L’Ajuntament de Benidorm, de la mà de Filmoteca Valenciana, projectarà aquest divendres, 29 de setembre, a les 19.00 hores en la sala d’actes les dues pel·lícules de 16 i 35 mil·límetres de promoció de la ciutat datades en els anys 70 i 80 del segle passat recuperades per l’Arxiu Municipal i per l’organisme autonòmic. Una projecció que anirà acompanyada de l’exhibició de pel·lícules particulars del període 1920-1970 que es conserven en el fons de la Filmoteca i que “ve a completar la commemoració del Dia Mundial del Turisme”, tal com ha avançat hui l’alcalde, Toni Pérez.
L’alcalde ha destacat que «Benidorm és Turisme i ho és des de fa moltes dècades, una cosa de la qual donen bon compte les pel·lícules que es projectaran en aquest acte i a través de les quals podrem veure l’evolució del destí i també de les maneres de promocionar-lo a partir de la dècada dels 70, moment en el qual l’audiovisual comença a popularitzar-se i estendre’s”.
Aquest acte, titulat ‘Dia Mundial del Turisme 2023. Imatges rescatades i per rescatar’ comptarà amb la participació d’una tècnic de Filmoteca Valenciana que exposarà com es van recuperar les dues pel·lícules de l’Arxiu Municipal i com treballa l’entitat amb el material que li remeten particulars i institucions. Així mateix, des de l’Ajuntament es farà un retrat de l’evolució turística de Benidorm des dels anys 20 fins a mitjan dècada dels 80, període que es visualitzarà durant l’acte.
L’alcalde ha recordat que “quan es van recuperar aquestes pel·lícules de l’Arxiu, a principis de 2021, ja avancem que volíem donar a conéixer el seu contingut i quin millor moment que fer-ho coincidint amb el Dia Mundial del Turisme, ja que es tracta de vídeos promocionals de la nostra ciutat”.
La primera de les pel·lícules, de 16 mil·límetres i titulada ‘L’any vinent Benidorm’, es va rodar i va produir fa ara 47 anys. Bona part de l’equip encarregat del vídeo promocional van ser professionals de la ciutat. Al llarg dels seus una mica més de 17 minuts de duració s’exhibeixen alguns dels principals recursos turístics que van sorgir al Benidorm dels 70 o que es van popularitzar o seguien en voga en aquella època. “Parlem per exemple del Cable Sky, de les primeres sales de festes i discoteques o de la mítica Llima Express, com a complements a les nostres platges i la nostra oferta d’allotjament i al nostre entorn natural”, ha apuntat.

De la segona pel·lícula, ‘Benidorm’, “es desconeix amb exactitud en quin any va ser rodada, però sí que sabem que va haver de ser a partir de l’any 1985, ja que recull imatges del parc aquàtic Aqualandia”. Aquesta pel·lícula, de 35 mil·límetres i poc més de 7 minuts, “recull noves fites en l’escena urbana de la ciutat que es materialitzaran en els any següents, com el Parc de l’Aigüera, i mostra nous recursos turístics vinculats a l’oci nocturn i diürn i en família, o les nostres festes”.
Al marge de tots dos promocionals, fruit del contacte i col·laboració amb la Filmoteca Valenciana, “en aquest acte es podran veure imatges que formen part del seu fons audiovisual mai abans exhibides a Benidorm i que tenen a la nostra ciutat com a protagonista”. “Parlem –ha detallat- de pel·lícules que han arribat a Filmoteca de mans de particulars, principalment estiuejants d’aquell primer Benidorm turístic i que ens permetran rescatar com era aqueix poble d’una mica més de 3.000 habitants de la dècada dels anys 20 del segle passat i veure’l en moviment”.
Toni Pérez ha assegurat que “es tracta d’una oportunitat única per a revistar un Benidorm que diverses generacions vam conéixer en primera persona i formen part del nostre record, o bé per a descobrir el passat d’un destí que continua sent pioner i que continua fascinant cada any a milions de persones”.