El Centre de Gastronomia del Mediterrani compta des d’ara amb el director que ha d’assumir la responsabilitat de pilotar una de les apostes estratègiques de la Universitat d’Alacant. El doctor en Medicina i catedràtic d’Història de la Ciència en la UA, Josep Bernabéu Mestre, ha sigut nomenat aquest dimecres màxim responsable de Gasterra, la iniciativa que impulsa la Universitat d’Alacant amb el suport de l’Agència Valenciana del Turisme i de l’Ajuntament de Dénia, i que vol contribuir a la investigació i la difusió de la cuina alacantina com a “referent de la dieta mediterrània.

En el mateix acte, la professora Ana Zaragoza Martí ha sigut designada com a coordinadora del centre que va iniciar la seua marxa el passat mes de maig en un acte que va tenir lloc a Dénia.

El rector de la Universitat, Manuel Palomar, ha felicitat tant Bernabéu com Zaragoza pels seus nomenaments i ha assegurat que “tenen a les mans un projecte d’una gran importància que naix amb la vocació d’aportar la visió acadèmica de la Universitat al món gastronòmic amb l’objectiu d’impulsar els estudis de Gastronomia i contribuir a una formació més especialitzada i un compromís ferm amb l’excel·lència”.

Per la seua part, el recentment nomenat director del Centre Gastronòmic del Mediterrani, Josep Bernabéu, va voler agrair l’esforç a “Ana Laguna i a tot l’equip de col·laboradors que han participat en la posada en marxa del projecte de Gastronomia a la UA”, i també a “l’Ajuntament de Dénia i a l’Agència Valenciana de Turisme pel suport a aquesta iniciativa” i va assegurar que “Gasterra és un projecte que ens fa molta il·lusió, encara que també ens provoca un cert vertigen per l’envergadura i la responsabilitat que té” i va afegir que “el nostre objectiu és treballar per una gastronomia arrelada en la cultura alimentària mediterrània, compromesa amb el territori, saludable, solidària i sostenible. Volem sumar allò que pot aportar la Universitat als projectes i iniciatives que es facen en el nostre entorn en relació amb la gastronomia, a més d’establir relacions amb diferents institucions, associacions i agents econòmics i socials”.

Gasterra forma part del projecte de Gastronomia UA i l’objectiu que té és materialitzar una sèrie d’aliances estratègiques i necessàries per a fer créixer el sector de la gastronomia, considerat essencial per a la província i que suposa, amb el turisme i l’agroalimentació, el 25 per cent del producte interior brut espanyol.

Josep Bernabéu ha impartit docència en les llicenciatures de Medicina i Humanitats i en les diplomatures d’Infermeria i Nutrició Humana i Dietètica. En l’actualitat participa com a docent en el grau de Nutrició Humana i Dietètica, on imparteix, entre d’altres, l’assignatura de “Gastronomia, tradicions culinàries i salut”, i en els màsters en Nutrició i Alimentació i interuniversitari de Salut Pública (Universitats d’Alacant i Miguel Hernández). Entre els anys 2007 i 2016 va impartir docència, en qualitat de professor visitant, en el màster de Salut Pública organitzat per l’Escola Nacional de Sanitat (Institut de Salut Carles III) i la Universitat d’Alcalá. Des del curs 2015-2016, col·labora amb la Universitat Permanent (UPUA), com a responsable de l’assignatura “Gastronomia, nutrició i salut”. A partir del curs acadèmic 2018-2019, està previst que impartisca l’assignatura “Història i fonaments de la gastronomia” en el grau de Gastronomia i Arts Culinàries. Així mateix, els últims anys ha coordinat una línia d’investigació sobre “Nutrició, història i cultura: la tradició gastronòmica alacantina en la consecució d’una alimentació saludable”.

Ana Zaragoza és professora de la Universitat d’Alacant on imparteix les assignatures “Nutrició Clínica i Cuina: aplicació d’eines en la pràctica dietètic nutricional”, la coordinadora de Gasterra té, a més, un doctorat en Ciències de la Salut, màster en Nutrició Clínica i Comunitària i en Nutrició Humana i Dietètica entre d’altres.