La Universitat d’Alacant ha dissenyat una completa programació que centren la conmemoració del 8-M durant tot el mes de març tant al campus de Sant Vicent com al conjunt de seus universitàries durant el qual se celebraran jornades, conferències i activitats culturals amb el denominador comú de la commemoració del 8 de Març.
L’acte institucional, presidit per la rectora, Amparo Navarro, se celebrarà dimarts, 7 de març, a la sala multimèdia del Rectorat a les 12 hores amb el lliurament del Premi Igualtat 2023 a la tinenta coronel Silvia Gil, cap de la Guàrdia Civil de Terol, i al col·lectiu Pastwomen. Durant l’acte també es llegirà el manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU) i es presentarà la campanya «Amb noms de dona: referents del feminisme». L’acte es podrà seguir en directe via vídeo streaming en aquest enllaç.
El mateix 7 de març, des de les 9 del matí, la Facultat de Filosofia i Lletres organitza la jornada «Investigant per la Igualtat: expressió i identitat de gènere i diversitat afectivosexual» a l’aula magna de la facultat, en la qual, entre les diferents intervencions que s’hi faran, també es lliuraran els premis TFG de la Facultat de Filosofia i Lletres en Perspectiva de Gènere i Igualtat 2022 i 2023. La jornada inclou també la presentació del llibre Historia de las mujeres y del feminismo desde 1945, de Teresa María Ortega López i Mónica Moreno Seco, que tindrà lloc a la seu d’Alacant el dijous 9 de març a les 18 hores.
La Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials organitza la III Jornada de Lideratge Femení, que se celebrarà el dilluns 6 de març a les 17 hores a la sala de graus de la facultat, en la qual diferents professionals reflexionaran sobre els coneixements, les competències i les actituds que comparteixen les dones amb orientació a llocs de direcció.
L’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) proposa també diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona. La primera és la quarta edició del Seminari Permanent Dones i Gènere en les Societats Àrabs, dirigit a docents d’ensenyament primari i secundari que aquesta vegada se centra en el paper de les dones arabomusulmanas i el seu activisme social com a estratègia educativa a l’aula. El 10 de març, juntament amb la Facultat d’Educació, organitza la xarrada taller «Més enllà del 8M: feminisme activa 24/7», a càrrec de Laura Lucas Palacios; el 24 de març, a la seu d’Alacant, una nova edició de «Científiques de lletres» amb «Totes fem història. Entrevista a Mary Nash amb el títol «La meua vida com a historiadora”», i el 31 de març, el Literary Studies Colloquium. Spring Edition 2023 a la sala Russell P. Sebold de la Biblioteca General.
El Parc Científic d’Alacant també s’ha sumat als actes amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb dues iniciatives: el Fòrum Dones Científiques com a Font d’Innovació i Emprenedoria, el 9 de març, i l’exposició «Emprendre amb nom de dona», que es podrà visitar al vestíbul de l’edifici d’Instituts d’Investigació II del Parc Científic d’Alacant.
Durant tota la jornada del 8M, a les porxades de la Biblioteca General s’instal·larà un divertit photocall en el qual tothom es podrà retratar per a commemorar el Dia Internacional de la Dona a la Universitat d’Alacant; i el mateix dia, el Servei de Llengües ofereix una visita guiada a l’exposició «Dones científiques» a les 11 hores a l’aulari II, i a les 12, un taller de decoració de tasses per la igualtat i un arbre de desitjos feministes.
Cultura
En clau cultural, l’actriu Charo López presenta Verso a verso en el Paranimf de la Universitat d’Alacant juntament amb el baríton Luis Santana i el mestre pianista Víctor Carbajo en un espectacle dissenyat per a reivindicar la importància de la poesia.
El teatre, en clau 8M, es podrà seguir enguany a les seus de Villena i d’Elda. En la primera amb La infamia de Lydia Cacho, el dia 9 al Teatre Chapí a les 20 hores; i en la segona, amb Las novias viudas, de Juan Luis Mira, el 27 de març al Teatre Castelar d’Elda a les 20 hores.
