El filòleg Manuel Valero Gómez impartirà, a partir de les 20 hores, aquest pròxim dijous dia 31 d’octubre en la seu de l’Ateneu Sociocultural Vent del Poble, a Orihuela (carrer del Riu, 8, Baix, al costat de la UMH), la conferència “Li van dir postguerra a aquest tros de riu. Poesia i exili interior durant la postguerra alacantina”.
L’acte s’emmarca dins de les jornades “Vent del Poble” en homenatge a Miguel Hernández, organitzades per l’Ateneu Sociocultural Vent del Poble amb la col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Fundació Cultural Miguel Hernández, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Orihuela, la Coordinadora d’Associacions de la Memòria Històrica de la Província d’Alacant (COAMHI), la Fundació Obrera per a la Investigació i la Cultura (FOIC) i el Partit Comunista dels Poble d’Espanya (PCPE).
Manuel Valero Gómez, nascut a Alacant en 1986, és doctor en Filologia Hispànica per la Universitat de Granada. Ha impartit docència a la Universitat de València i la Universitat Miguel Hernández. Actualment treballa com a investigador gràcies a una beca d’investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert a fi d’estudiar l’obra poètica de Rafael Azuar Carmen, així com part del projecte I+D titulat Epistolaris inèdits en la cultura espanyola des de 1936 liderat per José Teruel, professor de la Universitat Autònoma de Madrid.
Valero, a més, treballa diverses línies d’estudi com la Literatura Espanyola Contemporània, Didàctica de la Llengua i la Literatura, Literatura Alacantina i Literatura Infantil i Juvenil.
Ha col·laborat en revistes especialitzades de caràcter internacional (Cincinnati Romanç Review, Kamchatka, Anals de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, Prosemas, Baldufa, etc.), i llibres col·lectius editats per segells tals com Visor, Octaedre, Síntesi, Biblioteca Nova o La italiana Aracne.
Entre els seus treballs més recents es troben El grup de «Intimitat Poètica». Primera promoció poètica de la postguerra alacantina (III Premis Literaris María Zambrano UNED de Màlaga en la modalitat d’assaig i finalista en els Premis de la Crítica Literària Valenciana), a més de Juan Gil-Albert i la poesia espanyola del segle XX, que ha rebut el XVI Premi Gerardo Diego d’Investigació Literària i suposa la culminació de quasi una dècada d’estudi iniciat amb Juan Gil-Albert, la possessió de l’ésser sense exigències (2013), finalista dels premis de la Crítica Literària Valenciana.
Uns altres dels seus treballs de recerca són Nueva Poesia Alciantina (2000-2015) i El tiempo de los héroes. Cuatro poetas alicantinos.
Quant a la seua faceta poètica, Fills del cometa Halley, el seu sisé poemari, acaba de veure la llum gràcies a la concessió del XV Certamen Internacional de Poesia Jove Martín García Ramos. També destaquen, entre altres dels seus títols poètics, Nit entreoberta (III Premi de Poesia Jove La Poma Poètica) i Café Montparnasse. La seua obra ha sigut inclosa en diverses revistes i antologies (Nova poesia i narrativa hispanoamericana o Cartografies d’Orfeu. Antologia de jove poesia valenciana), mereixent a més alguns premis (Premi Ateneu d’Alacant, XXIV Certamen Calamonte Jove, VI Certamen de Poesia Florencio Quintero, XI Certamen Cultural Ibèric Joves Artistes, III Premi Fundació Jesús Serra, Revista literària Gasparini, XXII Festes Perleta-Maitino i esment d’honor XXXIII Premi Félix Francisco Casanova).
Comentarios