Casa Mediterráneo continua abordant l’actualitat sociocultural del mediterrani a través de la seua programació del mes de febrer, en la qual comptarà amb l’autora catalana d’origen marroquí Najat El Hachmi, guanyadora del Premi Nadal 2021 per l’obra El dilluns ens voldran, en una trobada virtual el pròxim dia 23 dins del cicle “Escriptors i el Mediterrani”. Així mateix, la institució de diplomàcia pública organitzarà una conferència, en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández, amb el fotoperiodista Emilio Morenatti, emmarcada en “Periodistes i el Mediterrani” a la fi de mes.

L’agenda d’activitats de Casa Mediterrani inclou a més la ponència ‘Mediterrani, una mar de plàstics?’ el dimecres 3 de febrer, dins del cicle “Medi ambient i el Mediterrani”, amb Carmen Morales, investigadora del Departament de Biologia de la Universitat de Cadis, en la qual s’analitzarà l’estat i les conseqüències dels abocaments plàstics a la mar. La institució també comptarà el dia 8 amb la participació del director general de Diplomàcia Econòmica del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Luis Óscar Moreno García-Cano, per a fer un repàs a ‘La diplomàcia econòmica espanyola al Mediterrani’ en una nova sessió de “Economia i el Mediterrani”.

D’altra banda, la representant d’ONU Dones a Tunísia i Líbia, Begoña Lasagabaster, participarà el 15 de febrer en el cicle «Dones i el Mediterrani» per a exposar la labor social i d’ajuda que realitza aquest organisme de Nacions Unides en l’entorn femení de les societats àrabs. A més, Tunísia protagonitza també la sessió de “Geoestrategia i el Mediterrani”, prevista per al pròxim 22 de febrer, en la qual diplomàtics i experts, de la talla de l’ambaixador d’Espanya a Tunísia, Guillermo Ardizone, i del catedràtic honorari d’Estudis Àrabs i Islàmics Bernabé López, faran un recorregut per l’actualitat del país norafricano.

Més cultura, en format telemàtic, a casa Mediterrani

Casa Mediterrani es trasllada a l’Algèria dels segles XIX i XX de la mà del documental Algèria, el meu país, que es projectarà, a través de la web de la institució, en dues sessions els divendres 5 i 12 de febrer. El documental aborda l’emigració de famílies valencianes a l’Algèria colonial francesa per diverses causes com la fugida de la pobresa, la cerca de millors oportunitats o la marxa d’una Espanya devastada per la Guerra Civil. En la seua presentació participaran el seu director, el periodista Juli Esteve, la coautora del llibre Els valencians d’Algèria (1820-1962), Àngela-Rosa Menaches, i el cònsol general d’Espanya a Orà, Álvaro Vermoet.

La institució diplomàtica viatja també a l’Antic Egipte de la mà del professor del Centre Superior d’Investigacions Científiques, José Manuel Galán Allué, per a endinsar al públic en els misteris arqueològics que amaga el país del Nil a través de la conferència ‘On trobar el nostre passat? Excavacions espanyoles a Egipte’ en el cicle “Històries del Mediterrani” el divendres 19.

La música i la literatura es fusionen el 10 de febrer en l’agenda de Casa Mediterrani amb la presentació del llibre Mediterrani, una mar de músiques de l’escriptor i antropòleg Jordi Alsina amb les il·lustracions de Lluís Ràfols, en les pàgines de les quals es troba un recopilatori de la tradició musical mediterrània que va des del flamenc espanyol fins a la kritiká grega, passant per la tarantel·la italiana o el rai magrebí. D’altra banda, l’escriptora Raquel López continua acostant les sessions de “Mites del Mediterrani” als centres educatius de la costa mediterrània amb una nova sessió matutina que tindrà lloc el dimarts de 2 de febrer.

Per part seua, la gastronomia també es dóna cita en la programació de Casa Mediterrani amb una anàlisi de ‘Els casos d’èxit de les Denominacions d’Origen Protegides de Jabugo i de Jerez-Xérès-*Sherry i de la Indicació Geogràfica Protegida de Xixona i Torró d’Alacant’, que comptarà amb la participació del president del Consell Regulador del Jerez, César Saldaña, al costat del Director General de la DOP Pernil de Jabugo, José Antonio Pavón, i del Secretari General de la IGP Xixona i Torró d’Alacant, Federico Moncunill.

Finalment, el “Cineclub mediterrani” dedicarà les dues sessions d’aquest mes a la figura del director i guionista italià Paolo Sorrentino, a través de dos col·loquis virtuals sobre les seues pel·lícules L’home de més i Les conseqüències de l’amor, que se celebraran els dies 17 i 24 respectivament.

Casa Mediterrani recorda que les activitats començaran, de manera habitual, a les 19.00 hores a través de les seues xarxes socials i la seua pàgina web www.casa-mediterraneo.es, en la qual es pot consultar tota la informació sobre la programació de febrer. A més, les activitats es podran veure en redifusió en YouTube, així com seguir en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.