«Denominacions d’origen, patrimoni col·lectiu” és el lema del Dia Vi D.O. 2023, una acció festiva i reivindicativa que té lloc el 13 de maig i en la qual 38 denominacions d’origen de vi de tot el país es reivindicaran com a patrimoni col·lectiu de les zones rurals. La d’enguany, a més, serà l’edició més nombrosa en el que a participació de DDOO de vi es refereix.
Arriba el Dia Vi D.O. 2023, una cita anual, fixada el segon dissabte de maig, en la qual les denominacions d’origen de vi del nostre país organitzen diferents activitats en llocs emblemàtics dels seus territoris que tenen, com a acte central, un brindis col·lectiu i simultani a les 13.30h (a les 12.30h, a Canàries).
Vins Alacant DOP se suma enguany convidant als enoturistas d’algunes dels seus cellers a brindar conjuntament i per a això els obsequiarà amb un pack de copes i llevataps així com informació sobre el significat d’aquest dia. Serà en 4 cellers de les principals comarques productores: Bocopa, Les Virtuts de Villena al Vinalopó i Els Freses i Casa Agrícola a la Marina Alta.
Aquesta celebració té un caràcter festiu i reivindicatiu. D’una banda, cerca acostar a la gent un dels productes amb major qualitat i prestigi del nostre país, el vi amb denominació d’origen. I per un altre, cada any permet reivindicar aspectes essencials sobre el que suposen, la qual cosa signifiquen i el que aporten les denominacions d’origen de vi a les zones rurals. “Denominacions d’origen, patrimoni col·lectiu” és el leit motiv del Dia Vi D.O. 2023. Amb ell, es pretén donar a conéixer que darrere d’una denominació d’origen hi ha un patrimoni per a la zona i per als municipis que la integren que es tradueix en persones, producte i territori. Les persones aporten saber-fer, vocació, passió…. Després del producte, el fruit d’una terra i d’un coneixement acumulat durant dècades, que genera ingressos que es queden en la zona i dinamitzen la seua economia. I després del territori, un paisatge i unes condicions naturals i històriques úniques per a la producció de raïm i per a l’elaboració de vi.
Enguany serà l’edició amb més denominacions d’origen de vi de quantes s’han celebrat fins ara (2017, 2018, 2019 i 2022 –els anys 2020 i 2021 es van convocar sengles brindis en línia, a causa de la pandèmia–). Són 38 les denominacions d’origen de vi que participen en el Dia Vi D.O. 2023, superant les 36 que ho van celebrar l’any passat i que fins ara ostenta el rècord.
El Dia Vi D.O. va nàixer fa 7 anys amb una aspiració que continua vigent: sembrar la llavor perquè es declare oficialment un Dia del Vi al nostre país i aconseguir així que aquest sector tinga, anualment, una data amb la qual visibilitzar davant la societat el que suposa i el que aporta el vi a les zones rurals, a les seues gents i al conjunt del país. Es tracta, a més, d’una pretensió recolzada per una proposició no de llei aprovada en el Congrés dels Diputats en 2017, que insta el Govern a declarar el Dia del Vi. Aquesta proposició va ser presentada a proposta de CECRV i va aconseguir el suport majoritari dels grups parlamentaris.
Les 38 denominacions d’origen de vi que participen en el Dia Vi D.O. 2023 són: Alacant, Almansa, Binissalem, Bullas, Calataiud, Camp de Borja, Cariñena, Catalunya, Cigales, Comtat de Huelva, Jerez-Xérès-Sherry, Jumella, La Manxa, Lanzarote, Lleó, Màlaga, Manchuela, Camamil·la-Sanlúcar de Barrameda, Monterrei, Montilla-Moriles, Navarra, Pla i Llevant, Ries Baixas, Ribeira Sacra, Ribera del Guadiana, Rioja, Rueda, Serres de Màlaga, Somontano, Tacoronte-Acentejo, Bou, Txakolí d’Àlaba, Txakolí de Bizkaia, Uclés, Utiel-Requena, València, Vins de Madrid i Iecla. Totes elles brindaran alhora, aquest dissabte, 13 de maig, a les 13.30h (12.30h a Canàries), pel vi D.O., pels valors que transmet (diversitat, qualitat, autenticitat, cura i respecte pel saber fer local i pel medi natural, arrelament i reconeixement del medi rural, gaudi, cultura…) i pel patrimoni col·lectiu que hi ha darrere de cadascuna.
La informació sobre les diferents activitats que es duran a terme en aquests territoris aquest dissabte, 13 de maig, pot consultar-se en les seues respectives pàgines webs o a través de la web de CECRV, www.vinosdo.wine
Comentarios