L’escriptor burgalés Jorge Saiz Mingo ha guanyat el Primer Premi de la LX edició del Premi de Contes “Gabriel Miró” de la Fundació Caja Mediterráneo amb la seua obra “Després de tot”. El segon premi ha sigut per a “L’ús indegut del riure”, de l’escriptor i periodista alcoià Javier Llopis.
Tots dos treballs han sigut triats pel jurat entre un total de 4.539 relats seleccionats en aquesta convocatòria. La dotació econòmica del guardó és de 6.000 euros, dels quals 4.000 € corresponen al conte guanyador i 2.000€ al segon seleccionat.
El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, ha afirmat que “el Premi Gabriel Miró, igual que el concurs de novel·la curta Gabriel Sijé i el Concurs de Novell Vargas Llosa, representen bons exemples pràctics del compromís que la Fundació Caja Mediterráneo manté amb el foment de les expressions culturals, i la nostra voluntat de suport als nous narradors”. “Estem molt satisfets del grandíssim acolliment que ha tingut el certamen un any més, i ja estem pensant en com millorar la pròxima edició del nostre Premi Gabriel Miró”.
El veredicte definitiu del jurat, presidit per Joaquín Santo Matas, s’ha fet públic aquest matí en la seu de la Fundació Caja Mediterráneo a Alacant. El jurat, presidit per Joaquín Santo Matas, ha estat format pels vocals Francisco Javier Díez de Revenga Torres, Mariano Sánchez Soler, José Ferrándiz Lozano i Cristina Llorens Estarelles, i José Payá Bernabé com a secretari.
Jorge Sainz, escriptor del conte guanyador “Después de todo”, detalla que el conte “narra la història de Silvino, un home espantat per la guerra, amagat en un cuartucho secret de la llar, que sobreviu gràcies a la seua dona i a la seua filla. La guerra acaba, però ell no aconsegueix acostumar-se a viure fora del chiribitil i, després de tot, el dia a dia ja no és vida perquè la por s’ha fet amb el poder”.
Així mateix, Sainz ha expressat la seua “satisfacció per guanyar aquest premi, ja que porte molts anys presentant-me a aquest concurs”. “És un afalac haver guanyat, és un premi molt prestigiós”, afig Sainz en conversa telefònica des de l’Índia.
Javier Llopis Arques, periodista alcoià i guanyador del segon premi amb “El uso indebido de las risa”, declara que
“és un gran honor rebre el reconeixement per part d’un dels concursos de contes més prestigiosos d’Espanya, el Gabriel Miró, que enguany compleix el seu 60 aniversari. Agraïsc a la Fundació Caja Mediterráneo aquest segon premi, que em servirà d’esperó literari i que m’impulsarà a fer noves incursions en els territoris del relat de ficció. Després de prop de 40 anys exercint el periodisme, aquesta nova faceta em permet obrir un nou camí per a mantindre viva la meua obsessió d’explicar-los coses a la gent.”
El conte “EL uso indebido de la risa” és una peça que discorre pels terrenys de l’humor negre. És una successió d’anècdotes idealitzades amb les quals Llopis ha volgut destacar l’important paper del riure com a element alliberador, enfrontada fins i tot amb la mateixa mort. “És una història sense cap voluntat de transcendència, amb la qual he volgut subratllar un principi fonamental: podem i hem de riure’ns de tot, fins i tot en les circumstàncies més tràgiques”, afirma l’escriptor.
Per part seua, Joaquín Santo Matas, president del Jurat, ha assenyalat que el “complex i difícil que li ha resultat al jurat seleccionar només dues obres, de plomes madures i consolidades, quan un nivell elevat aflorava en moltes d’elles, prevalent per damunt de tot la qualitat literària”. Sant Matas afig que “temes eterns i molt pròxims encara que antagònics com la vida i la mort, l’amor i l’odi, la passió i el rancor, les misèries que sovint emmagatzema la memòria indestructible, el suspens i l’humor més negre que blanc, han aflorat en aquesta ingent quantitat de relats on un assumpte vell però ara de renovada actualitat, el d’aquells que van haver de viure amagats en la seua pròpia casa per temor a represàlies d’índole polític, ha eixit vencedor”.
Sobre el conte guanyador, el president del Jurat ha afirmat que “la riquesa del vocabulari s’uneix a la frescor i fluïdesa de la capacitat narrativa al costat de l’atracció per conéixer el desenllaç d’una història cisellada a colps de temors i esperances.”
El jurat ha seleccionat les obres guanyadores entre les 4.539 obres admeses a concurs que es van rebre amb motiu d’aquesta 60a edició del Premi de Contes “Gabriel Miró”. Escriptors de tots els països de parla hispana, així com de molts altres, han participat en aquest certamen, amb obres rebudes des de, entre altres, Espanya, Alemanya, l’Aràbia Saudita, l’Argentina, Bèlgica, Bolívia, el Canadà, Xile, la Xina, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, l’Equador, els Estats Units, França, Guatemala, Regne Unit, Irlanda, Israel, Itàlia, Mèxic, Nicaragua, el Perú, Puerto Rico, Tailàndia, l’Uruguai i Veneçuela.
Creat en 1955 per a honrar la memòria de l’escriptor alacantí, el Concurs de Contes Gabriel Miró és el certamen d’aquest gènere amb més prestigi i un dels més antics d’Espanya. El Premi de Contes “Gabriel Miró”, amb els seus 60 anys de trajectòria, com el “Gabriel Sijé”, són dos dels premis literaris més antics d’Espanya. Tots dos, al costat del “Vargas Llosa de Novel·la”, van ser creats per l’actual Fundació Caja Mediterráneo per a incentivar la cultura i, especialment, la creació literària en llengua castellana. El nombre d’obres presentades ha anat en augment amb el pas del temps, així com la varietat dels llocs de procedència. En l’actualitat es presenten obres remeses des de tots els països hispanoparlants.
Comentarios