La seu de la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana va ser aquest passat divendres dia 8 d’octubre el lloc triat per a la presentació del llibre “Liberté, Mon Amour”, d’Antonio Camaró, basat en el quadre que el pintor i intel·lectual ha dedicat a la figura del poeta Miguel Hernández. Un assaig literari i acadèmic sobre la cultura i la memòria històrica.
L’acte va estar presidit per la Delegada del Govern de la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, qui va posar en relleu la importància de reivindicar la cultura i la Memòria Històrica en la figura del poeta Miguel Hernández. “Símbol de la llibertat, el compromís, l’amor, la fraternitat i la defensa a ultrança dels valors humans i ètics, que hui dia cal defensar a ultrança com ho va fer en el seu temps Miguel Hernández i com ho ha fet Antonio Camaró amb el seu quadre i llibre ‘Vaig llibertar, Mon Amour’”. En la seua intervenció, Gloria Calero va posar l’accent principalment a subratllar la importància de promocionar des de les institucions la cultura al mateix temps que va afirmar que “la Delegació del Govern està oberta a tots els valencians. És la casa del poble, com ho va ser Miguel Hernández, el poeta del poble”.
El llibre inclou nou poemes de Izara Batres i textos del mateix pintor Antonio Camaró, Vicente Lafora editor del llibre, Michel Montaner, Alfredo Esteve i Matías Alonso, amb fotografies d’Alfredo G. Carbonell i dissenyat per Asaf Levi.
L’acte va comptar amb la presència de les subdelegades d’Alacant, Araceli Poblador, la subdelegada de Castelló, Soledad Ten, i el subdelegat de València, Luis Felipez Martínez, així com diferents representants institucionals, com el diputat autonòmic i alcalde de Xirivella, Michel Montaner, i el subdirector de General de Finançament Autonòmic i Política Financera i el director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, Aitor. L Larrabide, qui va destacar “la humanitat de Miguel Hernández, el seu compromís amb la llibertat de l’ésser humà” i el seu especial vincle amb el seu poble natal, Orihuela. També va ressaltar la proximitat de dues dates importants: el pròxim 30 d’octubre se celebraran 111 anys del naixement del poeta oriolà i el 28 de març els 80 anys de la seua mort en el Reformatori d’Adults d’Alacant a l’edat de 31 anys.
En l’acte també van intervindre la poeta i escriptora, Izara Batres, autora de nou poemes inclosos en el llibre, Lluis Carrascosa en representació de l’empresa valenciana EMR, dedicada a la restauració del patrimoni històric cultural, pertanyent al grup Torres Cámara, el president del qual Juan Cámara i filla, Inés Cámara, també van assistir a l’acte juntament amb el Conseller del Grup Obremo, José Hernán Cortés, l’empresari i filantrop José Villar, l’empresària Amparo Andreu, el representant del Grup Sorolla, Juan Antonio Carrasco, i l’executiu de Rover Grup, Luis Gimeno, entre molts altres representants de l’economia valenciana i nacional i de l’àmbit universitari, Pedro Adalid.
El llibre és un apèndix literari, filosòfic sobre el quadre “Liberté, Mon Amour” d’Antonio Camaró i que forma part de la col·lecció “La Resistència Mental”, en la qual Camaró advoca per la “llibertat de l’ésser humà enfront de la barbàrie dels totalitarismes”. La Resistència Mental és una col·lecció de quadres de personalitats que han resistit davant l’opressió de dictadures com la que va viure el propi avi del pintor, Antonio Camaró Chesa en la seua captivitat en el camp de concentració “Argelés-Sud-Mer”.
Comentarios