La seu d’Alacant, el dia 24 de març a les 18 hores, acollirà la presentació dels llibres Dientes blancos, piel negra i Africanas en África y Europa (1850-1996), organitzades pel Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, i el 31 de març la conferencia «Archivo y postproducción de imaginarios feministas» a les 19 hores.
També a la seu d’Alacant, l’Aula de Cinema i Audiovisual organitza el cicle de cinema La Dona en el Western, que tindrà lloc els dies 14, 21 i 28 de març a les 18 hores.
Exposicions
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el talent artístic també suma la seua aportació a la reivindicació d’una societat justa i igualitària. A la Universitat d’Alacant es pot i es podran descobrir diferents exposicions, tant al campus com a les seus, centrades en la dona, al llarg de tot el mes de març.
A la sala Juana Francés de la seu d’Alacant, per exemple, es podrà visitar entre el 9 de març i el 4 de maig una nova edició de «Mulier, mulieris», una reflexió artística sobre les dones i el seu context històric, artístic i social. Mentre que a la Biblioteca de la Facultat de Dret s’exposa al públic la mostra «Lleis que van transformar la vida dels dones espanyoles», que, a més, també es podrà visitar de manera virtual, igual que a la Biblioteca d’Econòmiques amb l’exposició virtual «Dones en lluita: de la precarietat laboral a l’ocupació de qualitat». A la Biblioteca de Geografia han preparat una mostra virtual bibliogràfica sobre les «Dones arquitectes del paisatge» que inclou llibres impresos i electrònics, articles en línia, a més de recursos web d’interès, i la Biblioteca de Ciències ha fet el mateix amb l’exposició «Científiques».
A la sala Club de Museu de la Universitat d’Alacant trobem l’exposició «IgualArt 2023. El MUA per la igualtat» amb una peça de l’artista Asta Masiulyte (Lituània, 1977), que pertany als fons de la col·lecció del MUA; i l’Escola Politècnica Superior, amb motiu del 8M, ha organitzat «8M: Exposició artística» en la qual exposaran contribucions d’obres plàstiques o fotogràfiques que estiguen relacionades amb la commemoració del 8M en l’atri de l’edifici EPS-I del 6 al 16 de març.
La Facultat de Ciències, a més, ha organitzat una mostra amb les opinions de l’alumnat en relació amb la lluita pels drets de les dones a través de vídeos curts que estaran exposats en la pàgina web de la Facultat de Ciències.
A les seus universitàries de la Universitat d’Alacant també es podran visitar exposicions relacionades amb el Dia Internacional de la Dona, com l’exposició «De súbdites a ciutadanes. Espanya 1965-1995» a la sala Ficia, Museu del Calçat d’Elda; o l’exposició de Casa Sefarad de Còrdova «Dones de Sefarad: petjades de dones hispanojueves», a la Casa de la Jueria de Villena.
Seus
La Seu Universitària d’Elda organitza el 9 de març la xarrada «Zenobia Camprubí y la edad de plata de la cultura española» a càrrec d’Emilia Cortés Ibarra, a la sala d’actes del Museu del Calçat a les 19,30 hores; el dia 17 de març, als Salons Princesa, es podrà seguir la xarra «Mujeres en el mundo del vino (III): mujeres que inspiran vinos»; i el 24 de març, a les 19 hores, la presentació del documental Con la pata quebrada a la Fundació Paurides, a les 19 hores.
A la Seu Universitària de Calp, el 8 de març a les 19 hores, tindrà lloc la taula redona «El turisme i l’apoderament de la dona»; i a la seu d’Oriola, organitzada per la Càtedra Arquebisbe Loaces, se celebrarà, el dia 7 de març a les 19 hores, la conferència «Escondidas… en los laberintos del arte», a càrrec de Pilar Escanero de Miguel.
Comentarios