Diumenge que ve 15 de novembre a les sis de la vesprada, la companyia Bambolina posa en escena el seu últim espectacle de teatre familiar “Baida, la niña sin cabeza”, basada en un text de Jaume Policarpo, autor i alma mater de la companyia.

Bambolina és una companyia de titelles originària de la localitat valenciana d’Albaida, on van desenvolupar una important labor cultural, fundant el Museu de Titelles i posant en marxa la “Mostra de Titelles de la Vall d´Albaida” que hui encara segueixen en funcionament.

Posteriorment aquesta companyia es va traslladar a la ciutat de València, en la qual ve desenvolupant, des de fa més de dues dècades els seus espectacles. Cal assenyalar que molts de les obres de Bambolina han donat més d’una vegada la volta al món, com és el cas de “Quixot”, un espectacle de veles i actors que ha sigut representat en diverses ocasions a la nostra ciutat, des que es va estrenar el la desapareguda Setmana del Llibre a principis de la dècada dels noranta.

Però Bambolina ha continuat evolucionant, i encara mantenint en cartell molts dels seus espectacles essencials, sempre ha tingut en la seua raó de ser la investigació i la cerca de noves maneres d’afrontar el món del titella. Villena va tindre l’oportunitat d’estrenar l’any 1994 “El Jardí de les Delícies”, inspirada en el món del Bosco i amb la qual van acudir als festivals més importants del món.

En aquesta temporada podrem gaudir dels dos vessants amb les quals treballa la companyia, el passat 11 d’octubre s’estrenava en el Teatre Chapí, “La Celestina”, una adaptació de Jaume Policarpo de l’obra de Fernando de Rojas, nominada als premis MAX.

I en el vessant de teatre familiar diumenge que ve estrenem a la Casa de la Cultura la versió en castellà de “Baida, la xiqueta sense cap”. Com bé explica la companyia “en l’extensa trajectòria de la companyia perdura, al llarg del temps, l’interés pels xiquets com a públic, i especialment com a referent creatiu i objecte general de curiositat artística”, “Baida conté gran part dels elements que en l’actualitat ens sedueixen i ens intriguen a l’hora de proposar, als xiquets de hui dia, situacions i conflictes que els puguen disparar la imaginació i despertar la seua curiositat”

Es tracta d’una peça teatral que conta la història d’una xiqueta que no té cap. Al llarg de diferents escenes el públic aconsegueix introduir-se en l’imaginari de Baida i entendre les circumstàncies que li han portat a percebre la realitat d’una manera tan insòlita.

Baida és una xiqueta assenyada, generosa i valenta que va descobrint com enfrontar-se a una realitat canviant que li planteja reptes i exigències que han de comprendre i superar.

Compta amb l’ajuda del seu pare, clar, encara que arribarà el moment en el qual serà ella qui proporcione al seu pare la solució inesperada a un problema realment difícil.

Jaume Policarpo, autor del text i director de l’espectacle es refereix a la seua obra de la següent manera: “Sempre havia imaginat aquesta història dibuixada. Alguna cosa haurà de veure l’exercici quotidià de llegir-li a la meua filla un conte abans d’anar-se a dormir i l’extraordinària

atenció que ella posa en els dibuixos que complementen la narració.”, “És per això que Baida no sols serà un espectacle de marionetes, com els anteriors de Bambolina, també serà un àlbum il·lustrat que permetrà als espectadors conservar en la seua prestatgeria el record de l’experiència teatral que un dia van viure. I pot ser a més que alguns pares les lligen als seus fills abans d’anar a dormir inspirats pels actors que la representen.”

Baida pujarà a l’escenari de la Casa de la Cultura, diumenge que ve a les 18.00 hores, les entrades ja es troben a la venda en les oficines de la Kakv i en internet a través de la web www.kakv.com.