Ja s’ha obert el termini per a participar en el 35 Certamen Nacional de Curtmetratges de l’Alfàs del Pi, un concurs que convoca el Festival de Cinema, obert a productors i realitzadors espanyols de pel·lícules de ficció realitzades durant els anys 2022 i 2023 que no superen els 30 minuts de duració.
Una de les novetats que presenta el concurs enguany és que s’ha ampliat la duració màxima dels curtmetratges, passant de 20 a 30 minuts. Així ho ha destacat aquest matí l’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques, després de presentar les bases del concurs al costat de Mayte García, regidora de Presidència; Rocío Guijarro, regidora d’Igualtat; Manuel Casado, edil de Cultura, i Jorge Orozco, membre de l’organització del 35 Festival de Cinema.
Podran concórrer els curtmetratges realitzats durant els anys 2022 i 2023 que no hagen sigut presentats en edicions anteriors. Cada autor podrà presentar un màxim de dos curtmetratges.
Aquest és un dels certàmens nacionals de curtmetratges que major quantia destina a la seua secció competitiva. L’alcalde ha explicat que es repartiran 8.000 euros en premis. El Festival concedeix un primer premi, dotat amb 4.000 euros i Faro de Plata, un segon premi de 2.000 euros i un tercer premi de 1.000 euros.
Així mateix, el Festival concedeix un premi al millor curtmetratge valencià, dotat amb 500 euros, i un premi al millor curt dirigit per dones, també de 500 euros, que atorga en col·laboració amb les associacions Petjades de Dona i CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mig Audiovisuals).
Finalment, s’entreguen guardons sense dotació econòmica a la Millor direcció, Millor guió, Millor Actor, Millor Actriu i Millor Fotografia.
Com en edicions anteriors, el curt guanyador podrà concórrer als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció, en haver sigut triat el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya per a fer la preselecció de candidats.
El 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà de l’1 al 9 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Per a l’alcalde de l’Alfàs, és la cita cultural més important de l’any i també la de major promoció i repercussió, des del punt de vista turístic.

El termini d’inscripció conclou el 14 de maig
El termini per a participar en el 35 Certamen Nacional de Curtmetratges de l’Alfàs del Pi conclourà el pròxim 14 de maig de 2023. Un comité format per representants del Festival de Cinema s’encarregarà de seleccionar, entre totes les cintes rebudes, aquelles que entraran a concurs.
La inscripció es realitza per procediment en línia a través de les plataformes Clic for Festivals, Festhome i Movibeta.
En la passada edició del Festival es van presentar un total de 921 curts procedents de tota Espanya, dels quals 23 van competir en la Secció Oficial, resultant guanyador ‘A entrevista’, de Fernando Tato i Susana Sampedro.

Homenatjats en el Festival de Cinema de l’Alfàs
Després de 34 edicions, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, entregant més de 75 Fars de Plata.
Els primers homenatjats van ser Verónica Forqué i José Luis López Vázquez en 1989, any en què es va celebrar la primera edició del Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. Després els seguirien Paco Rabal, Jorge Sanz, Imanol Arias, Florinda Chico, Charo López, Andrés Pajares, Fernando Guillén, Miguel Bosé, Maribel Verdú, Fernando Colomo, Rossy de Palma, Marisa Peredes, Carmen Maura, Amparo Ribelles, María Barranco, Pedro Almodóvar, Ana Belén, María de Medeiros, Carmen Sevilla, Montxo Armendáriz, Lucía Bosé, Ángela Molina, Fernando Trueba, José Sacristán, Concha Velasco, Luis García Berlanga, Mercedes Sanpietro, Emma Suárez, Carlos Saura, Eusebio Poncela, Vicente Aranda, Sergi López, Fele Martínez, Adriana Ozores, Gonzálo Suárez, Eduardo Noriega, Victoria Abril, Jaime Chávarri, Lola Dueñas, Agustín Díaz Yanes, Silvia Abascal, Asunción Balaguer, Sara Montiel, Juan Echanove, Lluis Homar, Loles León, Soledad Villamil, Emilio Gutiérrez Caba, Bigas Lluna, Raúl Arévalo, Álvaro de Lluna, Rosana Pastor, Antonio Resines, Alex de l’Església, María Valverde, Empar Ferrer, Joaquín Climent, Carmen Machi, Gracia Querejeta, Javier Gutiérrez Julieta Serrano, Alex García, Manuel Gutiérrez Aragó, Leticia Dolera, Roberto Álamo, Narcís Ibáñez Serrador (a títol pòstum), Pepe Viyuela, Anna Castillo, Ingrid García Jonsson, Carlos Santos, Dies de Cinema, Ángeles González Sinde, Santiago Segura i Enrique Cerezo. Els homenatjats d’enguany, la 35 edició, es coneixeran a la fi de juny.