L’escriptor de Huelva Joaquín Correa Barco ha guanyat el Primer Premi de la LXI edició del Premi de Contes “Gabriel Miró” de Fundació Mediterráneo amb la seua obra “Cartes con membrete”. El segon premi ha sigut per a “El sofà”, de l’escriptor cordovés Miguel Ángel Flores.
Tots dos treballs han sigut triats pel jurat entre un total de 1.503 relats seleccionats en aquesta convocatòria. La dotació econòmica del guardó és de 6.000 euros, dels quals 4.000 € corresponen al conte guanyador i 2.000€ al segon seleccionat.
El president de Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, ha afirmat que “els nostres premis literaris representen un exemple més del compromís que la Fundació Mediterráneo manté amb el foment del talent i de les expressions culturals, i la nostra voluntat de suport als nous narradors”. “Estem molt satisfets del grandíssim acolliment que ha tingut el certamen un any més, i ja estem treballant en com millorar i adaptar a la nova situació els nostres premis literaris”.
El veredicte definitiu del jurat, presidit per Joaquín Santo Matas, s’ha fet públic aquest matí en la seu de Fundació Mediterráneo d’Alacant, després d’un retard en la fallada deguda a la situació de la pandèmia durant els últims mesos. El jurat, presidit per Joaquín Santo Matas, ha estat format pels vocals Cristina Llorens Estarelles, Francisco Javier Díez de Revenga Torres, Mariano Sánchez Soler, José Ferrándiz Lozano, i Inés Chamón Fernández com a secretària.
Joaquín Correa, escriptor del conte guanyador Cartas con membrete, detalla que el seu relat és “una sort de sublimació de la memòria i del record, en el qual passat i present, d’una banda, i realitat i ficció, per un altre, es confonen i difuminen en les cartes que un avi remet al seu net i en les quals li dona compte de records passats que el net desconeix i que tracta de reviure en el seu propi present”
Miguel Ángel Flores, guanyador del segon premi amb El sofá, destaca que la seua obra arranca quan “un senyor mira per casualitat sota el seu sofà i descobreix un altre món. Un lloc afable que mai hauria imaginat i, encara menys, pensat que es trobara tan a prop, just davall d’on se senta diàriament. A partir d’ací, la seua vida, i la seua visió sobre aquesta, canvia, es transforma en una altra. Viu per i per a gaudir d’amagat d’aqueix univers recentment descobert, que discorre fresquito sota el seu tresillo, que li sedueix i li incita a ser feliç sense miraments.”
Per part seua, Joaquín Santo Matas, president del Jurat, ha assenyalat que enguany la labor del jurat s’ha vist retardada per l’última ona de la pandèmia. Si bé la qualitat dels contes continua augmentant edició rere edició, indica Sant Matas, “aquests últims anys està tenint major pese relats de temàtica negra, amorosa o de suspens en contraposició d’una reducció d’obres amb rerefons còmic i humorístic.”
En aquesta 61a edició del Premi Gabriel. Miró es va limitar la participació a un únic conte per autor, prevalent la qualitat sobre la quantitat, la qual cosa ha permés que el volum d’obres presentades a concurs haja sigut més manejable per part del jurat i de la Comissió lectora encarregada de fer la selecció prèvia. Així i tot, Sant Matas subratlla l’elevada participació d’obres de Llatinoamèrica, la qual cosa posa en relleu el dinamisme i vitalitat de la llengua Espanyola en el continent americà.
“Per al jurat”, afig Sant Matas, “ha sigut complex arribar al veredicte final ja que es van presentar obres de plomes madures i consolidades, i d’un nivell d’escriptura elevat en moltes d’elles. Com sempre, hem volgut prevaldre l’excel·lència literària, encara que no va resultar senzill triar les dues obres guanyadores donada la notòria qualitat literària dels contes a concurs”.
El jurat ha seleccionat les obres guanyadores entre les 1.503 obres admeses a concurs que es van rebre amb motiu d’aquesta 61a edició del Premi de Contes “Gabriel Miró”. Escriptors de tots els països de parla hispana, així com de molts altres, han participat en aquest certamen, amb obres rebudes des de, entre altres, Espanya, Alemanya, l’Argentina, Bèlgica, Bolívia, el Canadà, Xile, la Xina, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, l’Equador, els Estats Units, França, Guatemala, el Regne Unit, Irlanda, Israel, Itàlia, Mèxic, Nicaragua, el Perú, Puerto Rico, l’Uruguai i Veneçuela.
Comentarios