Les Cigarreres acull la trobada per tercer any amb un programa que inclou activitats retro per a xiquets, un mercat retro, cultura urbana amb Yaike Hip-hop i Fundakadelic Dance, un concert a càrrec del grup il·licità alacantí dels noranta Noviembre i l’exposició Rebobina al final del mil·lenni
El màster de Comunicació en Indústries Creatives de la UA (COMINCREA) ha presentat aquest matí en roda de premsa el programa d’activitats que integren enguany la ja tradicional proposta Retroalimenta’t de la Cultura, dedicada en aquesta edició a la dècada dels noranta, que enguany tindrà lloc el pròxim divendres 5 d’abril a Las Cigarreras, de 17.30 a 24 hores.
Aquest festival de cultura retro és un projecte d’innovació docent que està produït i ideat per l’alumnat de l’assignatura Sectors de les Indústries Creatives del màster, emmarcada en l’itinerari d’emprenedoria. La professora d’aquesta assignatura i coordinadora de Retroalimenta’t, Cande Sánchez, ha desgranat el programa d’activitats acompanyada per l’alumnat del màster que han creat la proposta d’enguany: Ingrid León, Nuria Coloma i María Pérez (Imatge corporativa, web i disseny); Tatiana García i Guillermo Megías (activitats, concerts i retromarket); Daniel Aguilar (vídeo de l’exposició) i Sol Escobar, coordinadora de l’exposició. El festival té el finançament de la Facultat d’Econòmiques, el màster COMINCREA i el Departament de Comunicació i Psicologia Social. L’alumnat ha fet totes les funcions de la gestió d’un esdeveniment: cerca de finançament, disseny de la idea, la gestió cultural, la producció de l’esdeveniment, la comunicació i l’avaluació.
La inspiració per a crear la seua identitat gràfica es va basar en els píxels amb la referència d’un disc cd que era un bon element dels anys 90 per a la difusió de la creació musical. Els colors són els RGB amb imatges d’aquella època que ja són públiques en la seua Instagram @alimentatedelacultura. L’equip ha creat una proposta audiovisual de vídeos de 4 terços incideixen en la imatge que xopa esdeveniment i han publicat una PlayList que han cridat retroalimentate 9019.
El programa inclou activitats retro per a xiquets Retrokids (Taller de Rima amb míster Barceló, a les 18 h, per a aprendre a improvisar rimes de forma lúdica; i la LEGIÓ 501, a les 19.30 h, la visita de l’exèrcit imperial de la Guerra de les Galàxies per a recaptar fons per a xiquets malalts) un mercat retro ( de 17.30 a 21.30 h amb estands per a connectar amb els objectes fetitxe dels anys 90) cultura urbana (amb la rapera alacantina Yaike Hip-hop, a les 19 h, integrant dels grups Artesanos, Juego Libre i Nexa, que fusiona el rap amb reggae i la cançó d’autor; i Fundakadelic Dance, escola de dansa urbana d’Alacant) un concert a càrrec del grup il·licità alacantí dels noranta Noviembre (el primer disc dels quals conté la cançó «Adiós a las armas», un himne que els va catapultar a la fama durant tota la dècada).
L’exposició Rebobina al final del mil·lenni, una mostra que submergeix el visitant en el món acolorit i autèntic de la cultura audiovisual dels 90 a través del cine (cartells, guies de cinema i fitocroms de pel·lícules produïdes a Espanya i Amèrica Central i del Sud gràcies a la col·laboració de l’Arxiu Municipal i Filmoteca de València); una televisió de tubs catòdics que ens retornarà a aquells anys amb diverses projeccions musicals i imatges del programa Campus que el Taller d’Imatge de la UA feia els anys 90; discos i vinils en format single i LP cedits per la Mediateca de la UA; CD i cassets de diversos gèneres i cantants de l’època, amb els quals es podrà interactuar, de Madonna, Prince o Enya, entre d’altres; una instal·lació interactiva per a descobrir les ones del color que compon el món digital, o com un imant pot alterar els colors de la imatge en una televisió i produir una sensació de distorsió. La moda també tindrà el lloc en aquesta exposició per a mostrar l’estil icònic de la moda esportiva de la dècada, i també els colors i els estampats dels noranta que lluiran uns maniquins. Diverses vitrines completaran el recorregut en què es mostraran objectes eixits de les mateixes cases de l’alumnat de COMINCREA i dels magatzems de la Universitat d’Alacant. Objectes de tecnologia retro, pantalles, reproductors, fax, càmeres de vídeo, rodets de pel·lícula anàlegs, mòbils blanc i negre, jocs de taula, videojocs, accessoris, Tamagotchis, o les tradicionals pessetes. Com a peça central, s’ha creat una instal·lació d’art contemporani on artefactes rebutjats tornaran a la vida després de molts anys en desús. Una exposició repensada des de la cultura audiovisual dels 90. Recupera el soroll i els sons també així com un conjunt d’objectes d’aquells anys, faxos, mòbils una mica grans,… donant novament lluentor al que ara es pot considerar fem i que es podrà visitar fins al 4 de maig.
Els organitzadors han destacat en la seua intervenció que han triat els 90 per la importància històrica d’aquests, una dècada que va sorprendre per canvis en la política internacional (desintegració de l’URSS o la caiguda del mur de Berlín); tecnològics (la creació de Windows 95, el cercador Google o el llançament del més que conegut MSN Messenger de Microsoft); musicals (naixement del grunge-abanderat per grups com Nirvana; es consolida a Anglaterra el Brit Pop amb grups com a Oasis, Blur o Radiohead; música alternativa que usa noves tecnologies com The Chemical Brothers, The Smashing Pumpkins, The Prodigy; i noves bandes espanyoles que es desmarquen de la “Movida” amb l’etiqueta d’indie com Australian Blonde o Los Planetas); el videoclip, que va viure l’edat daurada durant aquesta dècada; l’street art que viu un gran moment creatiu; el cine referent d’aquesta època d’innovacions visuals (Jurassic Park), o les revolucionaris pel·licules de Quentin Tarantino (Reservoir Dogs, Pulp Fiction).
En la presentació, amb un cert humor, l’equip promotor ha recordat que el pitjor dels anys 90 era tindre un ordinador de 512 megues que tardava a carregar m ás de mitja hora qualsevol foto.
Comentarios