El 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi retrà homenatge al cineasta d’Osca Carlos Saura amb la projecció del seu últim treball, el curtmetratge ‘Goya: 3 de Maig’, en el qual ‘repinta’ el llenç de Francisco de Goya ‘El 3 de maig a Madrid’, també conegut com ‘Los fusilamientos’, un dels al·legats més evidents que ha fet un pintor contra la guerra. La projecció tindrà lloc el 4 de juliol, a les 18 hores, al Cinema Roma de l’Alfàs del Pi.
El dia 10 de febrer d’enguany, als 91 anys d’edat, ens va deixar una de les figures més importants del nostre cinema. Sens dubte, un dels seus màxims exponents, algú imprescindible, una figura referencial per als creadors i els amants del seté art. Des del Festival de Cinema de l’Alfàs es ret homenatge a Carlos Saura projectant el que va ser el seu últim treball per a la pantalla gran, un curtmetratge en el qual Goya, el seu paisà, és el protagonista en aquest “Goya: 3 de Maig”. “Servisca com a record d’algú insubstituïble i irrepetible”, assenyalen des de l’organització del Festival.
Carlos Saura reinterpreta en llenguatge cinematogràfic una de les obres més representatives del geni de Fuentodos. Al llarg dels 14 minuts de duració del documental, Saura fa un viatge en el temps fins a aquell dia de 1808 on, en una dels vessants de la muntanya de Príncep Pius i amb la ciutat de Madrid en flames al fons, les tropes franceses van afusellar a diversos dels patriotes detinguts després del seu alçament el dia anterior i que va desencadenar l’esclat de la Guerra de la Independència.
El director de títols tan emblemàtics com ‘Cría Cuervos’, ‘Flamenco’ o ‘La caza’ va ser homenatjat pel Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi l’any 2002, durant la catorzena edició, al costat de l’actor Eusebio Poncela. Va rebre el Faro de Plata de mans de les actrius Maribel Verdú, Lola Cardona i Eulalia Ramón, esposa del cineasta, acompanyat de la seua filla.
Nascut a Osca en 1932, cineasta, fotògraf i escriptor, en la seua filmografia atresora títols com ‘Los golfos’ (1960), ‘La caza’ (1965), ‘El jardín de las delicias’ (1970), ‘Ana y los lobos’ (1972), ‘Elisa, vida mía’ (1976), ‘Mamá cumple cien años’ (1979), ‘Bodas de sangre’ (1981), ‘El amor brujo’ (1986), ‘¡Ay, Carmela!’ (1990), ‘Dispara’ (1993), ‘Pajarico’ (1997), ‘Goya en Burdeos’ (1999), ‘El séptimo día’ (2004), ‘Fados’ (2007), ‘Jota de Saura’ (2016) o ‘El rey de todo el mundo’ (2021).
El 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi tindrà lloc de l’1 al 9 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Després de 34 edicions, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, entregant més de 75 Fars de Plata.