La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’III Festival Flamenc del Mediterrani a l’Aula de Cultura d’Alacant, que del 21 d’octubre al 16 de desembre reunirà algunes de les figures més destacades del flamenc actual.
El Festival Flamenc Mediterrani s’articula en quatre apartats principals. D’una banda, els quatre espectacles, i paral·lelament, una conferència, huit projeccions i un concurs de fotografia relacionat amb el festival.
Luis Boyer, president de la Fundació Caja Mediterráneo, afirma que “aquesta tercera edició del Festival Flamenc Mediterrani reuneix alguns dels noms més importants de l’art jondo, destacant enguany la participació de tres dones referents del flamenc, com són Cristina Hoyos, María Pagés i La Macanita”. Boyer afig que “una vegada consolidat el Festival, la Fundació Caja Mediterráneo aposta per un cartell ambiciós i equilibrat amb espectacles i actuacions de primer nivell”.
El primer espectacle del Festival tindrà lloc el divendres 8 de novembre a les 20.30 hores i es titula “Jerez per
bandera”. Capitanejat per Tomasa La Macanita, aquesta il·lustre del cante de Jerez estarà acompanyada per la cantaora Ana dels Reis i pel guitarrista Manuel València. Aquest tocaor, de brillantor extraordinària en la seua guitarra, va ser guardonat amb el Giraldillo a l’Artista Revelació de la Biennal de Sevilla 2014. Al ball estarà Saray García, i de les palmes i escàndols s’encarregaran Chicharito, Manuel “Macano” i Manuel Cantarote. L’espectacle “Jerez per bandera” pretén conjuminar tots els elements del jondo en una mateixa escena perquè sorgisca la màgia de la festa en un estat de comunicació natural i emocionant
El divendres 15 de novembre (20:30h.) serà el torn de María Pagés, que presenta “Sent-me amb els ulls”, espectacle inspirat en el poema Sentiments d’absent de Sor Juana Inés de la Creu. En aquest solo, l’únic que ha creat durant tota la seua carrera, María Pagés, acompanyada de sis excel·lents músics, narra la vida i les inquietuds espirituals i existencials d’una dona la vida de la qual està marcada pel ball com a vocació ètica.
Als seus 55 anys, la coreògrafa sevillana, al costat de l’escriptor El Arbi El Harti, reflexiona amb serenitat sobre la vida, el ball, el desig i el cos, amb les seues fascinants facultats i infinita fragilitat. “Sent-me amb els ulls” és una obra que es construeix entorn d’escenes simbòlica i dramatúrgicamente molt marcades, tant en la seua concepció dramatúrgica i coreogràfica, així com la musical.
El divendres 22 de novembre el Festival rep a Dorantes, que presentarà “Interacció”, un giño als orígens del flamenc, on els artells i les palmes eren la base de tot el desenvolupament musical i expressiu. Dorantes estarà acompanyat en l’escenari de l’Aula de Cultura d’Alacant pel gran cantaor flamenc Rafael de Utrera i Leonor Leal, una de les balladores més destacades de la seua generació.
Gitano, Llicenciat en piano, harmonia i composició pel Conservatori superior de música de Sevilla, Dorantes és memòria flamenca que mira al futur. És harmonia i és ruptura, tècnica i virtuosisme que es conjuga amb passió i sentiment. Després d’estudiar piano clàssic en el Conservatori de Sevilla, aquest compositor recorre el món gràcies als seus concerts, a través dels quals ha revolucionat la manera d’entendre el flamenc i amb els quals va obrir l’era moderna del piano flamenc.
El divendres 29 de novembre el Festival rep a Alfredo Tejada (Màlaga, 1979), una de les veus de referència del flamenc actual i guanyador en 2017 del Llum Miner en el Festival Internacional del Cante de les Mines. El seu últim espectacle, “Sentits de l’ànima”, es constitueix com un guió de cante flamenc en el qual no solament hi ha cabuda per al ball i el toc, màximes expressions del flamenc, sinó que també hi ha lloc per al piano i el violí com a instruments flamencs del segle XXI.
