El festival va sorgir l’any 1988 amb l’objectiu de dotar d’un major contingut a la festa de l’Esclavitud. Des de la seua creació són moltes les formacions folklòriques, tant nacionals com a internacionals, les que han visitat Villena, deixant el sabor de la seua música tradicional.

 Des del passat any el festival es compon de tres gales que se celebraran a la Plaça de Santiago, en el Teatre Chapí i en la pinada del Santuari de las Virtudes. El divendres 14, dissabte 15 i diumenge 16 de setembre, actuaran l’agrupació folklòrica “El Limonar” de Llano de Brujas de la Región de Múrcia, el grup de danses “Semillas del arte” de la Pobla de Montalbán a Toledo i com a representació internacional el grup de danses “Siretul” de la localitat de Siret, a Romania.

 Des de les primeres hores del matí els grups convidats arriben a Villena, després d’allotjar-los a les seus de la Comparsa d’Estudiants i de Pagesos, se’ls convida a visitar el Castell de la Talaia i el Museu Arqueològic.

A les 7:00 de la tarda té lloc la tradicional desfilada que aquest any discorrerà per des de la Plaça de Santiago fins al Teatre Chapí, on tindrà lloc a les 19:30 la la recepció oficial dels grups per part de la Corporació Municipal. Una vegada finalitzada donarà començament a les 20:00 hores la gala més important del festival. El preu de les entrades per a aquesta primera part del programa és de 2€.

El diumenge al matí tots els grups es concentren en la pedania de les Virtuts, per realitzar una petita desfilada que els conduirà a l’escenari, situat en la Pinada de la Verge, on es desenvoluparà la tercera actuació del programa folklòric. En aquesta ocasió seran els més joves del Grup de Danses de Villena els qui obriran aquest escenari. Posteriorment ho faran la resta de grups participants, per acabar al voltant de les 13:15 amb la tradicional “Jota de Villena” que posarà el punt final a la 28ª edició del Festival de Folklore.