El etnomusicólogo i investigador hispanouruguayo Carlos Blanco Fadol, dues vegades candidat als prestigiosos Premis Príncep d’Astúries, ha visitat l’Alfàs del Pi aquest cap de setmana per a participar en unes jornades culturals que conjuminen música i literatura i que continuaran dissabte que ve 29 de juny amb la presentació d’un llibre de poemes. L’Associació d’Uruguaians i Amics de la Costa Blanca impulsa aquesta trobada, en col·laboració amb la regidoria de Cultura.

Al llarg de 40 anys, Carlos Blanco Fadol ha viatjat per tot el món i utilitzat la música com a element pur de comunicació. D’aquesta forma va aconseguir un acostament molt estret entre els nadius a través dels instruments que tocava. Això li va permetre investigar i recopilar una gran diversitat d’instruments musicals ètnics i accedir a secrets de tradició oral inèdits. La seua col·lecció es compon de prop de 3.500 peces diferents de 145 països dels 5 continents i està considerada entre les més importants del món. Pot visitar-se en el Museu Ètnic de la Música, amb seu en Barranda-*Caravaca (Múrcia).

Aquest hispanouruguayo de rellevant i variada trajectòria internacional destaca, a més, per la seua faceta com a inventor de nous instruments musicals: didàctics, innovacions musicals, instruments per a minusvàlids, grans estructures sonores i reproduccions d’instruments musicals antics. Ha creat més de 100. És també compositor, amb més d’una dotzena de discos publicats, cantautor, poeta i humanista.

Dues vegades candidat als prestigiosos Premis Príncep d’Astúries, de les Arts en 2006, presentat per l’Ambaixada de Malàisia a Espanya, i de la Concòrdia en 2009, presentat per l’Ambaixada i el govern de l’Uruguai i donat suport per prop de 30 països dels 5 continents, sent la candidatura amb més suports.

Entre les seues obres destaca l’enciclopèdia ‘Instruments musicals ètnics del món’, que és fruit d’un treball de quaranta anys d’investigació per tot el planeta. Tot el que apareix en aquest llibre són instruments de la seua col·lecció.