Aquest passat dissabte 14 de desembre a les 18.30 h. en la sala d’actes del Centre Cultural de Petrer, es congregaven més de 120 persones, convocades pel Grup Fotogràfic de Petrer (GFP), per a procedir a l’acte de clausura de la seua VII CLICKPETRER TARDOR FOTOGRÀFICA, amb el lliurament dels premis del VII Ral·li Fotogràfic i del VI concurs de fotografia amb dispositius mòbils fotosolidaria19, i seguidament inaugurar l’exposició del mateix esdeveniment fotogràfic, composta per les 31 col·leccions guanyadores en les tres categories del Ral·li.
Després del visionat d’un audiovisual que mostrava el transcurs del Ral·li Fotogràfic i un sketch a càrrec de ArtEnBitrir, s’entregaven els premis en els dos concursos. En el VI concurs de fotografia amb dispositius mòbils fotosolidaria19, el premi va ser per a Rocío Calvo Lencina, de Petrer que entregava l’Associació de Discapacitats Sense Barreres. Respecte al VII Ral·li Fotogràfic ClickPetrer, els premis en la categoria d’Infantils (participants menors de 12 anys), van anar per a Aitana Hidalgo Palazón (primer premi); Sergio Martínez Payá (segon premi), i Mercedes Brotons Jover (tercer premi), tots ells de Petrer. En la categoria de Juvenils (participants entre 12 i 18 anys), els premis van ser per a Frank Sebastián Niño Pihlgren, de Petrer; Carolina Castillo Rico, de Sax (segon premi) i Víctor Gil Lucas, de Sax (tercer premi). Els premis en la categoria d’Adults van recaure en Manuel Candela Belén, de Crevillent (primer premi); Miguel Ángel Mira García, de Novelda (segon premi) i José García Navarro, de Villena (tercer premi). Així mateix, es van entregar tres accèssits. El primer per a María Dolores Alcaraz Verdú, de Monòver; Yolanda González Mira, de Petrer; i Ángel Verdú Lluch, d’Alcoi. Finalment va arribar el torn per a les distincions atorgades per la FLF als següents autors: Alfons Tenza Hurtado (de Monòver), Vicente Llorens Llorca (d’Altea), Manuel Salmerón Barrajón (de Xábia), Vicente Guill Fuster (de Castalla), Juan Vilches Llamas (de Crevillent), Brega Adsuar Serna (de Crevillent), Reyes Cerdà Mira (de Castalla), Carlos Román Ibernón (de Petrer), Raúl Viciano Alberich (de Castelló de la Plana), Francisco Manuel Mas Mas (de Crevillent), José Beltrá Poveda (de Crevillent), Rafael Cobo Cobo (de Petrer), Vicente Llopis Porcel (Petrer), José Pérez Ramírez (d’Alacant), Myriam Faus Arques (de Muro d’ Alcoi), Eva Giner Gandia (d’Alcoi), Mirella Montell Serrano (de Xàtiva), Natalia Vaello Álamo (de La Vila Joiosa) i Ernesto Palao Alcaraz (de Petrer).
Després del lliurament de premis, arribava un dels moments més emotius de la vesprada, en entregar-li a Manuel Guijarro López, el reconeixement com a “Soci de l’any” 2019 del GFP, pel seu lliurament en benefici del col·lectiu i el seu assaig fotogràfic “Apegats a la terra”.
