L’Ajuntament de Benidorm ha obert oficialment una Sala d’Arqueologia en el Museu Municipal Boca del Calvari per a exhibir per primera vegada i de manera permanent la seua col·lecció arqueològica, una sala que porta el nom del sacerdot i historiador Lluís Duart i Alabarta. L’obertura d’aquest nou espai expositiu coincideix amb la celebració del Dia Internacional de l’Arqueologia.
Abans d’això, a les 11.30 hores, el Consistori ha procedit a la nominació del passatge que uneix les places de Castelar i de La Senyoria, as Castell, amb el nom de Lluís Duart i Alabarta. D’aquesta manera, l’Ajuntament dona compliment a dos acords plenaris aprovats per unanimitat en 2010 i 2013 i, al seu torn, “salda un deute històric que aquest poble i aquest Ajuntament tenia amb qui fora rector a Benidorm durant més de 30 anys” segons va assenyalar l’alcalde en anunciar aquest acte, al qual han acudit els membres de la corporació local i representants de la societat civil benidormense.
Durant l’acte de nominació del passatge, Toni Pérez ha recordat que “venim hui a complir la paraula institucional donada” i ha afegit que “ho fem les persones que teníem a Lluis Duart en el cor per tot el que va fer com a rector i per la nostra història”. Un “senzill acte” ha dit l’alcalde, en el qual ha sigut present “un testimoniatge viu la fortalesa del qual ens ha portat fins ací”. Es referia al primer edil a Amparo Biosca ‘Amparito’, qui ha sigut present en l’acte i també ha evocat la figura del sacerdot i historiador.
L’acte ha finalitzat amb la benedicció de la placa que dona nom al passatge per part del rector de Sant Jaume, Juan Antonio González, i unes paraules de la pròpia ‘Amparito’ que ha agraït “a l’Ajuntament, al seu alcalde, a don Joan Antonio i als feligresos de Sant Jaume”.
Posteriorment, a les 13 hores, s’ha procedit a la inauguració oficial de la Sala d’Arqueologia en el Boca del Calvari, que també des de hui porta el nom de Lluis Duart i Alabarta. La nova sala albergarà una exposició permanent en la qual s’exposaran peces de la col·lecció museogràfica del Consistori benidormense, que abasten des del Neolític fins al segle XX, moltes de les quals mai abans havien sigut exposades.
L’alcalde ha significat en el “treball ímprobe” de la Regidoria de Patrimoni Històric i Cultural i després d’aprovar-se en ple el juny passat la petició a la Generalitat perquè es reconega com a col·lecció museogràfica el catàleg de béns històrics municipals, es donaven ja totes les circumstàncies per a poder obrir aquesta Sala d’Arqueologia, “una cosa molt esperada i anhelat” ha assenyalat l’alcalde, “ja que en la mateixa hi ha peces que en alguns casos formen part del patrimoni municipal des dels anys 60 del segle passat i mai s’havien pogut mostrar en el seu conjunt”.
Entre les peces que es podran veure en aquest espai figuren moltes procedents del Tossal de la Cala, i entre elles, algunes de les localitzades pel propi Do Lluís Duart, durant les excavacions que va dur a terme en aquest jaciment.
Toni Pérez ha destacat que el nou espai físic del Museu “ja està capacitat per a albergar les obres que alberga i altres que aniran alimentant aquesta exposició permanent per a aprofundir en el coneixement d’aquell Benidorm que va ser i que no tornarà”. L’alcalde ha ressaltat així mateix que aquesta és “la primera mostra d’una gran part del nostre patrimoni, perquè milers de persones el puguen visitar i gaudir”. Després de qualificar l’obertura de la sala de “fet històric” el primer edil ha avançat que és “l’embrió d’alguna cosa que està per vindre i que ja anirem comptant molt prompte”.
Pérez ha volgut “saludar” a “totes les persones que han treballat perquè això siga una realitat, un treball que es fa per la història d’un gran poble que també mira al futur”. I en eixe punt ha tornat a referir-se a ‘Amparito’ “la voluntat i la perseverança del qual han tingut molt a veure perquè aquestes coses s’anaren fent”.
En la seua intervenció, l’alcalde també ha recordat la important aportació que Duart va realitzar al municipi tant en el camp de l’arqueologia, amb les seues excavacions i investigacions sobre el Tossal, com en el de la història local i eclesiàstica.
Comentarios