DOBLE REFRACCIÓN és una exposició expansiva dividida en dos cicles que reuneix diverses peces d’Ana Esteve Reig. L’artista (Agres, 1986) planteja qüestions de la realitat virtual a través del videoart. La mostra està comissariada per María Ramis Carrasco i s’emmarca dins de NEGRE, comptant amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

NEGRE, projecte de programació per a la sala audiovisual de Las Cigarreras, presenta el dijous 23 de setembre a les 19.30 hores l’exposició Doble refracción. Com a aperitiu, el 16 de setembre s’activa una de les sales per a obrir l’apetit amb l’obra El documental de Dalila. Serà a la sala Negre del Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant. El documental de Dalila és un aparador des del qual observar la dualitat existent entre la realitat i la forma en la qual construïm la nostra pròpia imatge a través de les xarxes socials. Es podrà visualitzar fins al 16 d’octubre.

La sala Negre 2 acull dues peces més: New Era (1996) i La veu digital. Si en aqueix aperitiu es mostra la realitat, seran aquestes peces les que amb la seua ficció mostren una capa més per a entendre el social. La força de la paraula adquireix pes en aquesta segona part, unida a una cuidada tècnica videogràfica i a una estètica molt particular de l’artista.

En New Era (1996), es qüestiona el Manifest d’Independència del Ciberespai de John Perry Barlow. El ciberespai es concebia com aqueix racó que pretenia aconseguir l’esfera pública descrita per Habermas, un lloc lliure de prejudicis, racismes i homofòbies, i que hui s’hi haja cada vegada més ferit. Mitjançant una identitat digital -una avatar- l’artista ens trasllada a la necessitat d’emancipació per a generar una nova base ètica de l’àmbit cibernètic.

La veu digital és una rondalla basada en el nou corrent del xenofeminismo. En aquest cas, una intel·ligència artificial adquireix forma humana per a llançar-nos una sèrie de dades sobre l’actualitat, on fins a la tecnologia està sent sexualizada.

Ana Esteve Reig s’interessa en la ficció com a capa fonamental per a entendre el real, passant també per les xarxes socials i la realitat virtual. Un entorn per a qüestionar-nos la realitat a través del videoart. La seua obra ha sigut exposada a Londres, Kassel, Berlín, Madrid o Viena i en museus com el Museu Kasseler Kunstverein i en el Museu Moca de Taipei, Taiwan. A partir del 16 de setembre i fins al 9 de novembre, Alacant tindrà l’oportunitat de conéixer la seua obra en NEGRE, en el Centre Cultural Las Cigarreras.


Entradas