Fins al pròxim 31 de juliol pot visitar-se a la Biblioteca Municipal de l’Alfàs del Pi l’exposició ‘Rostres Mediterranis de la Ciència’, una iniciativa emmarcada en el projecte europeu Mednight, que té com a objectiu visibilitzar a dones científiques de les regions del Mediterrani i promoure les vocacions científiques entre les nenes i joves.

La mostra ha estat presentada per Rocío Guijarro, regidora d’Igualtat en funcions a l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, Dolores Álvarez, agent local d’Igualtat, Manuel Casado, edil de Cultura en funcions, i Juan Orozco, bibliotecari municipal.

Aquesta exposició, dissenyada per la Fundació Sèneca-Agencia de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, ens acosta el treball de científiques expertes en les seves respectives àrees. A través de panells explicatius coneixem els rostres i biografies de 27 dones científiques de 18 països a totes dues riberes del Mediterrani, que viuen circumstàncies personals, culturals i professionals molt variades, però totes elles amb un element comú que les connecta: el Mare Nostrum.

Les científiques incloses en l’exposició han volgut formar part d’aquesta iniciativa aportant textos i imatges. Són les seves paraules i els seus rostres els que recullen unes trajectòries personals i científiques molt diverses que es desemboliquen en entorns i condicions diferents, però connectats per la mar Mediterrània.

Es tracta, en definitiva, de destacar la ciència desenvolupada al Mediterrani, perquè serveixi d’inspiració a noves generacions i així pal·liar l’escassa representació femenina en el món de la recerca. Així mateix, és important per a la Fundació Sèneca posar de manifest que la recerca també es duu a terme en països africans o orientals, en situacions sociopolítiques complexes. Els països representats en aquesta exposició són Albània, Xipre, Croàcia, Egipte, Eslovènia, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, el Marroc, Sèrbia, Síria, Tunísia i Turquia.

‘Rostres Mediterranis de la Ciència’ forma part del projecte europeu de divulgació científica Mednight, finançat per la Comissió Europea, amb el qual es pretén generar unitat mediterrània entorn de la ciència, reconeixent problemes comuns, destacant el valor i el suport de la recerca i la tecnologia i posant de rellevància la figura de la dona investigadora, especialment en àrees com: mar i contaminació, clima i energies netes, dieta i alimentació, i vida i salut.

Canvi climàtic, contaminació, sobrepesca, desertització, incendis, poques oportunitats per a les persones joves… són els primers d’una llarga llista de problemes compartits que cap país pot per si sol resoldre ni abordar.

‘Rostres Mediterranis de la Ciència’

Les investigadores de l’exposició són: les espanyoles María Blasco (biologia), Elena García Armada (enginyeria industrial), María Vallet Vaig regir (farmàcia) i Montserrat Calleja (física); la informàtica i enginyeria d’Albània Ornela Bardhi; l’enginyera química de Xipre, Despo Fatta-*Kassinos; la lingüista de Croàcia, Sujeana Kordi; les egípcies Rashika El Ridi (immunologia) i Nagwa Meguid (genètica); la climatòloga d’Eslovènia, Luka Kajfe Bogataj; les franceses Pascale Cossart (bacteriologia), Geneviève Almouzni (microbiologia genètica) i Anne Dejean-*Assémat (biologia molecular); les gregues Konstantina Nikita (enginyeria mèdica) i Panayiota Poirazi (matemàtica i enginyeria biomèdica); les israelites Ada E. Yonath (cristal·lografia química) i Ester H. Segal (nanotecnologia); les italianes Fabiola Gianotti (física de partícules) i Maria Abbracchio (farmacologia); la biòloga de Jordània, Lubna Tahtamouni; la química de Líban, Najat A. Saliba; la matemàtica de Malta, Irene Sciriha Aquilina; la física nuclear del Marroc, Rajaâ Cherkaoui El Moursli; l’arqueòloga sèrbia, Staša Babi; la virologia de plantes siriana, Safaa Kumari; Habiba Bouhamed Chaabouni, mèdica i genetista tunecin; i Gülsün Salamer, arquitecta turca.