Malgrat les innombrables dificultats que socialment es travessen, Torrevella ha aconseguit la proesa de desenvolupar un Certamen d’excepció, completant les seues set vetlades habituals (en 2020, tan sols van poder ser quatre) en una edició que, malgrat ser atípica, ha servit per a presentar nous formats i sondejar moltes altres possibilitats d’exaltació de l’Havanera.
L’alcalde de Torrevieja, Eduardo Dolón, va clausurar el que ha sigut el segon Certamen de la ‘era COVID’, ressaltant l’esforç ímprobe que ha suposat aquesta edició, tant per a la Comissió Tècnica en la complexitat del plantejament de les vetlades, com dels cors i solistes, amb especial esment als de la ciutat de Torrevieja en el seu retorn al Tornaveu. El president del Patronat, va mostrar el seu anhel que l’any vinent el Certamen puga recuperar la competició coral i, amb ella, la presència dels cors de totes les latituds del planeta. A preguntes dels mitjans, el primer edil va manifestar que aquest pot haver sigut l’últim Certamen abans de les obres de remodelació de les Eres de la Sal “si es compleixen els terminis, alguna cosa que és cert que no sol ser l’habitual”. En aquest cas i si en 2022 ja s’estigueren executant les obres, el Certamen canviaria d’ubicació a “una alternativa en la qual ja està treballant el Patronat –va dir l’Alcalde- i que en qualsevol cas seria a l’aire lliure”.
Les seues paraules van arribar just després que s’anunciara i s’entregara l’Escut d’Or del Certamen al matrimoni format per Manuel Martínez Guirao i Conchita Boix Andréu, en reconeixement a tota una vida dedicada a la música i l’Havanera, des de l’ensenyament, la captació de talent coral, la composició i la direcció de cors. Guardó que van rebre visiblement emocionats, davant l’aplaudiment tancat del públic que cobria l’aforament disponible en el recinte de les Eres de la Sal.
El 67é Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia va arribar a la seua clausura amb una vetlada de nivell on la Unió Musical Torrevejense, en el seu retorn al Tornaveu, va presentar un format ampli i variat, acompanyant als solistes torrevejenses Francisco Moreno, Nuria Maddaloni, Lucía España i Víctor Alcanyís. Repertori de sarsueles i havaneres, que va concloure amb “Torrevieja” del mestre Lafuente.
En el seu comiat de les Eres de la Sal la presentadora, Carolina Casado, va elogiar la capacitat de Torrevella de mantindre les seues tradicions i la passió amb la qual ho fa. Va recordar, desplaçant-se del faristol habitual que ocupa cada nit, que fa sis anys va eixir al tornaveu amb la seua filla major nounada i que enguany ja ha tornat amb ella a viure l’experiència del Certamen. Una confidència que el públic va correspondre amb un prolongat aplaudiment.
Els himnes de Torrevella, Comunitat Valenciana i Espanya van posar el fermall d’una edició memorable, on s’ha acreditat al màxim nivell musical el compromís de la ciutat amb el seu senyal cultural i històric més identificativa, declarada d’interés turístic internacional i medalla al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana.
Comentarios