Per a finalitzar l’acte, prenien la paraula Pascual Maestre Martínez, president del GFP, Vicent Olmos Navarro, vicepresident del GFP i coordinador de la Tardor Fotogràfica, i Fernando Portillo Esteve, Regidor de Cultura. Pascual Maestre Martínez va voler reconéixer el suport prestat tant l’Ajuntament de Petrer com pels molts patrocinadors per a realitzar un esdeveniment d’aquestes característiques, així com agrair el bon acolliment que va tindre un any més el Ral·li Fotogràfic quant a participants i el lliurament dels seus voluntaris i suport dels socixs. Per part seua, Vicent Olmos Navarro va comunicar que aquesta seria l’última edició del Ral·li Fotogràfic, decisió presa per la Junta Directiva, basada en l’enorme esforç econòmic requerit, l’absència de sales adequades per a oferir el menjar de germanor en les condicions requerides, i per damunt de tot que és un esdeveniment que requeria massa energia no compensada amb els escassos rèdits fotogràfics recollits. Va assegurar que el treball no els espantava, però que consideraven no valia la pena continuar treballant en aquesta modalitat de concurs cada vegada més freqüent. Que reconeixia que el nostre comptava amb molts components de qualitat que ens diferenciaven de la resta, però malgrat això era el moment de tancar aqueixa porta i obrir una altra que ens portara a altres activitats. Que tot el treball organitzatiu desenvolupat durant totes les edicions del ral·li, els havia portat al convenciment que estaven llestos per a emprendre un altre tipus d’activitats fotogràfiques. L’esdevenidor any 2020 seria un any de trànsit, en el qual continuaran desenvolupant activitats fotogràfiques de qualitat i calat com en l’actualitat, i escometre el 2021 amb un altre format renovat de ClickPetrer. Finalment, Fernando Portillo va destacar la bona faena del GFP realitzat durant aquests 7 anys, i va assegurar que era coneixedor dels plans del GFP i que estava convençut que el fet que en 2020 no hi haja Ral·li Fotogràfic no disminuirà la bona labor exercida pel GFP.
Seguidament es va passar a la sala annexa d’exposicions Pintor Vicente Poveda, on va poder visitar-se una exposició no gaire convencional, dins de la rigidesa i jerarquia típica en les exhibicions fotogràfiques (en les quals ha d’aparéixer el nom de les/els autores/és, la categorització de les distincions i la seua lineal ordre). L’exposició ha sigut comissariada per Juan Sanz, membre del Grup Fotogràfic de Petrer, amb la intenció d’oferir altres possibilitats expositives diferents a les que es feien els últims anys, on les imatges quedaven emmarcades en suports no condicionats a les característiques de la sala.
Entre els diferents temes que nodreixen el ventall de les variades històries presentades en aquesta mostra, cap d’elles es repeteix, ni seguira parlen del mateix. Tenen a veure amb el lloc on s’inspiren, Petrer, que es tornava a convertir en font d’inspiració per als 236 participants que es van comptabilitzar en el VII Ral·li Fotogràfic. Aquestes històries parlen de diversos temes com l’arquitectura i el patrimoni local, les seues gents, l’art urbà, l’artesania, la zona rural, els seus carrers, la fe, la llum, el joc, rituals de bellesa, el seu comerç i mercats, productes locals, les seues petjades, l’ecologia, la política, etc. Totes aquestes històries estan narrades amb un mateix llenguatge, la imatge, i es presenten en l’exposició en forma de col·lecció de tres imatges, on s’exhibeixen les 31 col·leccions premiades en les 3 categories del Ral·li Fotogràfic 2019: infantils, juvenils i adults, així com els accèssits i les col·leccions amb distinció de la Federació Llevantina de Fotografia (FLF).
Segons paraules del mateix Juan Sanz, sent fidels a no transgredir l’essència de l’objecte de la mostra i a habitar l’espai (no omplir per omplir), s’han creat xicotetes ruptures per a dinamitzar un itinerari expandit i que convertira a l’exposició en una cosa participativa i viu. El propòsit és que cada visitant puga completar l’obra, no sols en contemplar-la, sinó en interactuar amb ella, generant així nous diàlegs i revelant converses ocultes entre la interpretació de la imatge i la textualitat de la seua percepció. Per a això, s’han disposat xicotetes fitxes que conviden a construir el nostre propi microrelat de la col·lecció, i després compartir-ho amb la resta de visitants. Es tracta d’un exercici d’activació des de la paraula per a arribar a nous resultats. Des del GFP s’espera que aquest tipus d’exposició nova siga del grat dels afeccionats a la fotografia, als quals es convida a visitar-la fins al 6 de gener de 2020, de dijous a diumenges, de 18.30 a 20.30 h.
Comentarios