Carles Mulet: “de nou el Govern no vol entendre la pregunta que li fem. O té mala comprensió lectora o es fan els bojos”
“El Govern PSOE-UP actua com si el Senat i els seus acords no valgueren per a res”, retrau el senador de Compromís, Carles Mulet, que ha lamentat hui que el Govern insistisca que la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit que transposa una Directiva europea no recull els instruments musicals, destinats o no a l’ensenyament, entre els béns als quals es pot aplicar un tipus reduït de l’Impost.
La veritat és que en altres països europeus els instruments musicals tenen una fiscalitat menor. Per a Mulet “és inexplicable que un Govern progressista que diu fer costat a la cultura no contemple aquesta expressió musical i acadèmica dins del denominat IVA cultural i done suport a la música d’una forma clara baixant l’IVA del 21 al 10% en la compra d’instruments musicals quan es va aprovar una moció pels grups del Senat que instava al Govern a rebaixar l’IVA dels instruments musicals del 21% actual al 10%”. En la pregunta al Govern Mulet interpel·lava: “Quines mesures i en quin termini pensa adoptar el Govern per a fer efectiva aquesta petició?”.
En la seua resposta l’Executiu ignora la pregunta “i, o bé tenen un problema de comprensió lectora, mala fe o es fan els bojos, perquè no contesten com és habitual a la pregunta i ens deriven a l’Annex III de la Directiva, que no arreplega els instruments musicals, destinats o no a l’ensenyament, entre els béns als quals es pot aplicar un tipus reduït de l’Impost”. Per a la coalició aquesta resposta suposa un menyspreu al paper tant del Senat com de les iniciatives dels seus grups i a les demandes d’un ampli col·lectiu que agrupa a centenars de milers de famílies i músics i ha insistit en la necessitat que el Govern escolte als grups del Senat i execute la moció de Compromís aprovada perquè els instruments musicals tinguen, com mereixerien, un tractament fiscal clarament diferenciat com, recorden, ha fet Portugal baixant-ho del 23 al 13% o Luxemburg, que aplica el superreduït del 3% o Itàlia, que finança la compra d’instruments per a compensar-los l’IVA.
Mulet ha recordat que la rebaixa de l’impost suposaria una reducció de la recaudació de 11,08 milions d’euros, una “quantitat perfectament assumible que ajudaria a les famílies que ho estan passant malament en l’actual context”.
A Espanya toquen un instrument musical al voltant de 3,6 milions de persones, el 7,8% de la població segons el Ministeri de Cultura; i s’estima que la rebaixa podria beneficiar a unes 750.000. En el sector, músics aficionats i professionals, estudiants, professors, editorials, luthiers, fabricadores, comerciants i persones relacionades amb la indústria musical, no s’entén aquest greuge comparatiu amb altres sectors culturals i es posa com a exemple la política que s’ha dut a terme en diversos països europeus.
Comentarios