Del 5 al 14 de Novembre, a València, s’ha celebrat la 3a edició del Golem Fest, festival de fantasia, terror i ciència-ficció. Aquests gèneres, considerats com a menors (la qual cosa és un gran error perquè per a mi és literatura amb majúscules) i perquè al gran públic realment li interessen aquests temes, no hi ha més que veure l’èxit en els mitjans audiovisuals, i, no obstant això, rebutgen paraules com a terror i ciència-ficció a l’hora de llegir. I alguns podran ser mers entreteniments (del bo) però molts són obres de gran qualitat, i tots ells es caracteritzen pel fet que els escriptors coneixen el seu ofici. I després d’aquest xicotet al·legat en defensa d’aquests gèneres us passe a relatar la meua experiència.
Vaig arribar el dia 6 amb la pena de no haver pogut estar en la inauguració del festival el dia anterior en la qual va participar Michelle Rodríguez Roche, autora de la novel·la Malasangre, però no obstant això vaig poder parlar amb ella. Vaig assistir a diverses presentacions, vaig parlar amb quasi tots els escriptors i, per descomptat vaig comprar llibres, alguns autèntiques joies com l’edició anotada de Fantasmes, relats victorians i eduardianos, una exhaustiva antologia de relats, bellament il·lustrat que conté a autors clàssics com Elizabeth Gaskell, Henry James, Joseph Sheridan Le Fanu, Rudyard Kipling, EdithWharton…
Joies literàries n’hi havia i en abundància, però m’és impossible enumerar totes així com nomenar a tots els autors que ja coneixia i vaig conéixer en aqueix esdeveniment, perquè aquest article es podria convertir en un relat de les meues vivències i del que vull parlar és del genial ambient, màgic, que es crea en cadascun d’aquests esdeveniments dedicat al fantàstic i en l’estupenda organització que recau en Susana Alfonso Codina, José Luis Rodríguez-Núñez i Juan Miguel Aguilera, creador del cartell i del disseny del Golem, i que també realitza una personalització de mateix per a crear el premi, el Golem d’Honor, que enguany va ser atorgat a l’autora alacantina, a la qual vaig tindre el plaer de presentar, Elia Barceló. Va haver-hi més alacantines presents com Mónica Rouanet, amb la seua última novel·la No sent els xiquets jugar; Irene Robles, amb la seua novel·la juvenil Trans XYQ i Mado Martínez, autora de Putes, bruixotes i boges.
Al marge de les presentacions i xarrades vull destacar la projecció del curtmetratge Successió i la lectura dramatitzada d’Un candidat per a la fi del món, de María Zaragoza, que va obtindre el premi de guió radiofònic Margarita Xirgu.
Autors i públic vam poder parlar amb els autors de les nostres novel·les favorites o de les quals es poden convertir en les triades. Jo a molts no els hauria llegit si abans no haguera assistit a esdeveniments i, en conseqüència, la meua vida i la meua creativitat serien menors. És en aquesta mena d’esdeveniments quan t’adones que no tothom que es dedica a la literatura és inaccessible i a més que la vida dels quals no ens dediquem a aquestes coses produeix molts dels terrors i fantasies que després llegim.
En fi, recordeu-ho per a l’any que ve i passeu a gaudir d’aquest esdeveniment pròxim a la nostra ciutat.
Comentarios