El tradicional cicle Món i Formes del Flamenc: la Memòria que ens Uneix començarà una nova edició el pròxim dilluns 17 d’octubre, a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), integrada per sis sessions dedicades enguany als «cantes d’anada i tornada», un conjunt de pals flamencs originats a partir de la música popular hispanoamericana, com la «milonga» flamenca o la «vidalita».
El programa començarà a les 20 hores, amb la conferència inaugural «América en el Flamenco», impartida per Faustino Núñez, violoncel·lista i guitarrista, llicenciat i màster en Musicologia per la Universitat de Viena, i autor del llibre «América en el Flamenco».
Coordinat per Josefa Samper, el cicle tindrà un format presencial i també podrà seguir-se a través de l’enllaç següent: https://si.ua.es/va/videostreaming/seu.html.
La sessió següent serà el 24 d’octubre, dedicada a «Nostalgia y melancolía en el flamenco y el tango», a càrrec de Pablo Martínez, documentalista i editor, amb la col·laboració de la cantarora Raquel Álvarez. Continuarà el cicle el 2 de novembre amb el cantaor Curro Piñana, catedràtic de Música i Arts Escèniques, especialitat en cante flamenc, qui tractarà en la seua intervenció sobre «Cantes suramericanos», amb la col·laboració del guitarrista i compositor Francisco Tornero. El 7 de novembre serà el torn d’Alejandro Hurtado, compositor i guitarrista, premi «Bordón», en el Festival del Cante de las Minas, que dedicarà la ponència a les característiques i l’estètica dels tocs d’anada i tornada.
La cantaora Raquel Álvarez i el guitarrista Roberto Sabater seran els protagonistes de la cita del 14 de novembre, amb la sessió «Flamenco con azúcar»; i finalitzarà el cicle el 23 de novembre amb la sessió «Flamencas de ida y vuelta. Lola Flores como estereotipo flamenco entre España y México», a càrrec de Cristina Cruces, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat de Sevilla, que ha centrat les seues investigacions en el flamenc com a expressió cultural; patrimoni, gènere i identitat.
Comentarios