Encara que malagueny de naixement, Alfredo Tejada és granadí d’adopció. Fill de mare gitana i pare paio, Tejada és un tot terreny d’aquest ofici. Ha participat en diversos concursos de cante flamenc, obtenint a Granada el Primer Premi de Joves flamencs en 2002, Premi a la millor farruca en 2004 (Ubrique), Segon Premi en el Concurs Nacional de Jumella (Múrcia -2007), Primer Premi Nacional de Joves Valors en el Racó de la Victòria (2009). I així fins a arribar a 2017 i alçar-se amb el Llum Miner, en el Festival Internacional del Cante de les Mines.
Conferència de Cristina Hoyos
El nom propi d’aquesta edició de l’III Festival Flamenc del Mediterrani és Cristina Hoyos. La mítica balladora repassa
la seua trajectòria i l’evolució del flamenc en un diàleg amb la historiadora Carmen Pulpón. Aquesta trobada tindrà lloc el dissabte 16 de novembre a les 11 hores a l’Aula de Cultura d’Alacant, i l’entrada serà lliure fins a completar l’aforament del local.
Nascuda a Sevilla, Cristina Hoyos va començar a ballar amb 12 anys en l’espectacle infantil «Gales Juvenils”. Entre els seus mestres destaquen Adelita Domingo i Enric El Coix. En 1969, Antonio Gades la incorpora en la seua companyia com a parella de ball, amb qui roman durant 2 dècades durant les quals, a més de recórrer el món, participa en la trilogia cinematogràfica “Noces de Sang”, “Carmen” i “L’Amor Bruixot” que dirigeix Carlos Saura.
En 1983 es presenta “Carmen” a París amb Cristina Hoyos com a protagonista, paper pel qual va ser qualificada com la millor Carmen ballada fins al moment. En 1989 debuta amb la seua companyia en el Festival de París amb el seu primer espectacle “Somnis Flamencs”.
Entre els seus nombrosos premis i guardons destaquen el Premi Nacional de Dansa, la Medalla d’Or Andalusia la Medalla d’Or de les Belles arts i el Premi Andalusia de Cultura. Actualment dirigeix i promou artísticament el “Museu del Ball Flamenc” de Sevilla
Concurs de Fotografia
El concurs de fotografia flamenca es consolida després de l’èxit de participació i qualitat aconseguit en any passat en la seua primera edició. Les fotografies, el tema de les quals és el FLAMENC, hauran de ser inèdites. El termini de presentació romandrà obert fins a l’1 d’octubre de 2019 a través del correu concursofotografia@cajamediterraneo.es. La fallada es farà públic la primera quinzena de novembre, i la foto guanyadora s’alçarà amb 600 euros, el segon premi està dotat amb 300€ i a més s’atorgaran 20 esments. Les bases es poden consultar en www.cajamediterraneo.es. L’exposició de les 22 millors fotografies participants en el concurs es podrà visitar fins al 16 de desembre a l’hotel Eurostars Centrum Alacant (C/Pintor Lorenzo Casanova, 33).
Projeccions
El Festival Flamenc del Mediterrani també ha programat a l’Aula de Cultura d’Alacant la projecció de huit pel·lícules relacionades amb flamenc, tots els dilluns a les 20 hores des del 21 d’octubre i fins al 9 de desembre.
- 21 d’octubre: TRIANA PURA I PURA, de Ricardo Pachón i Mariano Agudo (2013). Documental. 73 minuts.
- 28 d’octubre: CAMARÓN, FLAMENC I REVOLUCIÓ, de José Escudier (2018). Documental. 103 minuts.
- 4 de novembre: MATILDE CORAL ACARICIANT L’AIRE, de Paco Ortiz(2016). Documental. 61 minuts.
- 11 de novembre: CARMEN, de Carlos Saura (1983). Drama. 61 minuts.
- 18 de novembre: MÉS ENLLÀ DEL FLAMENC, de Javier Vila (2014). Documental. 105 minuts.
- 25 de novembre: TOCAORAS, d’Alicia Cifredo (2014). Documental. 104 minuts.
- 2 de desembre: SACROMONTE, ELS SAVIS DE LA TRIBU, de Chus Gutiérrez (2014). Documental. 94 minuts.
- 9 de desembre: DÓNA’M VERÍ, de Pedro Barbadillo. Documental. 58 minuts.
La Fundació Caja Mediterráneo organitza l’III Festival Flamenc Mediterrani del 21 d’octubre al 9 de desembre de 2019. Les entrades per als espectacles del Festival es poden adquirir en Entrades al teu Abast (www.entradasatualcance.com i 902070087) i en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant.
Comentarios