L’Ajuntament seguirà, durant els caps de setmana del mes de desembre, organitzant visites i activitats destinades a donar a conéixer les instal·lacions antiaèries rehabilitades després del bon acolliment de visitants en les jornades gratuïtes del mes de novembre.
És per això que, a través de la regidoria de Cultura i amb fons propis, s’ha decidit ampliar a tots els caps de setmana durant l’últim mes de l’any, les jornades de portes obertes per a conéixer amb visites gratuïtes aquest valuós patrimoni de la memòria que situa a la nostra ciutat en una de les més importants d’Espanya i Europa amb més recursos memorístics oberts al públic.
Des de l’àrea dirigida per Antonio Manresa han decidit ampliar a desembre la visita gratuïta a aquests. “Després de la rehabilitació per l’ajuntament, en coordinació amb la regidoria d’Urbanisme, amb fons europeus del Projecte EDUSI, el Departament de Memòria d’Alacant va dissenyar un ventall d’activitats que han tingut molta demanda i per això els recentment rehabilitats refugis del Passeig de Marvá, plaça Músic Tordera, Tabacalera i plaça Palmeretes, continuaren oberts al públic de manera gratuïta durant els caps de setmana del mes de desembre, les visites dels divendres, dissabtes i diumenges realitzades per l’Associació de Guies Professionals de la Comunitat Valenciana, seran un incentiu més per a aquestes vacances de nadal a Alacant.”
Els refugis oberts, dels quasi 90 que van arribar a projectar-se en altres tants punts de la ciutat, són una oportunitat de viure la història de la ciutat, últim reducte de la República, Alacant es va convertir en objectiu d’una campanya d’atacs aeris que va destruir més de 700 edificis. Va haver-hi més de 400 víctimes mortals i innombrables ferits, que no van ser moltes més a causa de la precipitada construcció d’una espessa xarxa de refugis antiaeris.
Així mateix completa la memòria dels bombardejos, en el sòl de la plaça posterior al mercat Central es plasma el record de les vides fetes fallida pel bombardeig feixista del 25 de maig, la data del qual dóna nom a la plaça.
Fins ara, es podien visitar els de les places de Balmis i Sèneca, a aquests s’han sumat els de General Marvá, al costat de les escales de l’Institut Jorge Juan, el refugi de la Plaça Músic Tordera i finalment el de Tabacalera.
El 10 de juliol de 1937, es constitueix a Alacant el Comité Local de Defensa Passiva, que serà l’òrgan competent en tot el referit a la defensa de la població civil, en les actes municipals es recullen les condicions que l’Arquitecte Municipal estableix per a la construcció dels refugis, detallant àmpliament la capacitat que han de tindre, els tipus de materials a utilitzar i la forma de construcció segons siga l’impacte de les bombes, aportant dades concretes per a tota mena de situació probable.
La Memòria de juliol de 1938 de la Junta Local de Defensa Passiva indica que en aqueixa època ja havien construïts un total de 55 refugis amb una capacitat per a 38.140 persones i que l’objectiu era construir 37 més, per a acollir en total una població de 108.590 persones.
Amb aquesta actuació, l’Ajuntament pretén posar aquestes sis infraestructures que van ser de protecció de la població en cas de bombardejos de la Guerra Civil a la disposició del públic tant per a visites guiades com per a diferents activitats culturals.
En tots ells no sols s’han realitzat obres de rehabilitació, sinó que s’ha instal·lat un sistema elèctric i rieles per al seu potencial ús expositiu. De la mateixa manera, l’obra inclou millors per a facilitar l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.
Comentarios