferents expressions artístiques. Que tinguen accés a una càmera de fotografia i a un taller de revelat. Que pugen per primera vegada a un escenari. Que agafen uns pinzells per a pintar els seus primers quadres. Volem, a més, que siga una cosa gratuïta, que totes i tots puguen accedir a aqueixa formació”.Barceló ha presentat les principals línies del seu programa de govern en matèria de cultura i patrimoni. Ho ha fet durant la celebració d’una vetlada cultural celebrada divendres passat, que ha comptat amb la participació d’agents culturals i representants de diferents disciplines artístiques. “Cultura no és només la programació d’espectacles o d’exposicions per a l’espectador, que també són importants, sinó que és molt més. La cultura és també un vehicle generador d’ocupació i un potent motor d’atracció turística. Els socialistes estem convençuts que Alacant té molt potencial per a destacar en l’àmbit cultural, però és necessari un govern municipal que faça realitat aqueixa aposta per la cultura, alguna cosa que no ha succeït en el mandat que ara conclou. Tenim molt clar que professionalitzarem la gestió i a consignar més pressupost”.L’alcaldable socialista ha destacat el seu compromís amb potenciar les escoles artístiques municipals. “Volem que aqueix espai pluridisciplinari siga en les farineres. Volem dedicar-ho a la infància, contribuir a formar ciutadans i ciutadanes lliures i crítics”, ha subratllat. D’igual forma, s’implementarà un Programa de Creació Cultural dirigit a joves alacantins que hagen acabat la seua formació professional o acadèmica en l’àmbit cultural, consistent en beques anuals i en l’oferta d’espais on desenvolupar i exhibir les seues creacions. Així mateix, ha destacat la seua aposta per convertir Alacant en un gran circuit cultural urbà. “Recuperarem zones urbanes i espais degradats de la ciutat per a exhibir el talent dels nostres artistes i creadors”.
“Dissenyarem els diferents eixos culturals d’Alacant a través dels espais públics i els contenidors culturals com la Casa de Socors i Teatre Principal; les farineres i Casa Mediterrani; les Cigarreras, Plaza de Bous, el ADDA, el jaciment arqueològic Lucentum i la Britànica, dedicada a les arts visuals. El que volem és oferir contingut i una programació cultural diversa i plural per a donar resposta a usuaris i a creadors i artistes”. A aqueix respecte, la candidata ha assenyalat que la gestió d’espais s’ha de professionalitzar, posant al capdavant a gestors culturals.
Barceló ha posat en valor que Alacant té tots els elements perquè siga una ciutat de cinema i aqueixa és una de les prioritats en matèria cultural. Per això, s’oferirà una seu institucional municipal per a la Filmoteca Alacantina i el Festival Internacional de Cinema d’Alacant. A més, ha subratllat l’oportunitat d’aprofitar sinergies amb el gran actiu que suposa Ciutat de la Llum, que reprén ara els seus rodatges.
En el programa s’inclou l’objectiu d’ampliar els festivals musicals i les obres d’art escènica; complementar el bo cultural per a garantir l’accés dels joves a la cultura, i portar la cultura a les places, perquè es convertisquen en espais versàtils per als veïns i veïnes i on els creadors puguen exhibir les seues obres.

Patrimoni
Impulsar un pla integral de recuperació del Centre històric, un pla d’usos del patrimoni, elaborar un pla director d’actuació en la trama urbana d’Alacant que permeta diferenciar les diferents etapes evolutives de la ciutat, o senyalitzar el nostre patrimoni d’una manera pedagògica són algunes de les propostes que s’inclouen en el programa de govern socialista per a 2023-2027.