Els artistes seleccionats desenvoluparan els seus projectes durant 8 setmanes dins de la convocatòria AUDIOVISUALS per al programa Aterriza Residències Creatives Centre Cultural Les Cigarreras, gestionat per Tot Bé.
El programa Aterra ofereix suport als processos de creació amb una proposta organitzada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, emmarcada dins del programa EDUSI Àrea Les Cigarreras.
Amanda Moreno Caplliure, Laura Moreno Bueno, Pablo Oria Lorente i Gustavo Rodríguez Cuneo són els residents que van resultar guanyadors de la convocatòria.
El passat 20 de febrer de 2023 va tindre lloc la decisió del jurat avaluador de la convocatòria pública AUDIOVISUALS, dins del programa Aterra Residències Creatives 2023 del Centre Cultural Les Cigarreras, per a realitzar l’estudi i la valoració dels projectes rebuts.
Els integrants del jurat, Rocío Mateo-Sagasta, Roser Colomar Palazón i Carolina Fuentes Mascarell, van decidir, amb unanimitat, la selecció de quatre projectes principals i d’altres tres, que queden en reserva.
/// PROJECTES SELECCIONATS
A POLITIC OF THE SENSE. SIGA GLASS MEMORIES, d’Amanda Moreno Caplliure
ESPAI OCUPAT, de Laura Moreno Bueno
THE HUNGER FOR KNOWLEDGE PERSISTS, de Pablo Oria Lorente
LES MEDIDORAS, de Gustavo Rodríguez Cuneo
Els quatre artistes seleccionats desenvoluparan les seues obres en una residència de 8 setmanes de duració en dos vectors temporals diferents, amb una dotació econòmica de 4.050€ per a cadascuna d’elles (en concepte d’honoraris i despeses) i un espai de treball situat en el Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant. Així mateix cadascun d’ells disposa de diversos materials professionals per a la realització dels projectes a més d’assistència tècnica per part de l’equip responsable de les Residències. Laura Moreno i Amanda Moreno seran les primeres artistes a representar les seues residències durant 8 setmanes i posteriorment serà el torn de Gustavo Cunao i Pablo Oria.
Les primeres residències arrancaran a partir de l’1 d’abril de 2023 i finalitzaran el 28 de maig per a donar pas a les altres dues restants que tindran lloc del 29 de maig al 23 de juliol de 2023.
El Programa Aterriza Residències Creatives dona suport als processos de creació i desenvolupa una proposta organitzada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i emmarcada dins del programa EDUSI Alacant – Àrea Les Cigarreras.
Amanda Moreno
L’artista valenciana és llicenciada en Belles arts per la Universitat de Castella-la Manxa a Conca i actualment es troba estudiant un grau en Història de l’Art en la UNED. Ha sigut guanyadora per la col·lecció DKV en Obert València i nomenada artista destacada per l’Ajuntament de València. Així mateix, les seues obres s’han representat en importants fires d’art tant nacionals com internacionals com ARC (Madrid) i Swab (Barcelona), entre altres.
El seu projecte, A politic of the sense. Siga glass memories consisteix en una crítica de ficció que pretén introduir-se en l’univers del col·leccionisme de cristalls de mar i el seu impacte ecològic, així com rescatar les seues memòries mitjançant les narracions especulatives. Aquest projecte segueix la línia temàtica dels últims treballs de l’artista en els quals la visualitat d’una història no-lineal s’han convertit en la seua marca personal en la qual es juxtaposen temps diversos en un compost divergent entre passat i futur.
Laura Moreno
L’artista madrilenya va estudiar Comunicació Audiovisual en la Universitat Rei Joan Carles, a més d’estudiar itinerari de creació en Elias Querejeta Zine Eskola i art i disseny en el Bromley College of London. En 2018 va crear el col·lectiu Biomes, un espai on reflexionar sobre la relació entre el cos i la càmera, així impartir nombrosos tallers relacionats amb el món audiovisual. Els seus treballs han sigut projectats en festivals com Ann Arbor, Images Festival, FICUNAM, S(8) Cinema Perifèric, Passatges FILMADRID, La Casa Encesa o Loop Barcelona.
Espai Ocupat, la seua obra seleccionada per a la residència, és una revisió del paisatge al cinema que consisteix en la reconstrucció de la imatge del paisatge conjuminant espais i temps des de la captura de la imatge, del present, i no de la construcció posterior en postproducció. És una manera d’entendre els límits del paisatge des dels accidents geogràfics i no des de les fronteres polítiques, per a això, l’artista ha realitzat un exercici visual sobre aquests límits rodant el paisatge alacantí, en el qual la mar i la muntanya convergeixen harmoniosament.
Gustavo Cuneo
L’artista alacantí és enginyer tècnic de telecomunicacions per la Universitat Miguel Hernández, no obstant això Gustavo ha encaminat la seua trajectòria professional en el mitjà audiovisual especialitzant-se en la creació de documentals i enregistrament de videoclips i curtmetratges. Els seus projectes més destacats han sigut el seu videoclip per a la banda Cuneo “Com Nikki Lauda” i el seu curtmetratge “Les bresquilles no suren en l’aigua”, tots dos treballs seleccionats en diversos festivals de cinema tant nacionals com internacionals.
Les medidoras, és un dels seus projectes més recents. La seua obra conté un enfocament etnogràfic en la qual l’artista té com a objectiu documentar i donar visibilitat als rituals màgic-religiosos de la Vega Baixa del Segura (Alacant) posant el focus en quatre dels més rellevants com és el cas de mesurar l’empatx, traure el sol, mesurar el mal d’ull i posar les canyes.
Pablo Oria
L’artista valencià nascut en 1996 és un professional multidisciplinari especialitzat en la creació digital. El seu principal tema d’estudi és la relació entre la intel·ligència artificial i la nostra manera de percebre i experimentar la tecnologia. És graduat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i màster en Arts Visuals i Multimèdia. Ha realitzat diverses campanyes publicitàries, publicacions i videoclips que li han posicionat com a guanyador de la beca de producció Espacial Pluto, dedicada a impulsar els processos de creació artística.
El seu projecte, The hunger for knowledge persist, ressalta la presència física de les dades i el seu impacte ambiental, així com plantejar la reflexió sobre els avanços en intel·ligència artificial a més d’idear una narrativa sobre la qual interpretar la investigació teòrica a través de la imatge i el so en la creació d’un projecte audiovisual. Es planteja la utilització del vídeo i d’imatges en 3 D en espais reals creant una contraposició entre les seues naturaleses visuals amb la finalitat de crear una narrativa no lineal de múltiples capes que reflectisca la complexitat visual del “món digital”.
Comentarios