La ciutat alacantina de Dénia es prepara per a rebre a alguns dels pensadors més destacats de l’actualitat en la segona edició del seu Festival dels Humanitats, que es durà a terme del 26 al 28 d’octubre de 2023.

Dénia tornarà a ser l’epicentre de la reflexió i el debat intel·lectual, reunint experts en camps tan diversos com l’economia, neurociència, medicina, antropologia, filosofia, història, geografia, ètica, cultura i moltes altres disciplines científiques i artístiques. Tots ells exploraran les preocupacions de l’ésser humà en el món contemporani i reflexionaran sobre els desafiaments que el futur ens ofereix en un món marcat per la incertesa.

“Mirar arrere per a saber on anem”
La segona edició de Dénia Festival dels Humanitats girarà entorn de la idea central «Mirar arrere per a saber on anem». Aquest lema canalitzarà temàticament les diferents sessions de debat, destacant la importància de comprendre el nostre passat per a modelar un futur més informat i prometedor.

La sessió inaugural del festival serà a càrrec d’una de les figures culturals turques més importants del nostre temps, l’escriptor i activista polític Zülfü Livaneli, qui convidarà a la reflexió sobre el paper de la literatura enfront del denominat “democ-racisme”.

Amb una mirada posada en el passat, els catedràtics d’història Joanna Bourke, Xosé M. Núñez Seixas i Aurora Bosch s’endinsaran en territoris menys coneguts de les guerres del segle XX, com la història de les víctimes, l’experiència dels soldats o com els mateixos esdeveniments bèl·lics configuren diferents memòries històriques.

Del passat al present. L’escriptor i assagista indi Pankaj Mishra, la científica espanyola Nuria Oliver i la investigadora especialitzada a la UE, desinformació i política global, Carme Colomina, dissertaran sobre la decadència d’Europa i els canvis en l’hegemonia global.

Amb un enfocament científic, la biòloga Cristina O’Callaghan, l’investigador Gonzalo Fanjul i l’analista Rafael Vilasanjuan oferiran una mirada internacional i interdisciplinària sobre salut i tecnologia, abordant qüestions d’enorme interés: des de la utilització de l’ARN missatger en el desenvolupament d’una nova generació de vacunes, fins a les aplicacions de IA en la comprensió dels desafiaments climàtics per a la salut.

Sobre utopia, distopia i poder debatran l’artista visual María Ruido, la filòsofa i investigadora Clara Serra i el catedràtic literari Antonio Monegal. I de la mà de reconeguts periodistes amb una dilatada trajectòria en l’anàlisi política, com Manel Alías i Soledad Gallego-Díaz, acompanyats per la sociòloga i antropòloga social Zira Box, es debatrà sobre els actuals desafiaments polítics i el paper dels mitjans de comunicació.

Per part seua, l’Espai Lluis Vives dedicat a l’empresa buscarà comprendre les arrels del malestar social i econòmic en la societat contemporània, a través de dues interessants sessions de debat. La historiadora Sophie Baby i els economistes Antón Costas i Jordi Alberich exploraran les forces darrere del conflicte social i la importància d’integrar lliçons històriques i psicologia en l’anàlisi econòmica. Mentre els experts Jordi Mercader, Maite Antón i Patrici Calvo analitzaran el paper de l’empresa en la societat actual.

Aquesta privilegiada trobada entre experts i pensadors tractarà també de donar resposta a grans interrogants sobre el futur al qual s’enfronta l’ésser humà en l’actualitat.

La filòsofa i escriptora Chiara Bottici i la periodista experta en assumptes globals Cristina Manzano acompanyaran al director del festival, Josep Ramoneda, en un enriquidor debat sobre el marc jurídic i ideològic del futur davant l’enorme canvi que la tecnologia està operant en les nostres vides.

La politòloga Cristina Monge, l’economista ambiental i assagista Antxon Olabe i l’expert sobre emergència climàtica Andreu Escrivà tractaran de dilucidar cap a quin futur ecològic ens dirigim. I sobre què ens pot ensenyar del futur la literatura reflexionaran els escriptors Edurne Portela, Marta Sanz, Jordi Amat i Enric Balaguer.

Per a afrontar els desafiaments actuals de la humanitat hem d’entendre què ens fa essencialment humans, i a això ens ajudarà la sociòloga Marcela Jabbaz, al costat de Tomás Marqués -que des de la biologia evolutiva il·lustrarà sobre els seus descobriments en primats- i el filòsof Víctor Gómez Pin -que aportarà una mirada sobre el potencial tecnològic i de coneixements del segle XXI-.

Els desafiaments d’aquest segle des de l’àmbit científic es posaran també a debat en una sessió en la qual el físic Ricard Solé, l’assagista Martí Domínguez i la investigadora especialitzada en regeneració d’òrgans i cèl·lules mare, Núria Montserrat, abordaran la necessitat d’informar, educar i desenvolupar polítiques basades en la ciència per a abordar els reptes i oportunitats del segle XXI, on la ciència, la bioingeniería i la IA poden canviar la relació de l’ésser humà amb la salut, la biodiversitat i el medi ambient.

Totes aquestes interessants reflexions s’analitzaran en la sessió de clausura del Festival dels Humanitats de Dénia, que aprofundirà en la necessitat d’una consideració ètica en l’era de la Quarta Revolució Industrial i la Intel·ligència Artificial, de la mà del genetista Arcadi Navarro i l’expert en ètica i Intel·ligència Artificial Francesc Colomer.

La qualitat i rellevància dels ponents que participaran en aquest esdeveniment subratllen el compromís de convertir aquest espai de reflexió i diàleg en un referent europeu dins de l’àmbit de les humanitats; no sols com una privilegiada reunió entre experts, sinó també com una oportunitat única per a permetre a la societat civil participar en un fòrum obert de formació i debat amb autoritats de primer nivell en l’àmbit del pensament humanístic.

Dénia Festival dels Humanitats
Dénia Festival dels Humanitats és una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Dénia, Generalitat Valenciana i Baleària, organitzada per la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia, sota la direcció acadèmica de Josep Ramoneda i Jordi Alberich (La Maleta de Portbou) i la col·laboració especial de Fundació “la Caixa”. Aquest festival promet una experiència intel·lectual enriquidora i un punt de trobada per a explorar i compartir les fronteres del coneixement humà.
www.deniafestivaldeleshumanitats.org

En els següents enllaços, pots obtindre informació addicional sobre:
• Ponents: https://deniafestivaldeleshumanitats.org/ponentes
• Sessions de debat: https://deniafestivaldeleshumanitats.org/sesiones-debate
• Programa d’activitats paral·leles: https://deniafestivaldeleshumanitats.org/actividades-paralelas