La Universitat d’Alacant i els clubs rotaris d’Alacant i Alacant Port organitzen, un any més, el seu tradicional Concert de Nadal Rotary-UA, que interpretarà l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) en l’ADDA dilluns que ve, 21 de desembre, a les 20 hores. Sota la direcció de Tobias Gossmann, el concert, igual que les passades edicions, tindrà un caràcter solidari i la recaptació anirà destinada a la Xarxa d’Entitats per a l’Atenció a Persones sense Llar d’Alacant (Acomar), amb un preu donatiu de quinze euros (ja disponibles en http://www.instanticket.es). Per a aquells qui no puguen assistir-hi però vulguen col·laborar amb aquesta causa solidària, s’ha habilitat la fila zero. A més del patrocini específic dels clubs rotaris per a aquest concert, l’OFUA compta amb el suport dels seus patrocinadors anuals: la Fundació Manuel Peláez, Hidraqua, Vectalia i Cajamar Caixa Rural.

Com a novetat aquest any, la Universitat d’Alacant obrirà les portes al públic per a assistir a l’assaig general de l’OFUA, el diumenge 20 de desembre a les 12 hores, al Paranimf. L’assistència serà amb invitació (disponibles en Instanticket).  Aquest assaig general oferirà el mateix repertori que el concert de l’ADDA, una proposta més informal en l’àmbit del campus, destinada a ensenyar a la comunitat universitària i al públic en general com es treballa i com funciona una orquestra universitària i formativa des de dins.

Durant els mesos de confinament i restriccions de la pandèmia, l’activitat de l’OFUA no s’ha aturat, encara que per a aquesta producció de Nadal s’ha reduït el nombre d’integrants a causa de les limitacions que exigeix la situació actual.

El programa musical

El Concert de Nadal Rotary-UA inclourà enguany, tal com detalla el director de l’OFUA, Tobias Gossmann, dues peces: la Suite Al-Laqant i la Simfonia número 5 de Schubert.

Aquest concert inclou en el seu programa l’estrena absoluta de la Suite Al-Laqant del compositor alemany Marcel Noll. Aquesta obra musical ha sigut creada per encàrrec de la Universitat d’Alacant per a l’Orquestra Filharmònica de la Universitat (OFUA) i està basada en la música del recentment estrenat ballet El festí de les bèsties (Aula de Dansa Contemporània de la UA). Gossmann detalla que «el compositor Marcel Noll ens conta la seua pròpia història i inspiració en aquest encàrrec: Un viatge pels temps d’Alacant. De fet, la suite es podria haver anomenant Leukante, Lucentum, Medina Laqant, Alicante o Alacant, fent referència i homenatge a les diferents èpoques i llengües de la ciutat».

El programa del concert es completa amb la Simfonia número 5, D 485 en si bemoll major de Franz Schubert, una de les obres més conegudes del compositor austríac. Schubert va crear aquesta simfonia el 1816, amb tan sols dinou anys, en una època decisiva en la vida del compositor. Després de deixar el treball com a ajudant de professor a l’escola del seu pare, es muda a casa del seu amic Franz von Schober per dedicar-se en exclusiva a l’estudi i la composició. El llegat de la primera escola vienesa i les influències de Mozart i Haydn són clarament reconeixibles en aquesta simfonia, tant en la forma com en el contingut. No obstant això Schubert expressa ja la seua pròpia ànima: les seues innovacions, les seues belles melodies, a vegades tan bellament malenconioses.

ACOMAR | Xarxa d’Entitats per a l’Atenció a Persones Sense Llar d’Alacant (proyectoenred.org)

Salvador Silva Nuño, president d’ACOMAR, explica que «en 31 anys de vida d’ACOMAR, treballem diàriament al costat de les persones molt molt pobres i mai havíem tingut l’oportunitat de compartir un esdeveniment tan bonic i solidari com aquest. Som una associació pobra, humil i senzilla, amb un voluntariat jove disposat a donar la cara per aquestes persones necessitades que ens arriben de tot el món. Per a atendre-les tenim pocs recursos. Atenem diàriament una mitjana de més de cent persones i famílies amb menors. No solament tenen gana física, sinó també fam de ser estimades. En aquests moments tan especials que vivim no és hora de girar la cara a la realitat».

TOBIAS GOSSMANN

Tobias Gossmann va nàixer a Siegen (Alemanya). Va cursar els estudis professionals a la University of Music and Performing Arts de Viena, on va estudiar violí, piano i direcció orquestral. La seua carrera professional va començar com a líder i concertino de l’orquestra de cambra vienesa Maurice Ravel Ensemble. Més tard va ocupar la plaça de concertino associat en l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant més de deu anys. A partir de 1999 decideix dedicar-se fonamentalment a la direcció orquestral i celebra la seua presentació oficial amb l’Orquestra de Cambra d’Andorra amb l’estrena del ballet Terra baixa del compositor català Albert Guinovart. De llavors ençà ha sigut convidat a dirigir la Festival Orchestra of Canford (Anglaterra), la Folkwang Chamber Orchestra Essen (Alemanya), la Radio FM Orchestra Sofia (Bulgària), la Radio Orchestra Pilsen (República Txeca), George Enescu Philharmonic Orchestra (Romania), l’Orquestra de Cadaqués, l’Orquestra Filharmònica d’Oviedo, l’Orquestra d’Extremadura (Espanya), la Bottega Armonica i l’Orchestra Internazionale d’Itàlia i l’Orquestra Filharmònica Portuguesa i l’Orquestra Acadèmica Filharmònica Portuguesa (Portugal), entre d’altres. L’Orquestra Nacional de Tailàndia el va convidar a dirigir una nit de gala a Bangkok per a celebrar el setanta aniversari de Sa Majestat la reina Sirikit de Tailàndia. Al Japó ha dirigit la Super World Orchestra, amb la qual recorregué, entre el 2001 i el 2007, la majoria de ciutats i sales del país, i ha participat en enregistraments i produccions televisives per a l’International Music Festival Tokyo. El 2009 i 2013 ha tornat al Japó amb l’Orquestra Simfònica Camerata XXI i el 2017 i 2019 amb l’Orchestra Internazionale di Italia. Entre 2003 i 2016 va ser director musical i director titular de l’Orquestra Simfònica Camerata XXI a Tarragona. El 2017 va ser nomenat director artístic i titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant.