La Reial Acadèmia de les Ciències de Barcelona va acollir ahir la presentació del llibre Cambio climático en España, una obra pionera editada per Tirant lo Blanch que reuneix mig centenar d’experts nacionals, entre els quals es troba el catedràtic de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, al costat de Roberto Serrano i Javier Martín Vide, coeditors del llibre.
Amb més de 800 pàgines distribuïdes en 27 capítols, el volum ofereix una anàlisi integral sobre els efectes i desafiaments del canvi climàtic a Espanya. El llibre, considerat com l’IPCC espanyol, inclou un pròleg de la presidenta de l’Agència Estatal de Meteorologia i proporciona dades actualitzades sobre l’acceleració del procés climàtic al país des del 2010. L’obra aprofundeix en fenòmens com l’augment de temperatures extremes, la irregularitat de les precipitacions i la creixent freqüència d’esdeveniments climàtics severs.
Durant la presentació, a càrrec de Mónica López, presentadora de TVE, Jorge Olcina va destacar la urgència d’actuar davant aquests desafiaments i la necessitat de planificacions estratègiques en sectors clau com la gestió hidrològica, el turisme i l’agricultura. Així mateix, va subratllar la importància d’adaptar les ciutats a la nova realitat climàtica mitjançant mesures de reverdiment i la implementació de zones de baixes emissions (ZBE).
El llibre aborda deu idees clau, entre les quals destaquen l’acceleració del canvi climàtic des del 2010, els seus efectes en les temperatures i precipitacions, i la incidència creixent de fenòmens extrems. A més, analitza els impactes de l’escalfament de l’aigua del mar Mediterrani i dels dos dos arxipèlags, un fenomen que condiciona les temperatures i la freqüència de tempestes intenses.
Quant a la planificació, l’obra advoca per l’adaptació urgent dels sectors econòmics i urbans a través de mesures específiques. Per exemple, es recomana dissenyar les ciutats de manera sostenible amb zones verdes, implementar polítiques hidrològiques orientades a la gestió eficient de l’aigua i adaptar les activitats econòmiques com el turisme i l’agricultura a les noves condicions climàtiques.
En un context marcat pels impactes creixents de l’escalfament global, l’obra pretén ser una referència essencial per a investigadors, gestors públics i professionals compromesos amb la sostenibilitat ambiental. Olcina va concloure afirmant que «el canvi climàtic és una evidència científica que no permet negacionismes; estem en una emergència climàtica que requereix accions contundents i immediates».
Comentarios