…No sigues tan convencional/ abandona la compassió sense sentit/ deixa de dir-li a tothom el que ha de fer, per a després ser submís/ i donar-li la volta a tot, em fa sentir mal… (Anne Waldman del poema “Lines to a celebrated friend”)

El divendres, 6 de març, a les 20:00h., Matuška Project estrena el seu nou espectacle “BEAT GENERATION: HUBO MUJERES”, en el Centre Hernandià (Carrer Sor Josefa Alcorta), dins de les activitats que organitza l’Ajuntament d’Elx, la Regidoria de Cultura i La Casa de la Dóna.

Després de la inauguració, a les 19:30h, en la Capella de l’Orde Tercer Franciscà, de l’exposició col·lectiva de l’Associació de Belles arts, “La gàbia és va tornar ocell”, Matuška Project vol reivindicar la veu de les autores de la generació beat i, dins de la filosofia multidisciplinària de la companyia, construir un recital-performance on, al costat de les imatges de l’artista visual Felipe Zapico, donar visibilitat a poetes com Denise Levertov, Diane di Prima, Anne Waldman, Ruth weiss, Janine Pommy Vega…, entre altres.

Malgrat compartir esdeveniments, influències i cercles literaris amb els homes de la seua generació, les dones beat van ser relegades a segon pla per una societat plena de restriccions i prejudicis.

Una època que emmarcava a la dona en el domèstic i que elles van saber transformar per a reivindicar la seua llibertat, la seua espiritualitat, el seu canvi de consciència, …, i així crear una nova forma de literatura.

L’obra d’aquestes dones, amb escasses traduccions a l’espanyol, ha quedat escampada entre algunes antologies, revistes esgotades i edicions difícils de trobar, a vegades només accessibles per a col·leccionistes.

Grans desconegudes l’inconformisme dels quals les va arrossegar a lluitar, a l’Amèrica del Nord dels anys 50 i 60, contra l’educació imperant, la família i els límits culturals.

Talents artístics que en molts casos van ser acusades d’obscenitat o tractades de greus problemes psicològics i que, actualment, continuen sent un important referent per al moviment social i contracultural.

L’escriptor Gregory Cors va dir en una xarrada en 1994:” Va haver-hi dones, eren allí, jo les vaig conéixer, les seues famílies les van tancar en manicomis, li les sotmetia a tractament per electroxoc. En els anys 50 si eres home podies ser un rebel, però si eres dona la teua família et tancava”.

I així és, ací estaven, més revolucionàries que els homes rebels.